Ostrava dostane k Vánocům pomník hornictví. Prý aby Bakala viděl

07.12.2013 16:33

Před ostravskou Novou radnicí se objevil netradiční protestní vánoční dárek – kovová plastika, jejíž část tvoří hlava koně a důlní vozík. Dílo s názvem Pocta hornictví stojí poblíž bývalého sídla OKD a byla vztyčena natruc miliardáři Zdeňku Bakalovi. Napsal server Novinky.cz.

Ostrava dostane k Vánocům pomník hornictví. Prý aby Bakala viděl
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ostravské horníky přijeli podpořit i kolegové z Mostecka

Podle ředitele ostravské Střední a základní umělecké školy AVE ART Jaroslava Prokopa je socha „namířená“ proti Bakalovi. Symbolizuje úctu horníkům, kterou Bakala neprojevil.

„Jelikož účastníci našeho sympozia mají kladný vztah k hornictví a ví to, co pan Bakala neví, že vlastně kdyby nebylo uhlí, tak by Ostrava vůbec neexistovala. My si na rozdíl od něj hornické práce vážíme,“ sdělil deníku Právo.

Plastika vznikla na pátém ročníku Sympozia prostorových forem Ostrava 2013, které škola pořádá každé dva roky. „Pocta hornictví“ v letošním ročníku zvítězila.

Socha vozíku dostala díky technickým službám i koleje

Socha původní nestála na kolejích. „Ale když jsme ji přivezli do technických služeb Moravské Ostravy a Přívozu, tak vyšel jejich pan ředitel z kanceláře, podíval se na sochu a řekl, že by to chtělo ještě nějaké koleje. Sehnali pro nás staré rezavé pražce, které odřízli, což bylo velmi náročné, a plastika je nyní prostě dokonalá,“ myslí si Prokoj a dodal: „Jako kdybychom ji vytáhli přímo z dolu.“

Důlní vozík je spjatý s historií Ostravy a koně má město ve znaku, kde symbolizuje sílu a živost.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …