Ostuda se zničenými čínskými vlajkami je mezinárodní. Zaujala dokonce i BBC

27.03.2016 10:59

O českém hlavním městě se znovu píše ve světě. Britská BBC se věnuje čínským vlajkám poničeným před návštěvou prezidenta Si Ťin-pchinga v srdci Evropy. Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček z toho viní TOP 09. A čestný předseda této strany se důrazně brání.

Ostuda se zničenými čínskými vlajkami je mezinárodní. Zaujala dokonce i BBC
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příprava výzdoby pro očekávánou čínskou státní navštěvu na příjezdové silnici k Pražskému hradu

„Desítky čínských vlajek visících v hlavním městě Praze byly přes noc potřísněny černou barvou,“ píše BBC s odvoláním na informace od české policie. Čínský prezident přijede do Prahy v pondělí na dva dny, před cestou do USA, kde bude Si Ťin-pching jednat o jaderných otázkách se svým americkým protějškem Barackem Obamou.

Server dodává, že během pražské návštěvy lze očekávat i protesty ochránců lidských práv, kteří poukazují na porušování lidských práv v Tibetu ze strany komunistické vlády. Aktivisté plánují vystavit před zrak čínského prezidenta i billboard zobrazující tibetského vůdce dalajlámu s prvním českým prezidentem Václavem Havlem. Havel tibetského vůdce označoval za svého přítele.

Celou zprávu BBC v angličtině naleznete zde

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček prohlásil, že morální odpovědnost za zničení čínských státních vlajek nese TOP 09. „Politickou a morální odpovědnost za vandalismus v Praze nese výhradně TOP 09, jejíž starosta Prahy 6 takové počínání posvětil,“ uvedl Ovčáček. „Poškozování státních vlajek nás vrací do doby druhé republiky, tedy do doby, kdy řádili fašizující čecháčci,“ dodal.

Sluší se připomenout, že se starosta Prahy 6 Ondřej Kolář v pátek vyjádřil k odříznutí dvou čínských vlajek. Podle starosty šlo o očekavatelnou reakci „V případě člověka, který dnes ‎v noci odřízl na Evropské ze sloupu veřejného osvětlení čínskou vlajku, nemohu jinak, než si postesknout jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá,“ sdělil v pátek starosta Prahy 6 ČTK v tiskovém prohlášení.

Ve stejném duchu se v anketě pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Ostuda a vandalismus to není, spíše provokace a zajisté protest. Když se příliš okázale vítá diktátor, tak to vyvolává pochopitelné reakce,“ řekl Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…