Ostuda jak prase, nadává Zemanovi Jakub Janda. Proč?

19.09.2017 9:31

Česká republika se ocitla v centru pozornosti zahraničních médií, byť bez této „reklamy“ by se naše země, a především spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana jistě obešli.

Ostuda jak prase, nadává Zemanovi Jakub Janda. Proč?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Zpravodajská agentura Reuters či Rádio Svobodná Evropa zmiňují rozhodnutí vlády Kyrgyzstánu vypovědět smlouvu s českou společností Liglass Trading, která měla v zemi postavit dvanáct vodních elektráren. Včera se tématu věnoval také publicistický pořad České televize, ve kterém vyšlo najevo, že za společnost se v Kyrgyzstánu osobně „přimlouval“ kancléř prezidenta Vratislav Mynář. Ukázalo se navíc, že majitel společnosti Michal Smelík dluží českému státu asi 8,5 milionu korun.

To však nebyl důvod, proč se rozhodla kyrgyzská vláda od smlouvy odstoupit. Jako hlavní důvody úřady středoasijské země uvedly nesplnění závazku Liglass Trading, která údajně měla podle znění dohody poslat částku ve výši 37 milionů dolarů. Tuto sumu peněz potom měla vláda přeposlat dál ruské straně, která se původně v projektu angažovala. Reuters dále dodává, že společnost navíc neměla s budováním elektráren žádné zkušenosti.

Smlouva s českou společností se však v Kyrgyzstánu stala terčem kritiky od samotného počátku. Odpůrci smlouvy, znějící na 230 milionů dolarů, vládu vyzývali, aby od projektu ustoupila. Ta si však až do včerejška trvala na svém. V rámci oznámení svého rozhodnutí vláda premiéra Biškeka rovněž odmítla, že by česká společnost požádala o odložení platby, a zveřejnila doporučující dopisy na adresu Liglass Trading od české vlády a spolupracovníků Miloše Zemana.

Rádio Svobodná Evropa na svém webu doplňuje, že dohoda byla podepsána letos v červenci a kyrgyzským úřadům se nepodařilo vyhledat reference české firmy, které by svědčily o jejích předchozích zkušenostech s výstavbou vodních elektráren. „Již 17. července předseda státního výboru pro průmysl, energetiku a průzkum Dujšenbek Zilajev varoval, že pokud firma do 50 dní nesplní svůj počáteční finanční závazek, smlouva pozbude svoji platnost.“

Blamáž české firmy, potažmo prezidentské kanceláře, neunikla vždy bdělému analytikovi Jakubu Jandovi. „Skvělá práce Hradu. Kyrgyzstán právě zrušil tu obrovskou zakázku, za kterou se Kancelář prezidenta republiky přimlouvala, protože česká firma nesplnila své závazky. Díky Zemanovým lidem máme ostudu jako prase,“ rozzlobil se známý kritik prezidenta Janda na svém facebookovém profilu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…