Ostrá debata nad služebním zákonem v ČT. Gazdík a Stanjura tepali Dienstbiera

15.07.2014 23:01

Nejsledovanějším bodem programu mimořádné schůze Poslanecké sněmovny ČR je služebníí zákon. Vláda jím chce odpolitizovat státní správu. Opozice ale znění zákona kritizuje a chce jeho přijetí posunout co nejdále. I za cenu obstrukcí. Do pořadu Události, komentáře o ožehavé problematice přišli diskutovat ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD), místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09) a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Ostrá debata nad služebním zákonem v ČT. Gazdík a Stanjura tepali Dienstbiera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Podle Jiřího Dienstbiera by se zákon o státní službě měl týkat zhruba šedesáti pěti tisíc zaměstnanců. Vyplynulo to z analýzy sesbíraných dat na ministerstvech. Státní rozpočet by jejich mzdy mohly přijít až na dvě miliardy.  

Znění zákona se ale nelíbí opozici. „Vadí nám malá prostupnost z akademické a soukromé sféry. Problém je v tom, že neřešíme, jaká by ta správa měla být. Ale to, aby lidé, které si vláda za 3 měsíce přivedla, nemohli být vyměněni. Po přijetí zákona bude jediným sporem to, jestli tam bude člověk z ČSSD nebo ANO,“ vysvětloval Stanjura. Místopředsedovi Sněmovny Petru Gazdíkovi vadí například to, že v plánovaném „superúřadě“ bude sedět člověk, který nebude mít odpovědnost za škodu, kterou způsobí.

„Cíl zákona je stabilita státní správy. Nyní je tam zmar, který je dán nestabilitou. Na tom se podíleli všichni. Pokaždé, když přijdete na úřad, potkáte tam někoho jiného,“ podotýkal k návrhu zákona ministr pro lidská práva s tím, že současná vládní koalice zachraňuje situaci. „Vláda, ve které byla ODS i TOP 09, zaspala. Potřebujeme zákon k prvnímu lednu 2015, jinak nám Evropská komise zastaví čerpání dotací,“ nastiňoval možné dopady nepřijetí zákona.

„Děkuji Dienstbierovi, že říká, co si Evropská komise myslí. Děkujeme hlasu z Bruselu. To co předvádí vláda je „galymatiáš“. K pozměňovacímu návrhu se podávají další pozměňovací návrhy. To je prostě „galymatiáš“,“ reagoval Petr Gazdík.

„Zítra s Miroslavem Kalouskem na tiskové konferenci řekneme, jak má zákon podle nás vypadat a vyzveme koalici k jednání. A říkám velmi zodpovědně, že v této verzi zákon neprojde Sněmovnou. Pokud se dohodneme, bude postup rychlý. Než špatný zákon, je lepší žádný zákon," zdůraznil Stanjura.

„Jednací řád nám dává možnosti, abychom koalici naznačili, že jsme připraveni se dohodnout, ale ne v té podobě, v jaké je dnes,“ nevyloučil obstrukce ani Petr Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…