Ostuda pro Respekt. „Je tam černoch, to bude v Africe.“ Smazal, ale ne dost rychle

30.03.2024 18:55 | Monitoring

Redaktor týdeníku Respekt Marek Švehla spatřil na obrazovce muže černé pleti a hned měl jasno. Je to Afrika. Chtěl na příkladu ukázat pokrytectví západních zemí. Na příkladu prezidenta Guyany, která se podle znalostí Marka Švehly nachází v Africe, ač v zeměpisných atlasech ji zvídavý cestovatel nalezne pouze v Jižní Americe. A lidé znalejší školního zeměpisu se ozvali. „Nespletl jste se?“ otázal se lidovecký europoslanec Zdechovský.

Ostuda pro Respekt. „Je tam černoch, to bude v Africe.“ Smazal, ale ne dost rychle
Foto: Michal Rusek
Popisek: Koláž

„Africký příspěvek do debaty o změně klimatu,“ napsal Marek Švehla na Twitteru a připojil video rozhovoru redaktora BBC s guyanským prezidentem Irfaanem Alim. Guyana na svém pobřeží totiž našla obrovské naleziště ropy a zemního plynu. A neváhá na takovém nálezu patřičně zbohatnout. To znamená černé zlato a dech nitra země vytěžit. Reportér BBC se ve videu zeptal na to, zde je to morální, když celý svět řeší klimatickou změnu a snižování emisí. A začal vypočítávat, kolik těžba v Guyaně uvolní emisí, když ho prezident zastavil.

„Víte, že Guyana má les, který je velký jako Anglie a Skotsko dohromady?“ zeptal se prezident Ali moderátora z BBC. „Les, který uchovává 19,5 gigatun uhlíku. Les, který jsme udrželi při životě,“ dodal prezident. Ale to už následovala otázka moderátora BBC, která měla dovést prezidenta k výčitkám svědomí. „Dává vám to právo uvolnit všechen tento uhlík?“ vypálil otázku.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41574 lidí
Načež se prezident neudržel. „A co vám dává právo přednášet nám o změně klimatu? Já vám budu přednášet o změně klimatu, protože jsme udrželi tento les při životě. Vy si užíváte, svět si užívá, nám neplatíte za to, že si nevážíte toho, že nevidíte hodnotu, kterou lidé z Guyany udrželi naživu?“ rozčílil se prezident Ali. A nezadržitelně pokračoval v kopání do západní civilizace. „Máme nejnižší míru odlesňování na světě. A hádejte, co. I přes těžbu ropy a zemního plynu, které nyní máme, budeme stále na čisté nule,“ hřímal prezident Ali.

Moderátor se ho snažil přerušit, ale prezident mu nedal prostor. „Ještě jsem neskončil. Protože toto je pokrytectví, které ve světě existuje. Celý svět za posledních 50 let ztratili 65 % veškeré své biologické rozmanitosti. My jsme naši biodiverzitu zachovali. Jste připravení za to zaplatit? Nebo hrajete s těmi, kteří poničili životní prostředí svou průmyslovou revolucí? Zaplatíte?“

Marek Švehla sdílel rozhovor BBC s prezidentem Alim jako vzkaz západním zemím včetně České republiky. Čekal pohnutí svědomí národa a u toho si v rozšafném nerozlišování reality popletl Afriku s Jižní Amerikou.

„Nespletl jste se?“ zeptal se ho europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), apel prezidenta Aliho nereflektoval. „Vidim černocha, píšu Afrika!“ komentoval Švehlův propadák ze školního zeměpisu Pavel Říha.

Švehlův omyl okomentoval i Roman Studýnka. „Já myslel, že mrskačka a panáky jsou až v pondělí, ale v redakci Respektu to očividně rozjeli už dneska,“ podivil se Studýnka Švehlově ekologické zaujatosti.

Ondřej Šimíček poukázal na celou redakci Respektu. „Tohle říká o Respektu úplně všechno, co potřebujete vědět… Guyana v Africe,“ napsal Šimíček.

A došlo i na obvinění z rasismu. A to ze stáje hnutí STAN. „Tohle smrdí mikrorasismem. Doporučuji, abyste se doučil zeměpis z 6. třídy,“ napsal Matěj Hlavatý, starosta Tetína ze STAN.

A co se nestalo. Po kritice Marek Švehla svůj příspěvek do inovativního chápání zeměpisu smazal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…