Otevřené hospody, fotbal s diváky... Kubek to nenechal jen tak. Zlé, nezbývá čas

14.05.2021 4:44

„Já už jsem jedno vítězství v uvozovkách zažil a bylo to před tím, než zemřelo třicet tisíc lidí. Tohle už si nesmíme dovolit opakovat a musíme se připravit tak, abychom nějakou případnou podzimní vlnu zvládli pokud možno bez lockdownu a hlavně bez zahlceného zdravotnictví a bez tisíců mrtvých,“ říká prezident České lékařské komory Milan Kubek, podle něhož není možné virus přechytračit, i když se o to čeští politici pokusili. Dopadlo to katastrofou. A rázně varuje před omezováním testování s lepšícími se čísly nově nakažených koronavirem.

Otevřené hospody, fotbal s diváky... Kubek to nenechal jen tak. Zlé, nezbývá čas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČLK Milan Kubek

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí
Kubek tvrdí, že důležité je rozvolňovat a vracet život do normálu podle epidemických dat, nikoliv podle předem naplánovaných dnů. Za racionální považuje plán vypracovaný odborníky v poradní skupině vlády MeSES. „Vychází z jednoduchého parametru, který je každému pochopitelný, a tím parametrem je počet nově prokázaných případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní. Říkejme tomu pro zjednodušení incidence choroby. A podmínkou je udržení testování v široké míře, protože přestat testovat by bylo jako zavřít oči. Najednou bychom mohli mít pocit, že nových případů je méně, než je realita, a všechno by bylo špatně. Proto například vůbec nesouhlasím s tím, že klinická skupina při Ministerstvu zdravotnictví doporučuje ukončit epidemické testování v momentě, kdy počet nových případů na sto tisíc obyvatel klesne pod 75 na sto tisíc obyvatel za sedm dní. Ukončit epidemické testování by bylo zásadní chybou,“ varoval Milan Kubek, podle kterého je podstatné neztratit přehled o nových případech.

Kubek: Proč můžu jít do hospody dříve než má dcera na gymnázium?

Rozvolňování zahrádek restaurací ještě před otevřením středních škol se mu ale nelíbí. „Tomu vůbec nerozumím, nemá to vůbec žádnou logiku. Nechápu, proč mám mít možnost si dříve dojít do hospody než moje dcera vrátit se na gymnázium? To nemá žádnou logiku,“ upozornil. Podobná rozhodnutí jsou podle Kubka dána tím, že ministři jsou vystaveni lobbistickým tlakům, chtějí být populární a chtějí se zavděčit voličům. „A každý se chce zavděčit ve svém resortu a bohužel s blížícími se volbami bude tohle jen horší a horší,“ podotkl. O tom, že řízení koronavirové pandemie podléhá tlakům a politickým zájmům, nepochybuje. „Od začátku podléhá. V důsledku toho došlo ke katastrofě, ke které u nás došlo. Mají na ni vliv i nejrůznější tlučhubové a falešní proroci, kteří říkali, že epidemie skončila, jak virus zmizí a podobné nesmysly. Ale základní věc tkví v politických reprezentacích, kdy politici odmítali respektovat doporučení skutečných odborníků,“ sdělil šéf lékařské komory.

Jako klasický příklad uvedl „katastrofální rozvolnění“ během adventu na začátku prosince v době, kdy epidemie nebyla pod kontrolou a rozvolnilo se prakticky všechno, aby se mohlo nakoupit a Češi si užili Vánoce. „Výsledkem jsou tisíce mrtvých, výsledek je devastovaná ekonomika, protože následovaly měsíce v uzávěře. I těm, kteří po otevření strašně volali – obchodníci a tak dále – se to krutě vymstilo, protože před Vánoci tři týdny prodávali a od té doby si čtyři měsíce ani neškrtli.“

Čím mírnější opatření, tím delší pandemie

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15968 lidí
Současná omezení však považuje za stále potřebná. Milan Kubek zdůraznil, že všechna opatření mají být co nejjednodušší, aby byla kontrolovatelná, vymahatelná, lidem srozumitelná a aby je lidé dodržovali. „Čím více mají nejrůznějších výjimek, tím více se v nich nikdo nevyzná a člověk je takový, že nikdo nakonec nerespektuje nic. Příkladem je nošení respirátorů ve vnějších prostorách. Jak chcete kontrolovat a vymáhat, jak jsou k sobě lidé blízko či daleko? To je iracionální. Iracionální je také předpokládat, že si někdo neustále sundává a nandává respirátor – z hygienického hlediska je to nesmysl, když na respirátor pořád sahá. Opatření mají platit buď všude, anebo nikde. Jakmile jsou výjimky, k ničemu to nevede,“ popsal Kubek. 

Podezřelá a divná mu přijde i skutečnost, že se umožňuje návštěva fotbalových zápasů, zatímco děti nemohou do školy. „To opravdu nemá žádnou logiku. Je to čistě jen výsledek lobbismu a jak se politici chtějí zalíbit. Vždycky je něco za něco. To znamená, čím méně striktní protiepidemická opatření jsou, tím delší čas epidemie trvá, protože se něco nedodržuje a zaplatíme za to prodloužením problému. Stejně tak když se něco rozvolní, tak se buď něco jiného musí přitáhnout či nerozvolnit, nebo zase prodlužujeme problém. Virus není možné přechytračit. Naši politici se snažili na něj vyzrát a nějak ho přechytračit a zbytek je opravdu katastrofa,“ řekl lékař. 

Co bude dál?

Z jeho pohledu navíc není času nazbyt. V týdnu absolvoval jednání Rady pro řízení nemoci covid-19 za přítomnosti ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za hnutí ANO), které bylo věnováno očkování a plánům firem očkovat své zaměstnance, ale také úvaze, co se bude dít dál. A to považuje Milan Kubek za nejpodstatnější vzhledem k tomu, že epidemie v žádném případě neskončila: „Koronavirus je s námi a s námi zůstane, takže nesmíme opakovat co v loňském roce, kdy vláda a Ministerstvo zdravotnictví katastrofálně podcenily takzvanou letní přípravu a do té epidemie na podzim jsme spadli, aniž jsme na ni byli připraveni. Já požaduji, aby se rada sešla nejpozději začátkem června znovu, aby Ministerstvo zdravotnictví a hygienická služba připravily nějaký plán, co se bude dělat v létě,“ vysvětlil.

Týkat se to má nejen karantény a případné další vlny, která může přijít na podzim, ale zároveň zajištění vracejících se z dovolené, aby do země nepřivezli novou mutaci koronaviru nebo nenakazili kolegy v práci. Patří tam i zajištění návratu dětí do škol a připravená dostatečná kapacita PCR testů, protože jen díky nim je možné takzvané sekvenování, které odhalí nebezpečnější mutace koronaviru. „Navrhuji, abychom měli plán, co budeme dělat dál. Já už jsem jedno vítězství v uvozovkách zažil a bylo to před tím, než zemřelo třicet tisíc lidí. Tohle už si nesmíme dovolit opakovat a musíme se připravit tak, abychom nějakou případnou podzimní vlnu zvládli pokud možno bez lockdownu a hlavně bez zahlceného zdravotnictví a bez tisíců mrtvých,“ dodal Milan Kubek.

MeSES jsou odborníci, vážím si jich

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí
Pro ParlamentníListy.cz také mimo jiné ocenil pracovní skupinu vlády MeSES a její práci během posledního roku. „Těch lidí si vážím, jsou to všechno odborníci, žádní tlučhubové a jejich doporučení plně respektuji. Vláda se doporučením MeSES bohužel neřídila, kdyby se tím řídila, nedocházelo by k tomu, že mohou lidé na fotbal a do hospody a děti nemohou do školy. A zase se nám ta epidemie protáhne. Nikdo by nepřicházel s nesmyslnými nápady, jako například že se omezí testování,“ uvedl a doporučil ministrovi zdravotnictví, aby naprosto respektoval doporučení skupiny MeSES, pokud skutečně chce být tím, kdo bude spojen s vítězstvím nad epidemií.

Šéf České lékařské komory stále vidí jako hlavní východisko očkování. Nesouhlasí například se slovy stomatologa Romana Šmuclera, že cestou je očkování v kombinaci s promořováním. Ten tak reagoval na zjištění brněnských vědců, že imunita po prodělané nemoci je silnější než ta po očkování. „Rozdíl mezi promořováním a očkováním je v tom, že po očkování není třicet tisíc mrtvých. Kdybychom přistoupili na promoření, bude to trvat minimálně dva roky a zemře nám minimálně dalších padesát tisíc lidí. Jedinou cestou je očkování. Diskuse, po čem je imunita lepší, či horší, není ukončena. Názory se různí, různé studie říkají to či ono. Doba je příliš krátká, aby se to dalo posuzovat. Každopádně víme, že po prodělání nemoci je pokles protilátek velmi individuální, protilátky klesají poměrně rychle, někomu přetrvávají delší dobu. A množství lidí, kteří se znovu nakazili, není velké,“ upozornil Kubek. Podle něj tak z toho všeho vyplývá jediné: „Jedinou smysluplnou cestou je očkování a chtěl bych vyzvat všechny, až budou mít možnost, aby se okamžitě nechali očkovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…