Osobnosti vyzvaly Zemana, aby odmítl návštěvu Janukovyče

03.02.2014 16:52

Výzvu prezidentovi Miloši Zemanovi, aby zrušil návštěvu svého ukrajinského protějšku Viktora Janukovyče, podepsalo několik set lidí. Mezi nimi je i řada známých osobností kulturního i politického života. Uvedl to jeden z iniciátorů výzvy Petr Marek z hnutí BezKomunistů.cz. Důvodem je současná situace na Ukrajině. Zeman se ke zrušení pozvání nechystá, upřednostňuje prý dialog se všemi stranami.

Osobnosti vyzvaly Zemana, aby odmítl návštěvu Janukovyče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Výzvu organizátoři zveřejnili na demonstracích na podporu ukrajinské opozice a na internetu. „Hlavním impulsem bylo schválení protidemokratických zákonů a první mrtví na demonstracích v Kyjevě," poznamenal Petr Marek. Na Ukrajině podle něj i nadále dochází k ohrožování základních občanských práv a svobod.

Miloši Zemanovi proto koncem tohoto týdne chtějí předat výzvu, aby „neprodleně zrušil plánovanou návštěvu" Viktora Janukovyče v Česku. „Zároveň ho žádáme, aby vůči svému ukrajinskému protějšku vyvinul maximální úsilí v tom, aby se Ukrajina vrátila k demokratickému řádu," píše se v prohlášení.

Výzvu podepsali podle informací na facebookovém profilu iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu například režiséři Jiří Menzel, Václav Marhoul a Helena Třeštíková, písničkář Jaroslav Hutka, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, hudebníci Dan Bárta, Jakub Ryba z Rybiček 48, Milan Cais z Tata Bojs nebo mistr světa ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek.

Svůj podpis připojila také poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). „Čtvrt století není tak dlouhá doba, abychom si nepamatovali, jak jsme i my napjatě očekávali, kdo nás v přeměně režimů z okolních zemí podpoří," zdůvodnila svůj podpis.

Zeman se zrušením návštěvy ukrajinského prezidenta nepočítá. „Pan prezident pozval Viktora Janukovyče recipročně během své říjnové návštěvy Ukrajiny. Pan prezident upřednostňuje dialog, který znamená dialog se všemi stranami," sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Iniciátoři výzvy se chtějí také obrátit na Evropskou unii, aby „ve věci podpory demokratické a svobodné Ukrajiny učinili více než dosud". 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…