Otáčíme EU správným směrem, tvrdí ODS v programu pro eurovolby

09.04.2014 12:05

Otáčíme EU správným směrem, tvrdí ODS ve svém programu pro eurovolby. Chce prosazovat jednodušší čerpání peněz z fondů EU, zlevnění energií na unijní úrovni a vyjednání výjimky pro zavedení eura v ČR. Příslušnou Petici pro korunu podepsalo straně za první týden přes 10.000 lidí, uvedl lídr kandidátky a místopředseda strany Jan Zahradil.

Otáčíme EU správným směrem, tvrdí ODS v programu pro eurovolby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil na 24. sjezdu ODS

„Přijmout euro dnes by znamenalo například to, že bychom museli ručit a platit za dluhy rozpočtově nezodpovědných zemí," poznamenal Zahradil.

ODS slibuje, že se bude zasazovat také o pročištění unijních regulací, úspornější rozpočet EU nebo zrušení některých evropských institucí včetně sídla Evropského parlamentu ve Štrasburku. Jen každoměsíční stěhování této instituce přijde ročně na čtvrt miliardy eur (zhruba 6,75 miliardy korun), upozornil Zahradil. ODS navrhuje také omezení provozu 34 informačních kanceláří Evropského parlamentu. Celkem by se tak podle ODS dalo ušetřit 320 milionů eur (zhruba 8,64 miliardy korun).

ODS v programu odmítla kroky k vytvoření fiskální unie

Občanští demokraté podle dalšího z lídrů kandidátky Evžena Tošenovského budou proti dalšímu jednostrannému navyšování unijních závazků v boji s klimatickými změnami. „Stále častěji dochází kvůli nerozumně dotovaným obnovitelným zdrojům k vyhroceným situacím způsobeným nadměrnými toky elektřiny z oblasti severního Německa na jih Evropy," uvedl Tošenovský.

ODS v programu odmítla kroky k vytvoření fiskální unie, která by podle ní znamenala harmonizaci daní a omezení suverenity členských zemí, i přistoupení Česka k bankovní unii. Omezit chce také náklady na sebepropagaci EU. Jako příklad uvádí, že je nehospodárné budování domu evropské historie, který má stát čtyři miliardy korun. Občanští demokraté jsou také proti zavedení unijních imigračních kvót, podle nichž by byli přistěhovalci ze třetích zemí rozdělováni do jednotlivých členských států EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…