Otče profesore Tomáši, mohl byste si nejprve opatřit fakta? Drtivá odpověď Halíkovi na jeho text o Dukovi

25.02.2018 9:36

V české katolické církvi to znovu pořádně jiskří. Tajemník kardinála Dominika Duky Milan Badal se totiž důrazně ohradil proti výrokům profesora Tomáše Halíka. Přesvědčte se sami.

Otče profesore Tomáši, mohl byste si nejprve opatřit fakta? Drtivá odpověď Halíkovi na jeho text o Dukovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Tomáš Halík před několika dny v MF Dnes sdělil, že nemá nic společného s iniciativou, která žádá papeže Františka, aby arcibiskupovi pražskému, kardinálu Dukovi neprodlužoval mandát. Signatáře této iniciativy naopak přesvědčoval, aby dopis do Vatikánu neposílali, protože to nemá smysl.

„Vím, že takové texty opravdu neputují na papežův stůl, protože jestli je Vatikán na něco alergický, tak jsou to rady těch, kteří o radu nebyli žádáni. Pokud člověk nedostane z nunciatury obálku s latinským upozorněním, že má odpovídat na položené otázky pod ‚papežským tajemstvím‘, jeho názory na místní církevní záležitosti se papežská kurie nebude zabývat, protože má po celém světě s více než miliardou katolíků starostí dost,“ sdělil Halík.

To však neznamená, že by pan profesor souhlasil s tím, jak se Dominik Duka ve svém úřadu chová. Příliš prý nerozumí ani tomu, proč na něj „ovčáčkovským způsobem“ útočí tajemník kardinála Duky Milan Badal.

„Ano, v posledních letech se naše politické názory v mnohém silně liší, ale dokud mne nezačal kardinálův nešťastný mluvčí páter Badal ovčáčkovským způsobem napadat na svém Twitteru, v televizi a rozhovorech na ParlamentníchListech.cz a neotevřel rozhovorům pana kardinála zeširoka tuto podivuhodnou tribunu, mohli jsme si bratrsky mnohé věci vyříkat tváří v tvář. Teď už je trochu pozdě, v potlesku lidí jako Zeman, Klaus, Mynář, Okamura, Bobošíková, Ringo Čech, čtenářská obec ParlamentníchListů.cz a mnohých dalších nových fanoušků našeho kardinála můj hlas jistě zaniká,“ dodal Halík.

Ve věcech církevních prý teolog respektuje autoritu kardinála Dominika Duky, ale ve věcech světských si ponechává své vlastní názory a neobává se projevit je nahlas. Halíkovi se zdá, že se Duka příliš sblížil s politiky a především s prezidenty Václavem Klausem a Milošem Zemanem. Místo toho, aby se scházel s prezidenty, by se měl Duka raději setkávat s mladými věřícími, kteří pochybují o správnosti jeho kroků. Jinak se můžeme dočkat toho, že křesťanství v České republice jednoho dne ztratí svou duchovní hloubku a morální poctivost.

Když si Halíkova slova přečetl tajemník kardinála Duky Milan Badal, neudržel se a zareagoval.

„Vážený otče Tomáši, pane profesore, vzhledem k vývoji událostí už se ani neodvažuji použít tykání, k němuž jsme kdysi dospěli, prosím však, aby vykání bylo bráno ne jako výraz odstupu,“ začal Badal zvolna.

Prý leží v nemocnici se zápalem plic, ale i tam se dozvěděl, jak se o něm Halík v médiích vyjadřuje. Badal by prý mohl polemizovat o všech tezích, které Halík napsal, ale protentokrát si vybral jen jednu. Odmítl, že by byl nešťastným mluvčím, který se uchyluje k ovčáčkovským útokům na své okolí.

 

„Domnívám se, že vědec Vašeho renomé by si měl opatřit potřebná fakta a teprve pak z nich vytvářet své mínění... V mém případě: nikdy jsem nebyl a nejsem mluvčí a nemám twitterový účet, ani na žádný nepřispívám,“ zdůraznil Badal.

Může se to sice zdát jako drobnost, ale Badal má za to, že zvláště v případě Tomáše Halíka je třeba vyložit fakta na stůl, protože profesor Halík už v minulosti médiím sdělil, že se kardinál Duka údajně vozil ve zlatém kočáře. Kardinál Duka přitom v žádném zlatém kočáře nejezdí. Zlatý kočár je jen na jednom ze zámků jako exponát.

Halík se podle Badala uchýlil ke lži a o lžích je známo, že si žijí vlastním životem a mohou způsobit celou řadu problémů.

„Na závěr si dovolím podotknout, že na Vašem místě bych se zamyslel o tom, co je příčina a následek. To, že určitým způsobem odpovídám, a to i na Vaše výroky, je jen a jen reakce, já bitvu nezačal. Jen se snažím hájit šéfa, který je často bezdůvodně osočován,“ uzavřel Badal své vyjádření. Pak už se jen slušně rozloučil. 

A toto odpověděl pan prof. Halík: ,,Přeji srdečně brzké plné uzdravení, a to nejen ze zápalu plic. Tomáš, podržtaška papeže Františka."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…