Otázky mají informace, co má prezident v plánu, ohlásil dramaticky Moravec. Když to slyšel profesor Fiala, byl zděšen

27.05.2018 13:59

V neděli v poledne uvítal v Žižkovské věži moderátor Václav Moravec předsedu ODS Petra Fialu, předsedu Pirátů Ivana Bartoše a ministra pro životní prostředí v demisi Richarda Brabce (ANO). Brabec dostal od svých oponentů pořádně nařezáno, byť většina ran mířila ve skutečnosti na Andreje Babiše. Výprasku nebyl ušetřen ani prezident Miloš Zeman. Poslední úder dostala ministryně obrany Karla Šlechtová za hnutí ANO. Od Brabce.

Otázky mají informace, co má prezident v plánu, ohlásil dramaticky Moravec. Když to slyšel profesor Fiala, byl zděšen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Premiér v demisi Andrej Babiš nedokázal ani sedm měsíců po volbách vyjednat vládu, která by měla důvěru Sněmovny. Zdá se však, že ve Sněmovně i tak funguje dobře rozjetá koalice hnutí ANO, komunistů a SPD Tomia Okamury. Znovu se to potvrdilo ve chvíli, kdy chtěl předseda poslaneckého klubu TOP 09 prosadit na jednání řádné schůze Sněmovny bod o tom, zda se v Česku vyráběl, či nevyráběl novičok. Opakovaně popíraná koalice ANO, KSČM a SPD zařazení tohoto bodu zamítla.

Po tomto úvodu Moravec oznámil, že ČT tuší, co má prezident Zeman dál v plánu. „Podle informací Otázek prezident republiky zvažuje, že Andreje Babiše podruhé jmenuje premiérem ještě předtím, než budou známy výsledky vnitrostranického referenda ČSSD,“ oznámil Moravec.

Fiala to okamžitě ostře okomentoval. Zasadil ránu Andreji Babišovi. „Máme tady nejhlubší a nejdelší politickou krizi od roku 1989. Jsme sedm měsíců bez vlády, která by měla důvěru Sněmovny. Ten, kdo za to nese největší odpovědnost, je premiér v demisi Andrej Babiš, ale on nechodí do politických debat. Já jsem předseda nejsilnější opoziční strany a nemám možnost debatovat s premiérem Babišem. On za sebe posílá, při vší úctě tady k panu kolegovi, jen své zástupce,“ zlobil se před kamerami Fiala.

K této krizi podle Fialy přispívá i prezident Miloš Zeman, který svými kroky situaci protahuje.

Pirát Bartoš doplnil, že by se mělo počkat na to, jak dopadne vnitrostranické referendum sociální demokracie, byť toto referendum považuje za podezřelé. „To referendum je velmi podezřelé, protože zveřejňování průběžných výsledků dává možnost nátlaku,“ upozornil Bartoš. Pokud prezident podruhé jmenuje premiérem Andreje Babiše ještě předtím, než bude jasno, jak dopadlo referendum, půjde o jasný Zemanův vzkaz.

„Toto je krok, kterým Miloš Zeman ukazuje, že on má ty opratě v rukou. Premiér Andrej Babiš má možnost vrátit se k těm jednáním s KSČM a SPD, což by byla ještě ta horší varianta,“ zaznělo z úst předsedy Pirátů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Posléze prozradil, že ve Sněmovně poslanci mnohdy vůbec nemají možnost s premiérem Babišem hovořit. „Někdy se nám to zadaří v rámci interpelací, pokud tedy pan Babiš odpovídá na naše otázky. On většinou odpovídá na to, co chce. Já tu vedle sebe vidím kolegu Brabce, tak ten v té Sněmovně alespoň sedí, ale pan premiér Babiš si tam často odvykládá to svoje a pak odejde,“ prozradil lidem poslanec.

V týdnu dokonce došlo k tak absurdní situaci, že z programu jednání Sněmovny musely být vyškrtnuty některé body, protože ve Sněmovně nebyl přítomen ministr, který měl zákon předkládat, přisadil si ještě Bartoš.

Když dostal slovo Brabec, ironicky poznamenal, že hnutí ANO vlastně může za úplně všechno. „My určitě můžeme za všechno. I za tu klimatickou změnu. I ona padá na naše hlavy,“ smál se Brabec. Poté zdůraznil, že Sněmovna funguje a vláda pracuje. Ministři jezdí do zahraničí, do regionů a makají.

Fiala mu okamžitě oponoval.

„To, co tady říkáte, je nejenom nepravdivé, ale také nesmírně nebezpečné. Já se na to dívám jako občan, který vidí to, co nevidíte vy, že tu máme sedm měsíců vládu bez důvěry. Že tu máme kabinet, který jezdí po krajích a předstírá, že pracuje. Vám se zdá, že Sněmovna funguje, protože tu máte nepřiznanou reálnou koalici s KSČM a SPD. My tady prostě máme politickou krizi.... Vy tady nemůžete lidem vykládat, že se tady nic neděje, že je to tady klídek, pohoda... To není pravda,“ rozčiloval se šéf ODS.  

Brabec se ihned bránil, že se hnutí ANO pokusilo jednat i s ODS a s Piráty o sestavení vlády, ale žádný z těchto pokusů neuspěl. „Víte, že první nápad byl utvořit stotrojkovou koalici s ODS... Já jsem u toho byl, když pan Babiš po volbách říkal, je to super, s ODS máme stotrojku,“ prozradil Brabec.

Následně opravdu došlo k jednáním s ODS, ale ukázalo se, že tato cesta je neprůchodná. Podle Fialy je neprůchodná zaprvé proto, že je Andrej Babiš trestně stíhán, a navíc se ANO opakovaně opírá o komunisty a o Tomia Okamuru. „Já musím reagovat. Jednu větu. Není pravda, že jste s námi jednali. Vy jste tu od počátku měli tu koalici s komunisty a SPD,“ rozčiloval se předseda ODS s poukazem na to, že právě tato koalice odmítala zvolit zástupce ODS jako nejsilnější opoziční strany do vedení Sněmovny.

Pirát Bartoš přidal svůj pohled.

„Andrej Babiš otevřel svou náruč, řekl, pojďme se spolu bavit. Ty strany mu předložily své návrhy a on jim na to řekl, nazdar, tohle mi nechceme. A to je tak před šesti měsíci. Od té doby si pan Babiš řeže to svoje, jezdí po těch krajích a upevňuje si pozici,“ zaznělo z úst předsedy třetí nejsilnější parlamentní strany. „Ta situace je dlouhodobě špatná. Je v tom i role prezidenta, který využil jednání o vládě k posílení vlastní pozice před volbami,“ pokračoval v kanonádě Bartoš.

Tím však stále ještě neskončil. „Je tady ta arogance vítěze voleb s třiceti procenty... Je tady politik Andrej Babiš, který chce být v knížkách jako ten stavitel, ten budovatel jaderných bloků, to je shrnuto v tom heslu ‚makáme‘. To nic nevypovídá o kvalitě té práce. Když dáte na Facebook hodně příspěvků, když je tam dá pan Prchal, když napíšete hodně tiskových zpráv, tak to vypadá, jako že se maká, ale ono se nemaká,“ nebral si servítky předseda Pirátů.

Brabec divákům na kameru sděloval, že hnutí ANO nemá žádný „plán B“, který by počítal s pomocí komunistů a SPD, pokud referendum v ČSSD nedopadne provládně. „Nemáme plán B, nepřipravujeme ho. Nemáme žádný takový plán B. Kdyby taková situace po 15. červnu nastala, tak o tom budeme jednat,“ podotkl Brabec s tím, že jednou z možností jsou i předčasné volby.

Moravec ještě jednou otevřel téma hlasování o novičoku ve Sněmovně. Fiala se zlobil, že ANO zpočátku tvrdilo, že bude hlasovat pro zařazení bodu, ale poté ustoupilo komunistům, kteří jako jediní tento bod veřejně odsuzovali. „Najednou komunisté mluví i do zahraniční politiky a já to považuji za mimořádně nebezpečné a nepřijatelné. A to je vaše odpovědnost,“ udeřil na Brabce šéf ODS i kvůli již zmíněnému vyškrtnutému bodu o Novičoku.

Bartoš dal Fialovi jasně za pravdu.

Fiala okamžitě diváky ujišťoval, že ANO nepřipustí narušení prozápadní orientace země. Jenže v tu chvíli si vzal slovo opět Fiala a Brabce pořádně sepsul.

„Kauza novičok ohrožuje nejenom pověst, ale i bezpečnost České republiky, protože pan prezident veřejně řekl, že pověřil BIS zkoumáním, jestli se tu vyráběl novičok. Poté veřejně řekne výsledek, co by vůbec tak nemělo být. Ten výsledek shodou okolnosti odpovídá zájmům Ruska,“ kroutil hlavou ve studiu Fiala. Proto musí vystoupit Sněmovna jako politický suverén a říct, kde je pravda. „Pane předsedo, tohle se týká bezpečnostních zájmů České republiky. To není žádná banalita, tady nemůžete ustupovat,“ obracel se na Brabce s tím, že právě kvůli hlasování o novičoku už hnutí ANO nevěří, že bude hájit prozápadní směřování země.

Brabec se znovu pokusil uklidnit diváky, že ANO udrží prozápadní směřování. Pokud třeba lidovec Jan Bartošek ve Sněmovně tvrdí, že Babiš zaprodává Česko komunistům, tak prý velmi přehání. „Pana předsedu Bartoška krmí v KDU-ČSL asi syrovým masem, protože je čím dál agresivnější. Já jím maso jenom vařené, já nejsem agresivní a je to na mně vidět,“ usmíval se Brabec.

Nakonec došlo i na spory uvnitř hnutí ANO. Andrej Babiš velmi rád říká, že jednobarevná vláda je nejlepší, protože se nehádá. Přestřelka mezi současnou ministryní obrany za hnutí ANO Karlou Šlechtovou a jejím předchůdcem v úřadu Martinem Stropnickým ovšem dokazuje, že se dokážou pohádat i ministři nominovaní toutéž stranou. Brabec se snažil situaci vysvětlit tím, že Karla Šlechtová je tak trochu solitér a teď by si měla dát pauzu. „Ona je Karla Šlechtová trochu solitérní. Ona se za ty své věci pere na 150 procent, ale tohle je ta odvrácená strana. Já si myslím, že ona by si měla odpočinout. Čím víc se vyjadřuje, tím se to jen zhoršuje,“ posteskl si místopředseda hnutí ANO.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…