Ostrava má nového primátora. Kajnara z ČSSD nahradil Macura z ANO

06.11.2014 10:24

Primátorem Ostravy se dnes stal padesátiletý ekonom a manažer Tomáš Macura (ANO). Ve veřejné volbě ho na ustavujícím zasedání zastupitelstva podpořilo 31 z 54 přítomných zastupitelů. Macura neměl protikandidáta. Ve funkci nahradil někdejšího sociálního demokrata Petra Kajnara, který v čele města stál v předchozích dvou volebních obdobích. Krajské město nyní po složitých vyjednáváních povede vítězné hnutí ANO spolu s ČSSD a lidovci. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít převahu 31 hlasů.

Ostrava má nového primátora. Kajnara z ČSSD nahradil Macura z ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radniční věž v Ostravě

„Děkuji za tuto poctu a důvěru, kterou ve mě vkládáte, udělám maximum, abych ji nezklamal. Přicházím do komunální politiky s cílem něco pro Ostravu udělat a něco v té komunální politice změnit," uvedl bezprostředně po volbě Macura. Řekl, že by chtěl politiky v zastupitelstvu sjednocovat, nechce hloubit příkop mezi koalicí a opozicí a věří, že všichni budou pracovat jako jeden tým.

Jednání o koalici byla složitá, hnutí Ostravak nakonec skončilo v opozici

V jedenáctičlenné městské radě podle dohody obsadí ANO pět míst, sociální demokraté čtyři a lidovci dvě. ANO má mít kromě primátora křesla dvou náměstků a dva radní. ČSSD bude mít tři náměstky a radního, přičemž lídr sociálních demokratů Lumír Palyza by se měl stát prvním náměstkem primátora. Lidovci mají mít náměstka a místo radního.

V opozici končí hnutí Ostravak, KSČM a ODS. Koaliční vyjednávání byla v Ostravě složitá. Nejprve to vypadalo, že by mohla Ostravě vládnou koalice hnutí ANO a Ostravak ve spojení s ODS a lidovci, Ostravak se ale nakonec předběžně dohodl na spolupráci s ČSSD a KSČM. Hnutí se ale nepohodlo se sociálními demokraty kvůli povolebnímu uspořádání na radnici v městské části Poruba, a tak se nakonec na spolupráci domluvily ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

Nový ostravský primátor pracoval roky ve farmaceutické společnosti

Nový primátor je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze a následně MBA programu v Prague International Business School. Léta pracoval ve farmaceutické společnosti, kde nejprve působil v nižších manažerských funkcích a nakonec i jako generální ředitel.

V zastupitelstvu získalo ANO 15 mandátů, ČSSD 12, Ostravak a komunisté po deseti. Po čtyřech křeslech mají lidovci a ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…