Ostrý spor Nečase a Pospíšila: Přinášíme zásadní doplnění

18.03.2014 15:47

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se ohradil vůči kritice bývalého premiéra Petra Nečase, který v týdeníku Euro kritizoval jeho práci. Pospíšil považuje Nečasova slova za nepravdy a mimo jiné odkázal i na svého někdejšího náměstka Daniela Voláka, který prý po Pospíšilově odchodu povýšil. To však Volák v reakci pro ParlamentníListy.cz uvedl na pravou míru. Vyjádřila se i poslankyně ODS Jana Černochová.

Ostrý spor Nečase a Pospíšila: Přinášíme zásadní doplnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

V rozhovoru pro týdeník Euro Nečas uvedl, že byl s Pospíšilovou prací dlouhodobě nespokojen, protože resort spravedlnosti pod jeho vedením nefungoval. „Jiří Pospíšil není týmový hráč. Jeho programový bod je pouze jediný a ten se jmenuje Jiří Pospíšil… Nebyl schopen resort rozpočtově zvládnout. Všichni moji ministři byli nuceni šetřit. On byl jediný, kdo v průběhu roku přicházel s dalšími a dalšími požadavky. A nikoli malými. Byly to částky, které se pohybovaly okolo miliardy korun. Odmítal řešit věci, které byly nepopulární a byly mediálně velmi těžko prodejné,“ řekl Nečas.

Vzpoura vězňů

A uvedl příklad: „Když byla kapacita 18 tisíc vězňů brutálně překročena, až na 23 tisíc, odmítal se tím zabývat. Veřejnost vůbec nebyla informována o tom, že se díky Vězeňské službě podařilo zabránit řetězové, dobře organizované vzpouře. Vězni měli k dispozici síť mobilních telefonů, sekery a nože vyrobené z trubek a ocelových dílů. Navzdory tomu, co dělal Jiří Pospíšil, se podařilo ještě v zárodku tuto vzpouru potlačit. Kdyby proběhla, tak by měla velmi dramatický průběh. Já už jsem zuřil.“

Potěmkinova vesnice

Poslední kapkou pak pro Nečase bylo, když Pospíšil poslal další žádost o peníze. „A ta mi na stůl doputovala vzápětí potom, co jsem mu předchozí zamítl. On poslal další žádost, kterou podepsal, aniž věděl o tom, že poslal tu už zamítnutou. To už byl pro mě vrchol,“ sdělil Nečas s tím, že tomuto stavu prý odpovídala i tehdejší válka v soustavě státního zastupitelství.

„O jmenování a odvolávání státních zástupců nakonec musely rozhodovat soudy. Existovali předsedové krajských soudů, kteří odmítali Jiřímu Pospíšilovi podat ruce i na oficiálních akcích. Byla to jedna velká Potěmkinova vesnice. Ve skutečnosti byl stav tohoto resortu velmi tristní,“ objasnil dále Nečas důvody, které ho vedly k Pospíšilově odvolání.

Pospíšil kritiku Nečase odmítá

Pospíšil se však v reakci pro ParlamentníListy.cz vůči Nečasově kritice ohradil. „To jsou naprosté nepravdy, vůbec nechápu, proč to Petr Nečas říká. Nevím, jestli je to součástí jeho obhajoby v kauze jeho manželky, nebo jestli tím reaguje proto, že policie zkoumá důvody mého odvolání. Nevím, z čeho vychází, nám se naopak podařilo vzpouru odhalit a učinit veškerá opatření, aby k ní nedošlo. To byla zásluha Vězeňské služby půl roku před tím, než jsem byl odvolán,“ uvedl Pospíšil

„Proto nerozumím tomu, proč takové nepravdy říká,“ pokračoval exministr spravedlnosti. „Neumím si to vysvětlit jinak než tím, že je to součástí jeho mediální obhajoby, jak kope do protikorupční policie a pana Šlachty, tak útočí na mne,“ míní Pospíšil, který chtěl podle svých slov reformovat podobu vězeňství, což nebylo možné bez finančních prostředků.

„To, že pak nastala amnestie, s kterou ale v té době nemohl nikdo počítat, situaci s přeplněnými věznicemi vyřešilo. Ale kdyby amnestie nenastala, každý ministr spravedlnosti by potřeboval víc peněz pro zlepšení stavu vězeňství. K většímu naplnění věznic došlo proto, že se mně podařilo zrychlit trestní řízení. Délka trestního řízení se za mého vládnutí na Ministerstvu spravedlnosti v průměru zkrátila o třetinu, to znamená, že ty reformní změny, které jsme dělali v trestním procesu, zabraly. A logicky se dořešily staré trestní kauzy a bylo víc odsouzených. Ale to bylo pozitivním zkracováním délky trestního řízení,“ konstatoval exministr spravedlnosti.

Premiér Petr Nečas to podle Pospíšila dobře věděl. „Ale bohužel na rozdíl od premiéra Mirka Topolánka sám žádnou věznici nikdy nenavštívil, příliš se o to nezajímal, proto mne překvapilo, odkud má informace, že měla být vzpoura. Náměstek odpovědný za vězeňství pan Volák, který byl jeho oblíbencem, po mém odchodu z ministerstva povýšil. Kdyby to bylo s vězeňstvím tak špatné, tak by mohl pan Volák, který byl za to odpovědný, povýšit na prvního náměstka ministra?“ doplnil s dotazem na Nečase Pospíšil, který nyní kandiduje do eurovoleb za TOP 09.

Volák: Mnoho peněz spotřebovával občanský zákoník

Právě exstarosta Litvínova Daniel Volák (ODS) v reakci na Pospíšilův výrok o povýšení pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Já jsem nepovýšil. Byl jsem první náměstek již za Jiřího Pospíšila. Vězeňství a také justiční sekci jsem měl na starosti i za Pavla Blažka, takže jsem měl práci za dva náměstky,“ upozornil Volák. Tvrzení o svém povýšení po odchodu Pospíšila proto považuje za zavádějící. „Žádné povýšení se nekonalo. Jenom mi přibyla práce,“ dodal.

K otázce financování vězeňství poznamenal, že existovaly rozdílné názory na priority v rámci resortu. „Největší prioritou byl občanský zákoník, který spotřebovával skrze různé konzultace mnoho peněz a nedostávalo se na další. Takže tvrzení o tom, že by ministři měli šetřit a uspořádat si priority, je pravdivé,“ řekl dále Volák, který se po odchodu z ministerstva vrátil do své advokátní kanceláře. 

Vzpoura vězňů, o jejímž potlačení Vězeňskou službou nebyla veřejnost podle Nečase informována, byla podle Voláka v utajeném režimu, nicméně následně byla vypracována kompletní zpráva.  „Pokud se jedná o takzvanou pankráckou vzpouru, která měla být na výročí listopadu 2011, tehdy vzorně zapracovaly vnitřní policejní orgány Vězeňské služby ve spolupráci s policií a nasazením operativní techniky. Vězeňská služba zárodky vzpoury dlouhodobě sledovala a rozkryla její síť. Navíc to bylo celkově v režimu utajení, ale byla o tom následně vypracována kompletní zpráva. Dokonce jsem o této mimořádné události osobně informoval podvýbor pro vězeňství a výbor pro obranu,“ řekl dále ParlamentnímListům.cz Volák.

Rozpočet byl dlouhodobě podfinancovaný, tvrdí Černochová

Podle poslankyně a starostky Prahy 2 Jany Černochové (ODS) byl rozpočet Vězeňské služby dlouhodobě podfinancovaný. „Upozorňovala jsem na to jako členka sněmovního výboru opakovaně i ministra Pospíšila i premiéra Nečase. Upřímně musím připustit, že nářky poslanců i resortních expertů před vzpourou výrazně nevnímal bohužel ani jeden. Obrovský kus práce v tomto resortu odvedl hlavně náměstek Volák, který stabilizoval Vězeňskou službu a předložil tolik potřebné legislativní změny, týkající se vazby a trestu,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…