Otevřený dopis prezidentovi: Izrael porušuje mezinárodní právo, tak ho v tom nepodporujte

06.10.2013 7:45

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě zaslala prezidentu Miloši Zemanovi otevřený dopis, v němž jej žádá, aby při své nadcházející návštěvě nepodnikal žádné kroky, které by byly v rozporu s mezinárodním právem. Zároveň odmítla Zemanův návrh na přemístění české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Text dopisu zveřejnil server Britské listy.

Otevřený dopis prezidentovi: Izrael porušuje mezinárodní právo, tak ho v tom nepodporujte
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pražská demonstrace proti Izraeli, a za svobodu Palestiny

„Odmítáme Vaši snahu působit v tomto směru na budoucí vládu a vyzýváme k nepodpoření takového požadavku jdoucímu proti vůli mezinárodního společenství, které podle návrhu OSN uznává mezinárodní statut Jeruzaléma," píše se v otevřeném dopise.

"Připomínáme, že žádná země na světě, kromě Izraele samotného, neuznává Jeruzalém za hlavní město izraelského státu a rozhodně si nemyslíme, že bychom narušením tohoto konsenzu, které by de facto uznalo anexi Východního Jeruzaléma Izraelem, přispěli ke spravedlivému míru na Blízkém východě. Jsme naopak přesvědčeni, že pouze soustavný tlak na Izrael, iniciovaný například palestinskou občanskou společností v kampani BDS a podporovaný izraelskými občany ze sdružení Boycott from Within, může vést k zastavení segregační politiky Izraele, kterou renomovaný izraelský historik Ilan Pappé nazývá etnickým čištěním Palestiny, a která je v arabském světě mnohdy vnímána jako pokračování koloniálního projektu západní kultury,“ píší signatáři dopisu Miloši Zemanovi.

Celý text otevřeného dopisu ZDE

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě připomíná, že je to Izrael, který od r. 1967 nelegálně okupuje Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma, což bylo jednoznačně odsouzeno rezolucí Rady bezpečnosti OSN č. 242 a což nebylo žádnou dohodou doposud změněno.

„Nejsou to proto Palestinci, kteří žijí ve své zemi v menšině a kteří by měli dobrovolně odejít, pokud se nechtějí přizpůsobit tlaku izraelské okupace, jak dedukujete. Nejsou to ani palestinští vyhnanci v utečeneckých táborech, kteří by měli místo práva na návrat žádat práci v okolních arabských zemích, jak navrhujete. Ale je to Izrael, který by měl konečně začít dodržovat mezinárodní právo, respektovat charakter okupovaných území a nesnažit se jej cílenou kolonizací nevratně proměnit v součást svého státu, jak to výslovně zakazuje článek 49 Čtvrté ženevské konvence,“ upozorňuje prezidenta otevřený dopis.

„Znovu připomínáme, že izraelská politika okupace a osadnictví není v souladu s mezinárodním humanitárním právem, které je vyjádřeno mezinárodními smlouvami, jichž je Izrael smluvní stranou. V tomto bodě jedná Izrael protiprávně a neměl by být podporován žádným z politických reprezentantů zemí vázaných mezinárodním právem. Nic na tom nemění ani účelové tvrzení o nezbytnosti obrany před terorismem okupovaných, pokud se státního teroru skrze své mocenské složky dopouští samotný okupační stát,“ dodávají autoři otevřeného dopisu Petra Šťastná, Zdeněk Jehlička, Jana Ridvanová a Eva Nováková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…