Ostrý výpad proti Putinovi z Londýna: Celé Rusko může ovládat pomocí...

13.02.2015 13:25

Mezinárodní think tank Legatum Institute se sídlem v Londýně pořádal diskuzi moderovanou americkou publicistkou Anne Applebaumovou, která hovořila o současném Rusku s britským dokumentaristou a spisovatelem Peterem Pomerancevem.

Ostrý výpad proti Putinovi z Londýna: Celé Rusko může ovládat pomocí...
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Hlavním tématem diskuze byla nedávno vydaná kniha kyjevského rodáka Petera Pomeranceva v anglickém originále s názvem Nothing is True and Everything is Possible. Pomerancev emigroval na konci 70. let minulého století se svými rodiči do Velké Británie. Před lety se však vrátil do Ruska, aby zde téměř celou jednu dekádu působil jako televizní producent. Měl možnost zblízka pozorovat, jak vzniká ruská propaganda a jak efektivně se dokáže šířit mezi ruské obyvatelstvo. Pomerancev tvrdí, že Rusko je jedna velká reality show, která je řízena z Kremlu. „Hned na začátku jsem zjistil, že televize je mocnou silou, díky které může ruský prezident ovládat celou zemi,“ zmiňuje Pomerancev.

Dokumentarista a spisovatel Pomerancev, který v současné době působí rovněž v Legatum Institute, obviňuje Vladimira Putina z toho, že po nástupu k moci převzal absolutní kontrolu nad médii. „Od té doby ji využívá pro šíření kremelské propagandy a k eliminaci opozice. Jde o mix korupce a kulturního a politického tlaku,“ upozorňuje Pomerancev, který se rovněž svěřil se zkušenostmi, jež získal při jednáních s kremelskými propagandisty. „O tom, co diváci uslyší a uvidí, se rozhoduje v ruské televizní obdobě BBC center, Ostankinu, jež je pod přímým dohledem Kremlu. Bez jeho souhlasu neprojde do vysílání prakticky vůbec nic,“ uvádí Pomerancev.

Současný politický systém v Rusku podle Pomeranceva nemá s demokracií nic společného. „Média pouze vytvářejí dojem, že jde o pluralitní demokratické zřízení. V ruské televizi se vysílají zdánlivě demokratické politické debaty. Ty však mají předem připravený scénář, jako kdyby šlo o reality show či nějaké drama. Putinovi se i díky značnému přispění státem řízených médií podařilo vytvořit sofistikovanou formu autoritářského režimu, který v mnoha ohledech snese srovnání se sovětským režimem,“ je přesvědčen Pomerancev.

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …