Osm primátorských kandidátů s Moravcem: Polámaná hlava Krnáčové, Hudečkovo utajené PR a nepolitický podnikatel z ODS

08.10.2014 22:47

Chtějí bojovat o hlasy voličů a řídit hlavní město Prahu. Řeč je o osmičce lídrů kandidátek, kteří mají podle průzkumu předvolebního potenciálu nejvyšší možnost zasednout v zastupitelstvu města a řídit ho. Na jedné straně názorového spektra stála Marta Semelová (KSČM) a na straně druhé lídr Svobodných Jiří Payne. Ten v pořadu přišel s nejednou nekonvenční myšlenkou. Došlo i na ostrou slovní přestřelku mezi Adrianou Krnáčovou (ANO) a Jakubem Michálkem od Pirátů.

Osm primátorských kandidátů s Moravcem: Polámaná hlava Krnáčové, Hudečkovo utajené PR a nepolitický podnikatel z ODS
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Václav Moravec

Za Trojkoalici se diskuzního pořadu, který odvysílala Česká televize, účastnil Petr Štěpánek, Miloslav Ludvík za ČSSD byl druhým diskutujícím, třetím byl Jiří Payne (Svobodní) a první čtveřici uzavřela Marta Semelová. Ve druhé polovině se do slovního souboje zapojili stávající primátor Tomáš Hudeček (TOP 09), jeho předchůdce Bohuslav Svoboda (ODS), Adriana Krnáčová za ANO a Jakub Michálek (Piráti).

Byty nejen pro bezdomovce

Prvním tématem se pro čtveřici lídrů stalo bezdomovectví. Nejeden politik slibuje, že se s bezdomovci v ulicích hlavního města vypořádá. „My konzultujeme tento problém s našimi kolegy ze zahraničního velkoměsta a tam se ukazuje, že klíčové je vyřešit otázku bydlení,“ prohlásil hned v úvodu Štěpánek. Praha má koncepci řešení tohoto problému a i podle Semelové je v něm řada dobrých bodů, ale je na ně třeba najít peníze.

To Ludvík z ČSSD byl mnohem ostřejší. „Tato koncepce nefunguje. My máme připravenou vlastní koncepci, která pomůže asi třem tisícům lidem,“ přislíbil. Pak si však vzal slovo Payne. „Já mám velké pochybnosti o tom, že jde tuto otázku vyřešit politicky. Myslím si, že tu mohou být mnohem úspěšnější neziskové organizace, církve a jiné,“ podotkl. Svobodní v programu nemají podrobnější plán na řešení bezdomovectví, ale podle možného primátora za tuto stranu to není nezbytně třeba. „Politici mohou dělat jen to, co patří do politické sféry. Já nemohu dát motivaci někomu, aby se zvednul a šel pracovat,“ zopakoval lídr Svobodných.

Štěpánek to ale viděl zcela jinak. Podle jeho názoru je třeba podporovat terénní pracovníky, kteří budou bezdomovcům pomáhat tam, kde bude třeba. Druhou stranou mince je bytová politika. „Musíme stavět byty,“ zdůraznil lídr Trojkoalice, tedy zelených, KDU-ČSL a STAN. Její program slibuje stavět z městských peněz pět set bytů za rok.

Lídr ČSSD Miloslav Ludvík by rád byl ještě štědřejší. „Musíme tlačit také na developery. My říkáme fajn, ale část prostor ve svých projektech budete muset vyčlenit pro potřeby hlavního města Prahy,“ popsal svou představu. A tím se opět znelíbil lídrovi Svobodných. „Já jsem ale proti tomu, aby někdo vyvlastňoval byty developerům,“ vzepřel se tomuto nápadu. A pokud by Praha stavěla byty z městských peněz, prý by to jen rozšířilo korupční prostor.

Semelová kontrovala, že je na prvním místě třeba řešit prevenci. V Praze je již dnes řada volných bytů, na které ovšem nikdo nemá. „Do toho je třeba zapřáhnout developery, aby určité procento bytů šlo obcím pro tyto účely,“ prohlásila Semelová s tím, že město nemá sloužit developerům, ale svým občanům.

Ostatní kraje by měly pomoct Praze, říká lídr ČSSD

Ludvík, který je ředitelem motolské nemocnice, v programu navíc slibuje vytvořit pracovní místa pro bezdomovce s denní výplatou. V Motole již prý takových lidí zaměstnávají dvacet. „Do Prahy se stahují lidé z celé republiky a tak si myslím, že by Praze měly pomáhat i ostatní kraje,“ dodal k problému lídr sociální demokracie.

Štěpánek k tomu dodal, že je v rámci prevence třeba bojovat i s jevy, které k bezdomovectví vedou, jako jsou hazard, lichva, drogy a tak podobně. Tomu by mohl pomoci i nárůst počtu strážníků v ulicích, kterých v tuto chvíli Praha má něco přes dva tisíce. Podle Štěpánka je třeba policisty dostat z aut na chodníky. „Kdo někdy jel autem v dešti, tak tuší, co ten strážník z auta asi vidí. Takže je třeba je dostat do ulic, protože jako pěší toho vidí mnohem víc,“ podotkl Štěpánek.

Payne v Praze počítal zhruba s pěti tisíci policisty, což je víc než dvojnásobek oproti současnosti. A ti policisté, které máme, prý často pokutují špatně zaparkovaná auta. Ve městech na západ od nás se přitom pracuje tak, že lístečky o špatném parkování rozdávají matky na mateřské dovolené a kvalifikovaní policisté se mohou věnovat důležitějším věcem.

Nepolitický podnikatel ODS a firmy města

Ve druhé polovině pořadu se do slovního klání pustili Hudeček, Svoboda, Krnáčová a Michálek. A na prvním místě se věnovali otázkám korupce a klientelismu. Podle Svobody Praha nesmí vyvádět svůj majetek do akciových společností, které by patřily městu. „Myslíte, že město je dobrým správcem akciových společností? Není,“ zdůraznil bývalý primátor.

Moderátor Václav Moravec si pak vzal volební lístek a v něm upozornil na Filipa Humplíka z ODS, u něhož je uvedeno, že je „nepolitickým podnikatelem“. „Jak tomu máme přesně rozumět?“ ptal se Svobody. „Já bych tomu rozuměl tak, že jde o člověka, který se vypracoval, ale ne díky tomu, že byl členem nějaké politické struktury,“ odpověděl poslanec ODS.  

Piráti by podle svého lídra Michálka čelili klientelismu tím, že by na internetu zveřejňovali maximum informací. Zveřejňování všech dokumentů by podle jeho názoru nebylo v rozporu s chodem firem. „Pokud to jsou firmy žijící z veřejných peněz, tak musí být absolutně transparentní,“ podotkl. Svoboda k tomu dodal, že by město nemělo vlastnit firmy, vyjma těch strategických. Strategický je dopravní podnik nebo spalovna, ale nestrategickým podnikem je podle Svobody třeba Svoz odpadu a město by se této firmy mělo zbavit.

Hudeček k tomu poznamenal, že se za poslední čtyři roky podařilo odstranit politiky z představenstev firem, až na drobné výjimky, kde se tomu nebylo možné vyhnout. „Věci se zkrátka zlepšují průběžně,“ uvedl. Rozhodně prý není pravda, že by Praha měla nějaké zbytné firmy, kterých by se měla zbavit.

Volební program ANO a rýpnutí do Hudečka

Následně přišel na přetřes volební program ANO, který podle Moravce hnutí nedokázalo poskytnout novinářce Daniele Drtinové. „Ten program byl, jen nebyl na webové stránce,“ vysvětlovala Adriana Krnáčová.

Primátor Tomáš Hudeček čelil otázce, proč nejde na městském webu rozkliknout rozpočet za rok 2014. Zdůraznil přitom, že každá zakázka nad sto tisíc se objevuje na internetu. Svoboda si v této věci neodpustil rýpnutí.  „Rozklikávací rozpočet by také řekl, kolik utratil primátor třeba za PR,“ vypálil na Hudečka. Ten oponoval, že rozklikávací rozpočet nelze vnímat jako kouzelný proutek, neboť ani z něj se lidé nedozvědí některé podstatné věci.

Krnáčová jasně řekla, že se ANO podívá na hospodaření městských firem. „Budeme si muset polámat hlavu a nebude to jednoduché, ale budeme chtít po lidech, kteří jsou v důležitých pozicích, aby prokázali svoje příjmy,“ rozvedla svou myšlenku lídryně ANO.

„A proč si váš ministr dopravy Antonín Prachař nepolámal hlavu a vystřídal už čtvrtého ředitele ŘSD,“ rýpal v reakci moderátor Moravec. „Já nejsem Prachař,“ bránila se Krnáčová. „Já se celý život starám o to, aby procesy byly transparentní, a celý život usiluju o to, aby to, co mi bylo dáno do ruky, bylo v pořádku,“ popsala své předpoklady k řízení města.

Pirát zostra zúčtoval s ANO

Primátor Hudeček v pořadu také znovu vysvětloval, jak to bylo s jeho SMS zprávou pro Adrianu Krnáčovou. Znovu zopakoval, že její zveřejnění považuje za podivnou praktiku ve stylu Kristýny Kočí. Dodal k tomu, že neviděl potřebu psát Bohuslavu Svobodovi, protože se s ním potkává na zastupitelstvu města. Svoboda se však ohradil, že podobné schůzky ještě před volbami považuje za podraz na voličích.

Do Krnáčové se pustil i Pirát Michálek. Ten připomněl, že před sněmovními volbami v ČT slibovala Jaroslava Jermanová (ANO), že zveřejní seznam lobbistů, se kterými se lidé za ANO potkávají. Piráti to dělají a Jermanová prý přímo Michálkovi slibovala, že ANO udělá totéž. A neudělalo. „Já nevěřím tomu, že ANO drží svoje slovo, myslím si, že to jsou jen plané řeči,“ zdůraznil pirátský kandidát.

Povolební koalice

Nakonec lídři odpovídali i na otázku týkající se možné povolební spolupráce. Štěpánek nechtěl mnoho předjímat, ale programově nejvzdálenější jsou prý asi se Svobodnými, kteří údajně nevěří státu ani obcím. Payne za Svobodné se vidí nejblíže Pirátům. Semelová by uzavírala koalici s levicovými stranami, její potenciální partner Ludvík však vypálil: „Komunisté v Praze nemají příliš velkou šanci uspět, takže kdo preferuje sociální rozměr politiky, ať volí ČSSD.“

Hudeček odmítl povolební spolupráci s ANO. Michálek váhal, s kým by to asi bylo nejlepší, nakonec se přiklonil k Trojkoalici.  Svoboda se přiklonil k TOP 09, ale s výhradou. „Nám je programově nejblíže TOP 09, ale možná pod jiným vedením,“ uvedl v narážce na primátora Hudečka. Ten kontroval, že ODS podrazila Zdeňka Tůmu z TOP 09 již před čtyřmi lety, a kdyby se to prý tehdy nestalo, mohlo se město změnit k lepšímu ještě více. Krnáčová vystoupení všech lídrů uzavřela myšlenkou, že si s uzavíráním koalic počká po volbách.

Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a. s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k. s. vyplývá, že sledovanost Moravcova speciálu byla sotva sto tisíc diváků. Pro srovnání: noční repríza pořadu Máte slovo měla sledovanost 38 tisíc diváků. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…