Ostrá kritika Čechů za uprchlíky. Od někoho, od koho byste to asi nečekali

11.12.2015 19:35

Cyklista Leopold König poskytl rozhovor MF Dnes. Při návštěvě České republiky, kam si zajel zařizovat bydlení po tréninku v Nice, se vyjádřil mimo jiné i k uprchlické krizi. Podle něj se tu do lidí pumpují lži a nenávist.

Ostrá kritika Čechů za uprchlíky. Od někoho, od koho byste to asi nečekali
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

König prý přirovnal bučení na svého stájového lídra Chrise Frooma, kterého fanoušci jeho týmu Sky moc nemusejí, k davovému šílenství, jakým je pro něj u nás například uprchlická krize. „Ti lidé se stali stádem, jež si našlo svoji oběť. Přirovnal bych to k současné uprchlické krizi, při které takřka všichni, kteří se postaví proti uprchlíkům, jsou u masy za hrdiny,“ řekl cyklista s tím, že se tu uměle vytváří atmosféra strachu a nenávisti.

„Chci šířit pravdu. A tady se do lidí pumpují lži,“ odpověděl redaktorovi MF Dnes na poznámku, že s tímto názorem v Česku asi moc nepochodí. Podle jednoho z nejznámějších českých profesionálních cyklistů jsou u nás lidé masírováni některými médii zaměřenými jen na to, aby vydělávala. „Teď je módní vlna strachu a xenofobie, tak se na ní i tato média vezou. A lidé to sdílejí, stejně jako sdílejí nenávistné příspěvky na sociálních sítích. Člověk je totiž v podstatě od přírody líný tvor, který raději bude žít v nevědomosti, než aby si zjistil relevantní informace,“ poznamenal svůj pohled na celou záležitost a dodal, že jemu údajně rozšířily obzory cestování kvůli cyklistice a jeho přítelkyně, která se zabývá teritoriálními studii.

Těší mě, že jsou tu studenti a edukovaní lidé, kteří mají přehled

„Samozřejmě jsem proti ekonomické migraci. Ale musíme si dát ruku na srdce a říci si, že jsou tu miliony lidí, kteří sem přicházejí opravdu ze strachu o život,“ řekl dále a vzkázal lidem, aby byli opatrní, protože jsou tu podle něho skupiny lidí a politiků, kteří nevědomost a lidské neštěstí i utrpení využívají k vlastním cílům. „Obracejí masy a národy proti uprchlíkům. Přitom ti nemají v podstatě nic a všechno prodali, jen aby se dostali do bezpečí. Jsou v zoufalé situaci a tady s nimi zacházejí hrozně,“ popsal dále König, jak krizi vidí, a poznamenal, že nebere argument, že se lidé bojí toho, že s uprchlíky přijdou i radikální islamisté. „Ti by přišli tak jako tak,“ projevil svůj názor.

Cyklista se vrátil i do poloviny listopadu a k teroristickým útokům v Paříži. „To je terorismus. Ten byl, je a bohužel i bude. Ale čemu by pomohlo, kdybychom v Česku uzavřeli hranice a žili si tady spokojený život?“ zeptal se sám sebe s tím, že je prostě určité procento útočníků nekontrolovatelné, a připustil, že si myslí, že by se k situaci měli vyjadřovat i úspěšní sportovci. „Setkal jsem se i s názory typu: Drž hubu a jezdi na kole. To jsou ale slova lidí, které pohltila xenofobie,“ vysvětlil, co si o tom myslí, a prohlásil, že se herci ke krizi nevyjadřují především proto, že se bojí o práci. „Politici se vyjadřují populisticky, podnikatelé jsou opatrní,“ dodal.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.

„Překvapilo mě, že Francie nebo Anglie jsou v této otázce mnohem vzdělanější. Ale těší mě, že existují i v Česku stále lidé, kteří vše chtějí řešit racionálně,“ sdělil profesionální sportovec s tím, že ho těší, že jsou tu i někteří studenti a edukovaní lidé, jež mají o problematice údajně přehled. „Nejjednodušší je říci si: My tady v Česku nikoho nechceme. Ale takhle fungovat a navíc tu vytvářet xenofobní a rasistické prostředí nemůžeme,“ zopakoval a podotkl, že mu oproti této situaci připadají jeho problémy v cyklistice malicherné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…