Ostravské podniky jsou v pěkné kaši. Zdaleka nejde jen o OKD a Zdeňka Bakalu

30.04.2016 8:46

Vyhlášení insolvence nehrozí jen těžařské firmě OKD, ale také nejméně dvěma firmám ze skupiny Vítkovice Jana Světlíka. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes, která analyzuje možné dopady takového vývoje pro celý moravskoslezský region.

Ostravské podniky jsou v pěkné kaši. Zdaleka nejde jen o OKD a Zdeňka Bakalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před úřadem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech

Příští úterý se sejde představenstvo zadlužené důlní firmy OKD, aby zvážilo insolvenční návrh. Den předtím o OKD bude ještě jednat vláda, ale šance na uzavření dohody s vlastníky o společném záchranném plánu pro doly je malá. OKD tak stále jasněji míří k bankrotu.

Přestože vláda slíbila, že na Ostravsko pošle peníze na sociální program a podporu nových pracovních míst, v regionu sílí skepse. A to hlavně ze strany horníků. Převládá rezignace, ale někteří radikální havíři vyzývají i k okupační stávce šachet.

Během bankrotu bude doly řídit soud a insolvenční správce

Insolvence OKD prý ale nebude znamenat zastavení těžby a propuštění všech deseti tisíc zaměstnanců dolů naráz.

Během bankrotu převezme kontrolu nad doly soud a insolvenční správce. Ten bude muset nejdřív sehnat pro OKD financování. Dosud peníze na provoz i výplaty posílala mateřská firma NWR, ale ta je od peněz odstřihne.

Správce s managementem bude muset rozhodnout o zavření nejztrátovějších provozů a posoudit výhled perspektivních šachet. Část dolů má šanci přežít, zbaví-li je bankrot dluhů. Trh s uhlím tomu nahrává, ceny začínají růst.

Konec Dolu Paskov je téměř jistý

Nejztrátovější doly se zavřou. Takřka jistý je konec dolu Paskov. Náklady na útlum – sociální program a technickou likvidaci dolů – z velké části ponese stát. Může to přijít až na 20 miliard korun.

Situaci komplikuje to, že propouštění hrozí i strojírenským Vítkovicím Jana Světlíka.

Region, v němž je přes osm procent lidí bez práce, prý není na propouštění v širším rozsahu připraven. Varuje před tím i vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala. „Důl Paskov by se asi zvládl, s tím se delší dobu počítalo, ale pokud by propouštělo celé OKD, to by byl velký problém,“ říká. A s možným propouštěním ve Vítkovicích zatím vláda ani kraj nepočítají.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…