Oslavy osvobození v Plzni nabídly letecký útok na vlak či besedu

02.05.2015 19:10

Tisíce lidí dnes zamířily do plzeňské části Koterov, kde se odehrály dvě historické ukázky leteckého útoku na vlak. V Plzni se druhým dnem konají Slavnosti svobody, které připomínají 70. výročí osvobození města americkou armádou. Slavnosti trvají do 6. května. Kromě bojové ukázky přepadení vlaku proudily dnes davy lidí do vojenských kempů rozesetých po městě, program nabídl také hudební vystoupení či besedu s veterány, kteří město v roce 1945 osvobozovali.

Oslavy osvobození v Plzni nabídly letecký útok na vlak či besedu
Foto: Archiv
Popisek: Německý tank Tiger

Dnešní boje o vlak byly jednou ze dvou bojových ukázek, které letošní slavnosti nabízejí. V pátek se na centrálním náměstí odehrála rekonstrukce skutečné události z 6. května 1945, kdy při příjezdu amerických tanků na náměstí začali střílet němečtí odstřelovači. Dnes vyjel dopoledne z Plzně do Nepomuku vlak tažený parní lokomotivou Šlechtična. Na koterovském nádraží na něj podnikli spojenci několik leteckých náletů, s útokem ale uspěli až odpoledne, když se vlak s cestujícími vracel z Nepomuku. Vzdušný útok spojenců měl totiž odpoledne podporu pozemního vojska a po krátké bitvě Američané zvítězili.

Stovky lidí dnes dopoledne vestoje tleskaly v zaplněné Měšťanské besedě válečným veteránům

Později pak spojenci dobyli a osvobodili také centrum Koterova, kde se po střetu německá posádka vzdala. Součástí programu byla hudební vystoupení, přehlídka uniforem s odborným výkladem historika, maketa letounu Spitfire ve skutečné velikosti a výstava dobových fotografií a snímků československých letců.

Stovky lidí dnes dopoledne vestoje tleskaly v zaplněné Měšťanské besedě válečným veteránům, kteří přišli na besedu a autogramiádu. Vojáky přišli pozdravit i přímí účastníci květnových událostí v Plzni roku 1945. Na slavnosti letos do Plzně přijelo 15 veteránů z USA, čtyři z Belgie a dva z Polska. V pátek dostali od města pamětní medaile. Medaile z mědi a stříbra o průměru 50 milimetrů vydalo město speciálně pro letošní 70. výročí osvobození v omezeném počtu 120 kusů.

Program slavností pokračuje večerem na náměstí, při němž se město přenese hudbou, oblečením i náladou do roku 1945. Hlavním lákadlem nedělního programu bude velká přehlídka s více než 300 kusy vojenské techniky a s přelety stíhaček gripen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…