Otevřená náruč Merkelové může přivést k moci diktátora, zaznělo v ČT

03.10.2015 15:05

Jak je na tom česká armáda? Pomůže jí novela branného zákona? Máme vůbec dost mužů a dost peněz pro ně v době, kdy i český prezident Miloš Zeman volá po širším zapojení naší armády při ostraze našich hranic před uprchlíky? V sobotním Politickém spektru České televize o tom diskutovali Petr Hannig ze Strany zdravého rozumu, předseda Občané.cz Petr Havlík a Jiří Vítek, předseda Patriotů ČR.

Otevřená náruč Merkelové může přivést k moci diktátora, zaznělo v ČT
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pietní akt v Ostravě

Podle Havlíka máme vůči armádě dluh už čtvrtstoletí a hned tak jej nedoženeme. Hannig byl mnohem ostřejší.  

„Já si myslím, že by řada našich mladých mužů ráda bránila svou vlast, ale současná armáda to neumožňuje. Strana zdravého rozumu proto volá po zřízení národní gardy, která by nesměla být vysílána do zahraničí. Jako je to ve Švýcarsku,“ konstatoval. V NATO bychom podle Hanniga měli zůstat, ale v současné situaci aliance zaspala.

Vstřícnost Merkelové k uprchlíkům prý může představovat hrozbu

Havlík ho ale obratem mírnil. Sami bychom se nezvládali bránit, musíme si uvědomit, kam chceme patřit, a se Švýcarskem nás nelze srovnávat, protože naše historická zkušenost je od té švýcarské diametrálně odlišná. Vítek doplnil, že v očích veřejnosti si vojáci vůbec nestojí špatně. Stále platí, že je to důvěryhodná instituce v porovnání např. s Poslaneckou sněmovnou ČR.

Hannig ale položil otázku spojenou s uprchlickou vlnou. „Ale co když v Německu na základě otevřené náruče Angely Merkelové přijde diktátor. To pak s tímto Německem budeme v NATO?“ Jeho oponenti ve studiu tento vývoj nepředpokládají.

Všichni se ovšem shodli na tom, že Čechům, Moravanům a Slezanům schází hrdost na vlastní národ. Podle Havlíka nás ale rozhodně nezachrání národní gardy. Pokud vystoupíme z NATO, zbystří pozornost Rusko a znovu nás bude chtít stáhnout do své sféry vlivu.

Další věc je, zda máme kvalitní ministry obrany. Havlík v tomto směru vyjádřil pochybnosti o tom, zda dámy Parkanová a Peake byly ženami na svém místě. „Já mám určité pochybnosti i o současném ministrovi obrany, který se dostal do střetu s armádním generálem Petrem Pavlem, jehož si naopak velmi vážím,“ vyjádřil svůj názor předseda hnutí Občané.cz s tím, že českou armádu řídí lidé s modrými knížkami a je to vidět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…