Otcovský výprask u Stropnických: Matěj plýtvá energií u zelených teroristů

05.02.2016 9:34

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vyjádřil v rozhovoru pro páteční HN pochopení pro prezidenta Miloše Zemana, svého stranického šéfa Andreje Babiše, ale i pro německou kancléřku Angelu Merkelovou. V Česku prý voláme po silných osobnostech, ale když nastoupí Zeman a Babiš, kritizujeme je. Prý moc nechápe, proč se jeho syn Matěj Stropnický prosazuje mezi radikály ve Straně zelených.

Otcovský výprask u Stropnických: Matěj plýtvá energií u zelených teroristů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Otec Martin Stropnický vstupoval do politiky v barvách hnutí ANO, aby jednou českým dětem mohly svítit oči a nemusely se stydět za své rodiče. Tak úplně se to ale nepovedlo. Jeho syn Matěj Stropnický, který dnes vede Stranu zelených, prohlašuje, že hnutí Andreje Babiše je plné nepříliš schopných lidí a lidé to snad brzy pochopí. Dobře vidět to je prý právě v Praze. Pikantní na celé věci je, že organizaci ANO v hlavním městě řídí jeho otec.

Martin Stropnický je rád, že si syn splnil dílčí cíl a stal se předsedou Zelených, ale příliš nechápe, proč svým talentem plýtvá právě tam. „Syn by mě zabil, ale skoro si říkám, že je škoda, že svou energii a lidskou poctivost investuje na poli, které je u nás problematické. ... V zemi, kde všichni milují přírodu, kde naši dědové jezdili na Sázavu a stavěli sruby, se vytvořila kategorie jakéhosi zeleného terorismu, která spoustě lidí vadí,“ shrnul svůj pohled na politický proud vedený jeho synem.

Určitá radikálnost se projevuje i v pohledech na uprchlickou krizi. Ministr obrany už prý dostal nejeden e-mail, v němž mu občané vyčítají, že nedělá dost v uprchlické krizi. Některé z těch e-mailů bývají plné i dost peprných výrazů. V Česku přitom momentálně uprchlickou vlnu nepociťujeme.

Na druhé straně prý rozhodně není pravda, že jeho stranický šéf tuto vyhrocenou atmosféru ještě přiživuje svými vyhraněnými výroky. „On mluví o dlouhodobém hledisku, že se Evropa opravdu musí pochlapit. Teď se snaží měnit diskusi, ochrana schengenského prostoru už není sprostý pojem ani řečnický obrat. A připouští se, že pevným pohledem do očí se to neochrání a musí se udělat něco fyzicky. Plot je s prominutím ošklivý, ale bez něj to úplně nejde,“ podotkl Stropnický.

A přece vyjádřil pochopení i pro stanovisko německé kancléřky Angely Merkelové, která odmítá stanovit strop pro přijímání uprchlíků. K vhledu do mysli této političky ministrovi pomohl film Stevena Spielberga Most špionů. Film zachycující vrcholné období studené války. „Uvědomil jsem si, že ona v té době strávila dětství. Otec protestantský farář, rodina s intelektuálním zázemím, která vidí věci v souvislostech a ona v tom vyrůstala. Možná to bude hluboké lidské trauma. Chápu, že ona má s jakýmkoli kusem ostnatého drátu problém,“ podotkl člen vlády.    

Určitou míru sympatií vyjádřil i prezidentu Zemanovi. Je to silná politická osobnost, po které dnes lidé často volají, ale kritizují ji, když se objeví. Stejnou osobností j podle Stropnického i Babiš. Bohužel se u těchto dvou pánů ukazuje, že česká společnost často úspěch neodpouští. Je proto dobře, že se tito dva muži respektují.

To neznamená, že by hnutí ANO nemělo postavit kandidáta v příštích prezidentských volbách. Andrej Babiš se o to může pokusit, pokud ucítí šanci na úspěch. Nebude to ale dělat za každou cenu. Důstojného protikandidáta by jistě uvítal i sám Miloš Zeman. Otázkou však je, jestli se nějaký takový kandidát objeví. První prezidentská volba ukázala, že se oponenti současného prezidenta oslabovali navzájem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…