Osočovat Klause z napomáhání kamarádům je vrchol hulvátství, zlobí se spisovatel

05.01.2013 17:18

Sepisování petic a veřejná kritika. Takové reakce vzbudila dílčí amnestie prezidenta Václava Klause. Ne všichni se však staví na odpor, najdou se i takové hlasy, které prezidentův krok schvalují a podporují. Mezi ně se řadí i Petr Štěpánek, spisovatel a hudebník. „Zaplať Pánbůh, že právní institut amnestie existuje,“ zastává se amnestie na svých webových stránkách.

Osočovat Klause z napomáhání kamarádům je vrchol hulvátství, zlobí se spisovatel
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Petr Štěpánek, politický glosátor a hudebník

 

„Amnestie je akt milosrdenství, akt dobré vůle. To se ovšem mezi prostým lidem moc nenosí. Lidé spíše milují nejrůznější exekuce. Kdyby existovaly veřejné popravy, dozajista by bylo plno,“ myslí si Štěpánek. Svůj názor opírá o nedalekou historii – kdyby nebylo amnestie, řada bývalých politických vězňů by dle jeho slov v komunistických kriminálech hnila o řadu let déle.

Klaus přitom podle jeho názoru rozhodně nepatří mezi hlupáky, a proto musel s odmítavou reakcí veřejností počítat. Přesto sebral odvahu jít proti proudu, což jak spisovatel poznamenává, dokáží jen velcí státníci. „Političtí trpaslíci naopak nastaví větru záda a nechají se nést,“ poznamenal. Váží si proto i ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který amnestii hájí, ač ví, že tím ztrácí přízeň. „Nepřekvapuje mě naopak, že jsem v posledních dnech nikde nespatřil tvář spolupodepsaného předsedy vlády Petra Nečase,“ dodává.

Amnestie jako akt spravedlnosti

Za absolutním vrchol hulvátství pak označuje podsouvání hlavě státu, že chce pomoci svým kamarádům. „Proboha, kterým? Že by snad kancléři Weiglovi, jehož dceru bude – amnestie, neamnestie – nadosmrti v duši strašit, že v autě, které řídila, zahynula její kamarádka? To snad nikdo nemůže myslet vážně?!“ ptá se udiveně Štěpánek. Na pár facek je podle něj i „mediální vyzobávání atraktivních jmen“, která amnestie očistí.

„Všem, kteří mají v odsudku amnestie jasno, doporučuji, aby si přečetli či zopakovali Čapkovy Povídky z jedné i druhé kapsy a pak chvíli přemýšleli o spravedlnosti lidské i Boží. Leč obávám se, že mnoha zdejším rychlopalným metalizátorům asi není dáno, aby cokoli z Čapka – a nejen z něho – pochopili,“ doporučuje spisovatel. A hrdě dodává, že z důvodu vyššího principu mravního s amnestií souhlasí. A to s tou Klausovou, tak i s Havlovou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…