Osvětou proti nenávisti, zavelel u Moravce ministr Pelikán. Pak vysvětloval, proč si musíme předcházet Turecko

06.12.2015 13:17

V nedělních Otázkách Václava Moravce proti sobě zasedli ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a šéf komunistů Vojtěch Filip. Lidé si prý myslí, že nemohou být označeni za teroristu, když jím nejsou, ale podle Pelikána ukázaly příklady z amerického Guantánama, že se to děje. Občané si toto riziko kvůli nedostatečným znalostem neuvědomují, posteskl si člen vlády. Z jeho úst také zaznělo, že by české extremisty poslal zpátky do školy.

Osvětou proti nenávisti, zavelel u Moravce ministr Pelikán. Pak vysvětloval, proč si musíme předcházet Turecko
Foto: Hans Štembera
Popisek: V duelu pořadu OVM zasedli ministr spravedlnosti Robert Pelikán a předseda KSČM Vojtěch Filip

Průzkum pro Českou  televizi ukázal, že většina lidí je přesvědčena o tom, že se mají zpřísnit zákony týkající se terorismu. Pelikán však o názoru občanů zapochyboval. „Víte, já se studiem zákonů zabývám celý život a něco o nich vím, ale většina lidí se tomu logicky nevěnuje, protože dělají něco jiného. Takže oni prakticky odpovídají na otázku, zda mají být zákony přísné, oni na nic jiného odpovědět ani nemohou,“ konstatoval Pelikán.

„Já bych občany tolik nepodceňoval,“ oponoval ministrovi předseda komunistů. Občané podle jeho názoru vidí, že se důsledně nedodržují zákony a to je problém. „Lidé vidí, že migranti násilně překračují státní hranice, což je trestný čin,“ doplnil Filip.

Na druhé straně musíme dbát na to, abychom se neposunuli k diktatuře. „Abychom se neposunuli k nějaké podobě státu, kde se lidé nedovolají lidských ani občanských práv,“ pokračoval předseda KSČM.

Další průzkum ukázal, že se lidé nebrání např. uvalení delší vazby na jednotlivce bez udání důvodu. O tomto opatření se už dnes jedná na Slovensku, ale Filip dal jasně najevo, že by pro takové opatření ruku nezvedl. Současná hranice zadržení na 48 podle něho dostačuje k tomu, aby příslušné orgány získaly odpovídající informace.

FFF

Pelikán dal v tomto Filipovi jasně za pravdu „Lidé si neuvědomují, že téměř kdokoli může být nařčen z terorismu. Lidé jsou bohužel v rozjitřenosti schopni dovolit, aby se sáhlo i do jejich svobod,“ varoval ministr. Občané si tudíž mylně myslí, že jich samých by se podobné opatření nedotklo, protože přece nejsou teroristé. „Tohle se koneckonců dělo i v Guantánamu,“ doplnil šéf resortu spravedlnosti.

Politici konstatovali, že je třeba řešit uprchlickou krizi. „V tuto chvíli se jeví jako smysluplné, aby bylo Řecko vyloučeno ze Schengenu, protože nemá společnou hranici s dalším státem EU, ale to současný model fungování Schengenu neumožňuje,“ poznamenal Pelikán. Filip se v této souvislosti vyjádřil velmi kriticky na adresu Turecka. Nechápe prý, proč EU chce posílat peníze někomu, kdo se podílel na rozpoutání uprchlické krize. EU se zkrátka Tureckem nechává vydírat a to je nepřijatelné.

Podle Pelikána se ale bez Turecka neobejdeme. „Ať nás Turecko vydírá nebo ne, tak se teď bez pomoci Turecka neobejdeme,“ poznamenal ministr. Filip to sice uznal, ale okamžitě se ptal, proč NATO netlačí jednoho ze svých členů – Turecko – k tomu, aby přestal jednat proti zájmům ostatních členů.

Extremisty bych poslal zpátky do školy, prozradil ministr

Musíme mít na paměti, že mezi občany přetrvává strach z uprchlíků, ale podle Pelikána nesmíme dovolit, aby těchto nálad zneužívali radikálové k šíření nenávisti. „Já bych dal přednost šíření osvěty skrze občanskou nauku,“ naznačil ministr před kamerami České televize.

Moravec ale připomněl, že existuje i skupina občanů sdružených v organizaci "Českoslovenští vojáci v záloze proti válce plánované velením NATO", u které by zřejmě nepomohlo, kdyby se vrátili do školních lavic . Toho se chopil Filip, který je nepovažuje za extremisty, když si uvědomíme, jak si počíná již zmíněné Turecko. „Oni jen poukazují na to, že se odehrává něco, co nemá nic společného s tím, jak se mají řešit mezinárodní problémy,“ shrnul předseda komunistů.  

Podle Pelikána se ale v Češích probouzí strach z něčeho, co tu vlastně není. Lidé se bojí uprchlické krize, ale na našich hranicích policie zadrží přibližně jednoho až dva uprchlíky denně, což znamená, že nás žádná uprchlická vlna nezavaluje. „Jako politici tedy vlastně nemáme co řešit a lidé nás pak obviňují, že nic neděláme,“ osvětlil situaci ministr. Podle Filipa ale musí občané vidět, že politici dělají aspoň něco. Proto probíhají namátkové kontroly na českých hranicích.

Ve vysílání došlo také na komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa. Filip zopakoval, že nemá žádné nové informace k této kauze, ale soudí, že ji Ransdorf považuje za soukromou věc. Víc k tomu prý nemůže říci. KSČM prý musí respektovat, že Ransdorf dostal důvěru voličů a je na něm, jak s ní naloží. „Doufám, že se k tomu postaví čestně a zodpovědně,“ vyjádřil přání předseda komunistů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…