Ostravský primátor Kajnar se neodvolal proti vyloučení z ČSSD

16.04.2014 15:35

Ostravský primátor Petr Kajnar (zvolen za ČSSD) se neodvolal proti vyloučení ze strany. Svůj odchod ze sociální demokracie dnes označil za definitivní. Primátor popřel, že by v podzimních komunálních volbách kandidoval za hnutí Šance, jehož chystaný vznik v úterý oznámil ostravský senátor Petr Guziana, který stranu z vlastního rozhodnutí opustil.

Ostravský primátor Kajnar se neodvolal proti vyloučení z ČSSD
Foto: i-region.eu
Popisek: Bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar

Kajnar dnes novinářům řekl, že neví nic o tom, že by za hnutí Šance měl kandidovat. O jeho vzniku se prý dozvěděl z médií. Přestože se spekuluje o dalším Kajnarově pokračování v politické kariéře, primátor dlouhodobě tyto úvahy nechce komentovat. „Co se týká jiných politických hnutí, zatím to nebudu komentovat," řekl Kajnar.

Primátor loni před předčasnými parlamentními volbami dvakrát neúspěšně napadl u soudu kandidátku své strany

Uvedl, že proti rozhodnutí o zrušení členství ve straně se neodvolal. Domnívá se, že problémy ostravské sociální demokracie jsou natolik velké, že už ani necítí potřebu na ně ukazovat. „Nechci už dění v sociální demokracii komentovat z toho důvodu, že cokoliv o ní řeknu, by mohlo být vykládáno, jako že je to z mé strany pomsta," uvedl Kajnar.

Primátor loni před předčasnými parlamentními volbami dvakrát neúspěšně napadl u soudu kandidátku své strany, která podle jeho mínění nebyla sestavena demokratickým způsobem. Kajnar, tehdy ještě předseda moravskoslezské ČSSD, na ní chyběl. Někteří členové sociální demokracie Kajnara později vyzvali k tomu, aby se vzdal členství ve straně, což neučinil. Nakonec mu tedy členství bylo zrušeno. Kajnar na ČSSD právě kvůli údajně nedemokratickým postupům při sestavování kandidátní listiny podal žalobu. Kajnar dnes uvedl, že i kdyby s žalobou uspěl, do ČSSD už se vrátit nechce. „Domnívám se, že to je pro mě definitivní konec se sociální demokracií," podotkl Kajnar.

Osmapadesátiletý Kajnar se do čela kandidátky ČSSD v komunálních volbách poprvé dostal v roce 2006 a následně se stal primátorem. Své místo lídra obhájil i při volbách o čtyři roky později. ČSSD komunální volby v Ostravě v roce 2010 vyhrála poprvé od roku 1990.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…