Ostuda? Policie musela vrátit část majetku, který zabavila v miliardové kauze

03.07.2014 7:17

Policie vrátila část majetku obstaveného v kauze údajného tunelování a podvodného ovládnutí Mostecké uhelné společnosti (MUS). Malou část zablokovaného majetku miliardáře Luboše Měkoty dostala zpět jeho sestra, která je jeho jedinou dědičkou. Měkota zemřel loni v březnu a policie musela prokazovat, že obstavené obchodní podíly, finance a nemovitosti pocházejí přímo z trestné činnosti. Napsala to dnes Mladá fronta Dnes (MfD).

Ostuda? Policie musela vrátit část majetku, který zabavila v miliardové kauze
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Policie na konci roku 2012 šesti bývalým manažerům a vlastníkům obstavila majetek v Česku kvůli obavě, že by jej mohli přepsat na příbuzné nebo převést do zahraničí. Celkem zmrazila majetek za 1,25 miliardy korun, na Měkotu z toho připadalo zhruba 800 milionů, píše deník. Po podnikatelově smrti musela policie prokazovat původ zablokovaného majetku v trestné činnosti. "U malé části se to nepodařilo," řekl MfD dozorující olomoucký státní zástupce Petr Šereda.

Policie vyhoví dvěma ze sedmi požadavkům Měkotovy sestry

Žalobci podle deníku vyhověli dvěma ze sedmi požadavků, které Měkotova sestra vznesla. Dostala tak zpět některé obstavené obchodní podíly, část financí a všechny nemovitosti, píše MfD.

Případ MUS chtějí vyšetřovatelé uzavřít do konce letoška. Bývalí manažeři a vlastníci dolů Měkota, Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus byli ze zneužití informace a postavení v obchodním styku obviněni v červnu 2012. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. V říjnu přibylo ještě obvinění z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun.

Někdejší šéfové MUS od počátku trestní stíhání odmítají.

Případ se ale v Česku nedostane před soud, pokud by švýcarský odvolací soud potvrdil loňský verdikt nad bývalým vedením MUS. Federální trestní soud v Bellinzoně v říjnu Diviše, Koláčka, Čmejlu, Krause a Klimeckého nepravomocně potrestal nepodmíněnými tresty od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Byli v kauze MUS uznáni vinnými z podvodů a praní špinavých peněz. Řízení proti Měkotovi bylo po jeho smrti ve Švýcarsku zastaveno.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…