Otevřený dopis generálnímu řediteli ČT. Stížnost na Železného míří z Hradu. Obránce ČT Šarapatka je na nohou

30.10.2020 22:52

Moderátor České televize Jakub Železný po kritice od Gottovy dcery Dominiky za příspěvek na Twitteru o osobnostech vyznamenaných prezidentem Milošem Zemanem sklidil svým textem pozornost i od hradního kancléře Vratislava Mynáře. Ten poslal dopis generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi, ve kterém vyzývá v návaznosti na Železného jednání k reakci. To neušlo pozornosti radnímu ČT Zdeňku Šarapatkovi a přišel s vlastním dopisem. Mynářovi se líbit nebude.

Otevřený dopis generálnímu řediteli ČT. Stížnost na Železného míří z Hradu. Obránce ČT Šarapatka je na nohou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zdeněk Šarapatka

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí
„To je jmen za poslední léta: HELENA, FRANTA, MIREK, RONY... kdejaký MISTR úpadkového žánru, béčkový HUDEBNÍK či (letos) trapný KOMIK. Už nejsem žádný KADET, abych dělal, že to nevidím, koukal do OBLAK a tvářil se, že mi ten HOUF nevadí. Vadí. Ale 28. říjen si nedám(e) kazit,“ obul se do vyznamenání moderátor Událostí Jakub Železný. Narážel tím na to, že na seznamu vyznamenaných se ocitli i lidé, kteří figurují v seznamech důvěrníků a spolupracovníků StB.

Pod krycím jménem Komik byl údajně veden právě Josef Dvořák, který měl StB donášet na Jiřího Suchého. Sám herec ovšem toto obvinění odmítl.

Vzhledem k nejednoznačné interpretaci se objevila řada pobouřených reakcí, mezi nimiž vyčnívala dcera letos vyznamenaného zpěváka Karla Gotta Dominika. „Přijde mi navýsost drzé psát o tom, že někdo někomu 28. říjen kazí. Uvědomuje si pan Železný, že si jeho status mnoho lidí vykládá tak, že kritizuje i udělení vyznamenání pro mého tátu?“ pustila se do Železného. Zřejmě tak mohla slovo „MISTR“ interpretovat jako narážku na Gotta. Pod krycím jménem Mistr měl dříve být veden u StB hudební skladatel Ladislav Štaidl. Ten byl prezidentem vyznamenaný v roce 2015.

Na Železného se spustila kritika i z Kanceláře prezidenta republiky a kancléř Vratislav Mynář poslal generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi dopis.

„Česká televize nešetří v době pandemie, v určitém souznění s představiteli opozičních politických stran, neutuchající kritikou práce druhých. Musím ovšem konstatovat, že při vědomí této kritičnosti by právě Česká televize neobstála při pohledu do zrcadla. Události posledních dnů ukázaly, že Česká televize má sama k bezproblémovému a profesionálnímu provozu dost daleko,“ započal psaní.

Následně upozornil na meritum problému: „Považuji za velmi nepatřičné, aby jeden z hlavních moderátorů České televize na sociální síti Twitter hrubým a neomluvitelným způsobem ponižoval vyznamenané osobnosti.“  

Podle Mynáře šlo o „zjevný útok na Karla Gotta“. Dvořákovi připomenul i pravidla pro vystupování zaměstnanců veřejnoprávní televize. „O vnitřních předpisech České televize, mám na mysli desatero upravující působení na sociálních sítích, nemluvě,“ napsal v dopise, ve kterém generálního ředitele vyzývá k reakci.

Šarapatka pak na svém twitteru, v narážce na dopis generálnímu řediteli ČT Dvořákovi z Hradu, sdílel svůj vlastní dopis, tentokrát generálnímu řediteli ČRo. Ve svém textu se ohrazuje proti Mynářově manželce Alexandře Mynářové, která by měla na vlnách veřejnoprávního rozhlasu uvést vlastní pořad.

„Český rozhlas nešetří v době pandemie, v určitém souznění s představiteli vládních politických stran, neutuchající servilitou k prezidentu republiky a k jeho kanceláři. Musím ovšem konstatovat, že při vědomí této praxe by právě Český rozhlas neobstál při pohledu do zrcadla. Události těchto dní ukázaly, že Český rozhlas má k politické nezávislosti daleko,“ narážel radní ČT na původní Mynářův dopis.

Považuje prý za „nepatřičné“, aby manželka vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Mynářová, která též zpravuje hradní YouTube kanál propagující činnost prezidenta, „vystupovala jako moderátorka veřejnoprávního rozhlasu“.

Šarapatka vyčítá, že Mynářová na sociální síti „hrubým a neomluvitelným způsobem ponižovala zaměstnance sesterské veřejnoprávní České televize, kteří se v publicistických pořadech ČT zabývají dotačními, bezpečnostními a morálními excesy jejího manžela“.
V závěru dopisu dodává, že „přispívat na další pořad o koprovce Miloše Zemana“ považuje za „plýtvání penězi koncesionářů“.

Podle podoby dopisu jde zřejmě o satiru a Šarapatka se Zavoralovi svůj dopis doopravdy odeslat nechystá.

Deník N s odkazem informoval, že by si Mynářová do chystaného pořadu měla zvát slavné dvojice.

Mynářová v minulosti působila jako moderátorka v České televizi. Kvůli vztahu s Vratislavem Mynářem svoji moderátorskou pozici musela opustit. Následně přešla na obrazovky TV Barrandov a propagaci Kanceláře prezidenta republiky na YouTube.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…