Osvětim osvobodili Ukrajinci, padlo. A Tomáš Haas zalistoval v knihách...

22.01.2015 11:01

Publicista Tomáš Haas upozorňuje na historickou bizarnost, která se objevila v poslední době v souvislosti s debatami o Ukrajině a Rusku. Tento nesmysl však neuvěřitelným způsobem hanobí stovky tisíc padlých sovětských vojáků, a proto je i neobyčejně pobuřující.

Osvětim osvobodili Ukrajinci, padlo. A Tomáš Haas zalistoval v knihách...
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

„V osnovách Nových dějin Evropy stojí, a pilní žáčkové jako Jaceňuk, polský ministr zahraničí a naši rusofobové nám říkají, že koncetrační tábory ve východním Polsku, a i Terezíně a nakonec i Prahu, osvobodili Ukrajinci,“ píše Haas. Pak sarkasticky poznamenává, že po objevu, že osvoboditeli našeho hlavního města byli spřátelení Ukrajinci, by možná oficiální verze mohla trochu více připomínat příjezd Rudé armády, doposud bagatelizovaný s tím, že vlastně přijeli, až když bylo po všem.

„Jen to má háček. Ti užiteční idioti, kteří nám čtou z Nových dějin Evropy, jsou o hodně vedle,“ reaguje publicista na nový historický výklad. Tvrdí se nám totiž, že Ukrajinci osvobodili Prahu proto, že do ní přijela vojska 1. Ukrajinského frontu. Všichni přitom předpokládají, že Ukrajinský front byl složen z Ukrajinců, jenže to je naprostý nesmysl.

Fronty, sdružující několik armád, nebyly v Sovětském svaze formovány na teritoriálním principu, ale objevovali se v nich vojáci všech národností. Nejvíc samozřejmě Rusové, prostě proto, že byli nejpočetnějším sovětským národem. Pojmenovávány byly nejčastěji podle místa nasazení. Ukrajinský front tedy proto, že byl nasazen na Ukrajině, ze které se pak probil do Polska, kde osvobodil Osvětim, a v závěru tažení pak přijel do Prahy.

Anketa

Který předseda parlamentní strany si vede nejlépe? (Neptáme se, kterého máte nejraději. Ale KTERÝ SI VEDE NEJLÉPE)

1%
3%
2%
21%
8%
hlasovalo: 59781 lidí

„Ono to pro české uši sice zní lákavě, protože staré rakouské regimenty byly formovány a doplňovány na územním principu, a tak dodnes máme v paměti Švejkův 91. Budějovický a samozřejmě Pětatřicátníky, hochy jako květ z 35. Plzeňského. U Rudé armády to ale bylo za války jinak,“ dodává publicista, načež předkládá výčet jednotlivých frontů v sovětském vojsku.

Později Tomáš Haas připsal ještě poznámku, že prezident Putin udělal velmi dobře, že se nenechal vyprovokovat snahou vyloučit Rusko z oslav osvobození Osvětimi právě odvoláním na „ukrajinské“ zásluhy.

„Putin prokazuje větší úctu k nacisty zavražděným obětem holocaustu, k od nacistů Sovětskou armádou osvobozenému Polsku i k padlým vojákům všech spojeneckých armád, kteří položili své životy za vítězství nad nacismem, než Evropská unie, polská vláda, jejíž ministr zahraničí hrubě zkresluje dějiny a hlavně Ukrajina, která nacismus rehabilituje svými oslavami ukrajinských SS a banderovců,“ připsal publicista.

Celý facebookový příspěvek Tomáše Haase:

V osnovách Nových dějin Evropy stojí, a pilní žáčkové jako Jatseňuk, polský ministr zahraničí a naši rusofóbové nám říkají, že koncetrační tábory ve východním Polsku, a i Terezíně a nakonec i Prahu, osvobodili Ukrajinci.

O Rusech se to sice v Praze v posledních letech už neříkalo, protože do Prahy přijela Rudá Armáda až den po podepsání německé kapitulace, ale jsem si jist, že v rámci nového přátelství s Ukrajinou, jejíž válečné dějiny jsou rovněž nově formulovány, aby se z SS divizí a Banderovců staly protisovětské osvobozovací armády a tím i předchůdci Nové Evropy a Nových dějin Evropy, nakonec i Prahu osvobodí Ukrajinci.

Jen to má háček.
Ti užiteční idioti, kteří nám čtou z Nových dějin Evropy, jsou o hodně vedle.

Tvrdí nám, že to byli Ukrajinci, protože to byl 1. Ukrajinský front a byl samozřejmě složený z Ukrajinců.

Což je nesmysl.

Ruské Fronty (terminus technicus pro svazky armád) nebyly formovány na teritoriálním principu, a nebyly ani pojmenovány podle národnosti jejich vojáků - která většinou byla, protože Rusové byli nejlidnatějším sovětským národem, Ruská.

Byly formovány a pojmenovány podle potřeby a podle místa nasazení.
A tak například 4. Ukrajinský Front se až do podzimu 1943 jmenoval Jížní Front a byl přejmenován na Ukrajinský podle svého nasazení v závěrečných fázích války - bojoval hlavně na Ukrajině.

První Ukrajinský Front, osvoboditel Osvětimi, Terezína a ten, jehož tankisté přijeli 9. května 1945 do Prahy, se až do 20. října 1943 jmenoval Voroněžský Front.

Což je trochu něco jiného, ono to pro české uši sice zní lákavě, protože staré rakouské regimenty byly formovány a doplňovány na územním principu a tak dodnes máme v paměti Švejkův 91. Budějovický a samozřejmě Pětatřicátníky, hochy jako květ z 35. Plzeňského.

U Rudé armády to bylo za války jinak.

A za pozornost stojí, že po celou dobu války, přes rusofilii Gruzínce Stalina a přes to, že Rusové byli v Rudé Armádě nejpočetněji zastoupení, jako největší národ SSSR, neexistoval žádný "Ruský Front".

Což si moudří rusofóbové nepotřebovali zjišťovat a ověřovat, pracují podle principu "všichni přeci víme, že..."

Sovětské Fronty v Evropě během Druhé světové války:

Baltický Front
1. Baltický Front: Formován z Kalinin Front late 1943.
2. Baltický Front: Formován z Bryansk Front on 10 October 1943.
3. Baltický Front
Bryanský Front - Vytvořen 18 prosince 1941, aby vyplnl sektor mezi Západním a Jihozápadním Frontem. Rozpuštěn 12 března 1943. ReFormován z Orelského Frontu 28 března 1943.

Běloruský Front
1. Běloruský Front
2. Běloruský Front
3. Běloruský Front
Kavkazský Front
Centrální Front
Krymský Front - Formován v lednu 1942 pro osvobození Krymu, složen z 44., 47. a 51. Armády Donského Frontu
Dálněvýchodní Front
1. Dálněvýchodní Front
2. Dálněvýchodní Front
Kalininský Front - formálně vytvořen Stavkou (nejvyšším velením) 17 října 1941, ze třech armád: 22., 29. a 30. Přejmenován na 1. BaltickýFront v říjnu 1943.

Karelijský Front - Vyčleněn ze Severního Frontu, spolu s Leningradským Frontem, 23.Srpna 1941.

Kurský Front
Leningradský Front - Formován ze Severního Frontu, spolu s Karelijským Frontem, 23 Srpna 1941.
Moskevská Zóna obrany
Moskevský záložní Front
Možajská Linie Obrany
Severokavkazský Front - přejmenován na Černomořskou skupinu vojsk Transkavkazského Frontu 1. září 1942
Severní Front - Formován z Leningradského vojenského okruhu 24. června 1941
Severozápadní Front - Formován z Baltického zvláštního vojenského okruhu 22.června 1941
Orelský Front - Formován 24. března 1943 pro obranu proti jižnímu křídlu Wermachtu východně od Orelského kotle z 61. Armády Západního frontu, 3. Armády Středního Frontu a 15. Armády sovětského letectva. 28. března 1946 přejmenován na Bryantský Front.
Armádní skupina Primorye
Rezervní Front - Front of rezervních armád. Formován 14. července 1941
Jihovýchodní Front - Formován z armád levého křídla Stalingradského Frontu 7. srpna 1942. Přejmenován zpět na Stalingradský Front 28. září 1942.
Jižní Front - byl přejmenován na 4. Ukrajinský Front 20. října 1943.
Jihozápadní Front - Formován původně 22. června 1941. Znovu formován 22. října 1942 mezi Donským a Voroněžským Frontem. Přejmenován na 3. Ukrajinský Front 20. října 1943.
Stalingradský Front - Byl spolu s Voroněžským Frontem formován ze zbytků Jihozápadního Frontu v červenci 1942. Přejmenován na Donský Front 28. září 1942.
Stepní Front - přejmenován na 2. Ukrajinský Front 20. října 1943.
Transbajkalský Front
Transkavkazský Front - Formován 23. srpna 1941

Ukrajinské Fronty
1. Ukrajinský Front
2. Ukrajinský Front
3. Ukrajinský Front
4. Ukrajinský Front
Volchovský Front - Formován 17. prosince 1941
Voroněžský Front - Přejmenován na 1. Ukrajinský Front 20. října 1943.
Západní Front - Formován ze Západního zvláštního vojenského okruhu 22. června 1941

Tím, že se nenechal vyprovokovat k reakcím na hrubou a urážlivou snahu vyloučit Rusko z oslav osvobození Osvětimi a z vítězství nad nacismem, Putin prokazuje větší úctu k nacisty zavražděným obětem Holokaustu, k od nacistů Sovětskou armádou osvobozenému Polsku i k padlým vojákům všech spojeneckých armád, kteří položili své životy za vítězství nad nacismem, než Evropská unie, Polská vláda, jejíž ministr zahraničí hrubě zkresluje dějiny a hlavně Ukrajina, která nacismus rehabilituje svými oslavami ukrajinských SS a Banderovců.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…