Ostrá přestřelka s Babišem u Jílkové má dohru. Toto nám řekl expert po skončení pořadu

05.06.2015 10:27

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Na stranu odpůrců povinného zavedení registračních pokladen, které tento týden odkývla vláda, měla dát televizní dramaturgie pořadu „Máte slovo“ větší kanóny. Babiš se prostě hádat musí, když má proti sobě „lovce hlasů“ z modrých ptáků. Tak hodnotil mediální analytik Jiří Mikeš včerejší vydání diskuzního pořadu s Michaelou Jílkovou.

Ostrá přestřelka s Babišem u Jílkové má dohru. Toto nám řekl expert po skončení pořadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pořad Máte slovo s Andrejem Babišem a registračních pokladnách

Vždy nadmíru asertivní a rázná moderátorka pořadu „Máte slovo“ Michaela Jílková měla během tématu elektronické evidence tržeb (EET), kvůli kterému do České televize dorazil osobně i ministr financí Andrej Babiš, pořádnou práci zklidnit obě hulákající strany. „Nedá se to udržet, ten guláš,“ podotkl s pochopením Jiří Mikeš. Hosté se překřikovali, až nebylo slyšet, co vlastně kdo z nich říká. „S účastníky by možná mohla probíhat před začátkem větší příprava. Více zjistit jejich názory a vzhledem k projevům i charaktery,“ míří expert.

Pro diváky podle něj odpůrci EET nezískali z účinkování tolik, kolik asi chtěli. Přesvědčivější přeci jen prý byla strana příznivců Babišova nápadu. Samotný ministr svůj projev pro konzumenty podle Mikeše jakžtakž zvládnul. „Asi jako vždy… No už je z něj politik…,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz na dotaz, co říká na to, jak právě šéf finančního rezortu v podstatě pravidelně skákal do řeči každému, kdo jen začal mluvit, ať to byl muž či žena. „To patří prostě u nás k běžné osobnosti politika – mluví, kdy chce, i když je to dialog a diskuze ostatních. Asi ho vyškolili, že kdyby se nechal zastrašit, působil by jako chudáček. Nic jiného mu nezbývá, i když se to třeba nezdá. Podle mě asi ani nebyl moc nadšený, že do toho kotle musel jít,“ referuje shovívavě o Babišovi, který se během hodinky snažil usadit s úšklebkem každého, kdo měl jiný názor.

Za neustálé skákání do řeči ministra doslova spucoval i jeho velký kritik – řezník Pavel Havlíček, který se tento týden mimo jiné podílel na demonstraci proti zavedení elektronické evidence tržeb.

Showman s klobáskou a usmrkanou bankovkou

Ani on nešetřil sarkasmem. „Pane ministře, viděl jste někdy tisícikorunu? To je pod vaši rozlišovací schopnost, že? Ano, tohle je tisícikoruna, to není na utření nosu,“ snažil se ministrovi naznačit, že vůbec nechápe, o čem se tu mluví, když se hovoří o zátěži, kterou na ty nejdrobnější živnostníky bude mít zavedení a provoz elektronické evidence tržeb. „Ať zůstane u klobás,“ zvolal směrem k němu Babiš.

Havlíčka hodnotí Mikeš z pražské VŠE dobře, byť je na opačné straně barikády. „Showman. Ale demagog. Prakticky byl nejpřesvědčivější a lidový, jak vytáhnul tu tisícikorunu a klobásy,“ připomněl úvodní vtípek klatovského živnostníka, který do vysílání přinesl Babišovi „pravé“ klobásy. „Je vidět, že umí jednat s lidmi,“ podotýká k němu ještě Mikeš.

Lidový západočech tak mnohem lépe splnil roli, kterou měl hrát spíše Petr Bajer, předseda Strany soukromníků. „Ten pro mě nebyl přesvědčivý. Takhle si předsedu strany nepředstavuji,“ nelíbil se Jiřímu Mikešovi. Pozitivní hlas od něj nedostala ani domažlická obchodnice se šperky Petra Fenclová, která ze začátku působila z diváctva slibně, jako velká bojovnice se selským rozumem, která si při svém malém podnikání snaží dát všech pět dohromady a propočítat si za pomoci ostatních, kolik ji novota bude stát, zvlášť pokud bude muset být on-line například při celodenním prodeji na jarmarcích. Nakonec to podle mediálního hodnocení Jiřího Mikeše moc nezvládla. „Já mám pocit, že paní Jílková chce ve studiu mít vždy jednu hysterku. Vždyť se to té Fenclové v první fázi vůbec nebude týkat,“ kroutí hlavou, proč dáma v hledišti tolik bije na poplach a přehnaně děsí všechny, že si budou muset na prodej „v terénu“ kupovat nové mobily či tablety, náhradní baterie a podobně.

Nepostaví ani boudu… Prostě politik

Z Babišových odpůrců podle Mikeše moc nestrhl pozornost ani Jan Skopeček, ekonomický expert ODS, která se pasuje na znalce okolností kolem EET. „Byl zde tragický. Působí na mě, že mu jde jen o získání hlasů živnostníků. Prostě politik,“ má z něj dojem Jiří Mikeš, který se ani nediví Babišovu sarkasmu nad občanským demokratem: „Co ten modrý pták? Ekonomický expert? Rozumí tomu? Ten nepostaví ani psí boudu…“

Překvapivě lépe mohl na diváky u obrazovek působit i méně známý Martin Fassmann z Českomoravské konfederace odborových svazů nebo v publiku sedící šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček, byť nedostal příliš prostoru. „Podle jeho projevu tento mladý pán působil jako uvážlivý, jako dobrý,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš. Mile ho věcností překvapil i představitel Asociace českého tradičního obchodu, o jejíž existenci dosud nevěděl.

Pro diváky, neznalé podrobností a třeba bez zkušeností v podnikání, podle mediálního hodnotitele Mikeše po hodince s Jílkovou byla přesvědčivější kupodivu spíše strana „pro Babiše“. „Je to tím, že si mnozí neuvědomují, že většina lidí se ve svém životě s šedou ekonomikou setkala. Proto se staví na stranu zavedení EET, jelikož žije v naději, že se nešvar odstraní,“ domnívá se osobně Mikeš. Lidé u obrazovek podle něj nyní budou „nahlodaní“. Protistraně vzkazuje: „Měli jste tam vyslat větší kanóny.“ I Babiš by se ale podle něj měl víc zamyslet: „Musejí víc vysvětlovat, a to jednoduše. Už to dávno mělo být zadané komunikačním agenturám.“

reklama

autor: Lucie Bartoš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…