Ostrý senátor: Schwarzenberg chce vymr*ávat s národem

13.09.2012 9:43

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava se ve sporu mezi ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a premiérem Petrem Nečasem o ruskou anarcho-feministickou skupinu Pussy Riot a „dalajlámismus“ postavil jasně na stranu Nečase.

Ostrý senátor: Schwarzenberg chce vymr*ávat s národem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Nečas zkritizoval to, že někteří čeští státníci podporují skupinu Pussy Riot a obdiv k tibetskému dalajlámovi. Podle Nečase v obou případech nejde o žádná lidská práva. Pussy Riot jsou vrcholem nevkusu a dalajlámismus není nic jiného než feudální nedemokratická vláda. Proti tomu se silně ohradil Schwarzenberg.

Pussy Riot jsou štětky

Senátor Jaroslav Doubrava, který jindy nenechá na Nečasovi nit suchou, se ho tentokráte ale zastal.

„Samozřejmě, že se u Pussy Riot jedná o vrchol nevkusu. Já sice nejsem věřící, ale takto urážet víru někoho jiného je odporné. Stejně tak je odporné znesvěcení chrámu sv. Víta. Ty bláznivé holky a Schwarzenbergovy nové kamarádky nejsou nic jiného, když to řeknu ještě slušně, coury, děvky a štětky. Ideologická vůdkyně Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová totiž souložila těhotná hromadně na veřejnosti a ještě se při tom natáčeli a fotili. Jmenovalo se to s odpuštěním "Mrdej za nástupnické medvídě". Schwarzenberg se patrně inspiroval a chce s odpuštěním vymrdávat s národem. Takže je aspoň vidět, jak to Schwarzenberg myslí se svou křesťanskou vírou vážně. Jde mu jenom o prachy, které jsou z církevních restitucí, ale urážení křesťanů mu nevadí. Já doufám, že Rusové si uvědomují, že Schwarzenberg je jenom směšná figurka, stárnoucí ušišlaný aristokrat, a nebudou ho brát vážně,“ zlobil se senátor Jaroslav Doubrava.

Havlovy duchařské seance s dalajlámou a humanitární bombardování

Stejně tak Doubrava souhlasí s Nečasem, že podpora tibetského dalajlámy ČR akorát poškozuje.

„Sám jsem s Číňany v kontaktu a vím, jak moc jim to vadí. Hloupá podpora bláznivého Havlova kamaráda dalajlámy, se kterým patrně dělal Havel nějaké duchařské seance a společně obdivovali humanitární masakrování srbských civilistů, může ohrozit naše obchodní vztahy s Čínou a miliardové investice. Pan knížepán má miliardy, pan knížepán je za vodou. Jemu nevadí, že české firmy přijdou o kontrakty, lidé budou bez práce a nebudou mít co žrát. To mu je jedno,“ nebere si servítky senátor.

Domov důchodců pro Trauetenberka

„Radši by se měl snažit, aby nám tady Němci kvůli větrným elektrárnám nezpůsobili blackout. Lézt Němcům do zadku a poškozovat naše národní ekonomické zájmy, to panu sudeťákovi Trautenberkovi jde. To je jednání na hranici vlastizrady a patří před soud. Zvláště když je teď zřejmé, že státy EU jsou v bankrotu, zatímco Čína a Rusko na tom jsou relativně dobře a jsou potenciálem pro naše podnikatele,“ dodává Doubrava.

Senátor má ale řešení, jak pomoci ministru Schwarzenbergovi. „U nás v Telnici jsme otevřeli nový domov pro důchodce. Tak bych rád nabídl panu Schwarzenbergovi místo. Tam by se mu dobře spalo. Nevím, jestli jeho kroky v zahraniční politice jsou spíše výrazem senility či vlastizrady, možná obojího, ale v domově důchodců by Schwarzenberg rozhodně napáchal méně škody než na ministerstvu.“    

Vrchol nevkusu

Nečas na zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně řekl, že je nutné zabránit některým módním politickým projevům, které poškozují český export. 

„Umělé a falešné adorování takových záležitostí, jako je ruská skupina Pussy Riot. Něco, co je vrcholem nevkusu, v žádném případě to není něco, co symbolizuje svobodu a demokracii, přesto se část politiků nechá unést touto módní vlnou, povzbuzovanou především novináři a má to potom praktický dopad v konkrétních exportních teritoriích,“ řekl Nečas.

Feudální diktatura

„Řekl bych i druhý konkrétné případ a to je moderní politická móda dalajlámismu, to znamená vzývání dalajlámy. To v žádném případě není úvaha o tom, že máme vyměnit naší proexportní politiku za politiku podpory lidských práv. Podpora lidských práv nadále musí zůstat klíčovou komponentou naší zahraniční politiky. Ale není žádný důvod podívat se tváří v tvář skutečnosti, která je - a sice opět, že vzývání tohoto politického směru není podporou svobody a demokracie, při všech jaksi sympatiích ke kulturní autonomii Tibeťanů, ale je to vzývání režimu vlády, který by pravděpodobně neměl demokratický charakter, který by měl polofeudální teokratický charakter se silnými autoritativními prvky,“ dodal Nečas.

„Je to úlet. Ale hrozivý! Pokud má vláda pokračovat v takovém stylu, mám z jejího dalšího vývoje a osudu velké obavy. …Protože ten projev mezi řádky říká, že třeba v případě exportu jde o to, hodit v případech velkých mocností otázku lidských práv přes palubu. Všude to bude interpretováno jednoznačně: že se nechceme dotýkati velkých a bohatých států. Jsem z toho zděšený. Vždyť v otázce Tibetu se tam přebírá čínská propaganda, jako kdyby šlo o to, nastavit stav z před x let. O to ale vůbec nejde. Toto vyjádření je poklona před režimem. A já stále doufám, že žádný český ministr zahraničí nikdy neskloní hlavu před velmocemi, pokud půjde o lidská práva. Proti diktátorům se musí postupovat stejně, ať jsou jakkoli velcí,“ reagoval na to Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…