Ostře sledovaný případ: Policistu, který zneškodnil motorkáře, přišli k soudu podpořit kolegové i motorkáři

10.10.2018 11:31

REPORTÁŽ Souzeného policistu Šimona Vaice přišly ve středu 10. října v ranních hodinách před budovu justičního areálu na pražských Míčankách podpořit desítky kolegů a sympatizantů.

Ostře sledovaný případ: Policistu, který zneškodnil motorkáře, přišli k soudu podpořit kolegové i motorkáři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Motorkáři přišli podpořit policistu Šimona Vaice před soudním přelíčením. Ten je obviněn z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti

Vaic se do nezáviděníhodné situace dostal kvůli svému zhruba rok starému incidentu s ujíždějícím motorkářem Berkou. V pražském Těšnovském tunelu ujíždějícímu Berkovi, který měl za sebou několik zákazů řízení, přehradil cestu svým služebním vozem.

Berka do policejního vozu najel a těžce se zranil. Vaic je nyní obviněn z přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a hrozí mu trest odnětí svobody až na dva roky nebo zákaz činnosti.

Akci na Vaicovu podporu přímo před Obvodním soudem pro Prahu 8 zorganizovalo sdružení Unie bezpečnostních složek. Na místě se tak sešli Vaicovi kolegové označeni tyrkysovou páskou. Zahlédnout se dali i sympatizující motorkáři, v kožených bundách a s „mašinami“.

„Akci pořádáme jako morální podporu policisty Šimona Vaice, kdy jej naprosto jednoznačně podporujeme a souhlasíme s jeho služebním zákrokem proti opilému motorkáři s vysloveným zákazem řízení, který svou jízdou několikanásobně porušil zákon, a jednak ohrožoval na životě a zdraví nezúčastněné osoby,“ sdělil ParlamentnímListům.cz za pořadatele akce předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Drexler. „Chceme ukázat, že Šimon Vaic nečelí obžalobě sám, ale za zády mu stojí jeho policejní rodina,“ dodal.

Podporu Vaicovi prostřednictvím twitterového účtu vyjádřila i Policie České republiky. „Vedení Policie České republiky vyjadřuje plnou podporu obžalovanému policistovi, který ve středu stane před Obvodním soudem pro Prahu 8. Odbor vnitřní kontroly neshledal v jeho zákroku pochybení a s jeho závěry se ztotožňujeme i nadále. Případnou právní pomoc jsme v případě požadavku připraveni poskytnout,“ deklarovala Policie České republiky na Twitteru.

Podpora Policie ČR na Twitteru...

To, jestli se Vaic dočká i oficiální podpory policejní prezidium serveru ParlamentníListy.cz nepotvrdilo. „V tuto chvíli nelze jednoznačně sdělit, zda dojde k dalšímu oficiálnímu vyjádření, nicméně pokud tak učiníme, jistě se o této skutečnosti média dozví,“ sdělila naší redakci Ivana Nguyenová, vrchní komisařka z Policejního prezidia České republiky.

Pod palbu kritiky se ze strany Vaicových příznivců dostala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS, jediný orgán dle zákonů oprávněny kontrolovat a dohlížet na práci policistů). Generální inspekce totiž při kontrole Vaicova případu došla k závěru, že mohl k zastavení vozidla využít jiné a méně radikální prostředky, napsal deník Aktuálně.cz s tím, že stejného názoru je i státní zástupce, který vůči Vaicovi vznesl obvinění.

GIBS se od kritiky na svoji adresu ze strany Vaicových příznivců na internetu distancovala prostřednictvím tiskové zprávy.

Anketa

Vadí vám, že Michal David dostane od Zemana státní vyznamenání?

12%
88%
hlasovalo: 13961 lidí

„Policejní orgán GIBS v případu obžalovaného příslušníka Policie ČR, který v roce 2017 služebním vozidlem zahradil cestu ujíždějícímu motorkáři, úzce spolupracoval a postupoval v rámci trestního řízení v souladu s právním názorem dozorujícího státního zástupce. Tento právní názor je v dané trestní věci pro GIBS závazný,“ uvedl GIBS v tiskové zprávě.

GIBS: Vše jsme vyhodnotili

Podle názoru GIBS ze znaleckého posudku, který si inspekce zadala, vyplynulo, že „řidič ujíždějící na motocyklu nemohl do poslední chvíle vidět služební vozidlo Policie ČR, postavené jako zátaras“. Vaicovo služební vozidlo totiž podle tiskové zprávy GIBS „vjelo do směru jízdy motocyklu zpoza středové stěny tunelu“. „V tu chvíli již nebylo možné nijak střetu vozidla s motocyklem zabránit,“ dodává tisková zpráva inspekce s tím, že došlo k porušení zákonného omezení ve vztahu k použití donucovacích prostředků ze strany policie.

„Vyšetřovatel GIBS vyhodnotil veškeré skutečnosti, výpovědi účastníků, kamerové záznamy a zejména pak znalecký posudek z oboru dopravy, který byl na základě žádosti GIBS zpracován,“ uvádí tisková zpráva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…