Otevřený dopis prezidentu lékařské komory

03.05.2016 18:30

Otevřený dopis Protonového centra v Praze prezidentu lékařské komory Milanu Kubkovi.

Otevřený dopis prezidentu lékařské komory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČLK Milan Kubek

Vážený pane prezidente,

dovolte nám oslovit Vás jako prezidenta ČLK, ale zejména jako lékaře v jedné z nevyšších pozic odborných společností v ČR. Je nám známo, že jste od pana profesora MUDr. Petery, PhD. a pana profesora MUDr. Pavla Šlampy, CSC obdržel podnět k prošetření aktivit PTC. Vítáme možnost předložit i celé ČLK zhodnocení situace kolem protonové léčby a to z několika úhlů pohledu.

Podnět budí zdání, že odborná lékařská veřejnost zpochybňuje aktivity PTC i léčbu samotnou, ale na základě zkušeností a výpovědí pacientů je to pouze pár jmen, která vystupují proti protonové léčbě, potažmo proti PTC. Důvody, které je k tomu vedou, nechceme komentovat, ale v žádném případě nejde o relevantní odborné argumenty a data. Naopak, uváděné argumenty nezohledňují vývoj v oboru protonové terapie, operují zastaralými klinickými studiemi a v rozporu se svým posláním neseznamují veřejnost pravdivě s aktuálními výsledky a klinickými daty a benefity moderní metody.

Právě z výše uvedených důvodů plníme svou společenskou i profesionální povinnost informační kampaní dát onkologickým pacientům možnost volby a informovat o protonové léčbě – moderní šetrné metodě, která minimalizuje rizika a zvyšuje šanci na kvalitní život.

V první řadě odmítáme nařčení o lživé a neetické reklamní kampani, jelikož se nejedná o klasickou reklamní kampaň nýbrž kampaň informační a to vzhledem k faktu, že se jedná o osvětu. Informace, které společně s Nadačním fondem pro protonovou terapii předáváme občanům ČR je informují o výhodách protonové léčby, o konkrétních diagnózách, výsledcích protonové léčby dle světových studií, ale i o přístupu zdravotních pojišťoven k této nejmodernější radioterapii – protonové terapii. Jistě s námi budete souhlasit, že informace jsou základem k zodpovědnému přístupu k životu.

S interpretací stěžovatelů při nejlepší vůli nelze souhlasit. Naše zkušenosti potvrzují, že občané stále nemají dostatek informací ohledně protonové terapie a naše úsilí nesmí polevit, naopak. Lidé nejsou dostatečně informováni těmi, od kterých by měli získávat informace především a to jsou lékaři.

Za poslední rok význam a výhody protonové terapie potvrdily všechny zaměstnanecké pojišťovny uzavřením smluv s Proton Therapy Center s.r.o. Plakáty též pravdivě informují o tom, že Protonové centrum v Praze je nejmodernějším centrem v Evropě a pokud pacienti chtějí mít jistotu, že se k léčbě dostanou včas, mají možnost využít svého práva změnit pojišťovnu. To je skutečnost zakotvená v zákoně. Uveřejněné informace pomáhají občanům zamyslet se nad postojem pojišťoven k léčbě protonovou terapií a ponechávají prostor k vlastnímu názoru a vlastnímu rozhodnutí. Jsou určeny dospělému čtenáři schopnému vlastního rozhodnutí a chrání ho před nevýhodným postavením, do kterého by se mohl dostat, kdyby neměl možnost volby. Je přitom nezpochybnitelným faktem, že uzavření smluv mezi zaměstnaneckými zdravotními pojišťovnami a Proton Therapy Center s.r.o. umožňuje pojištěncům těchto pojišťoven snazší přístup k protonové léčbě. Z možného přehlášení pacientů k jiným pojišťovnám nemá PTC žádný prospěch, tudíž je i tato poznámka stěžovatelů lichá.

Dovolte zásadně odmítnout tvrzení, že je informační kampaň klamavá. Nikdy jsme netvrdili, netvrdíme ani nebudeme tvrdit, že protonová léčba dokáže vyléčit kterýkoliv typ rakoviny. Jelikož je celosvětově protonová léčba zvažována jako první volba, pokud je indikována radioterapie - a tak by tomu mělo být i v ČR - je naším jediným cílem to, aby se k ní český občan dostal včas. Jedině tak mu může přinést kýžený benefit. Včasná indikace a léčba je v onkologii jedním ze základních parametrů úspěšné léčby. Je přitom zřejmé, že plakáty v rámci informační kampaně nemohou obsahovat veškeré informace, které lze o protonové terapii adresátům sdělit. Proto plakáty obsahují odkazy na internetové stránky PTC (www.ptc.cz).

Na těchto stránkách se nachází velmi detailní a objektivní informace o protonové léčbě, se kterými se mohou zájemci seznámit a učinit si sami relevantní závěry. Protonová léčba oproti standardní léčbě chrání citlivé struktury a minimalizuje vedlejší účinky, tak často spojené s běžnou léčbou.

Závěrem k našemu stanovisku ohledně marketingových a informačních aktivit PTC považujeme zmínku o „pivních táccích“ z pera pánů profesorů za úsměvnou. Jde o gesto jednoho z našich pacientů, který prošel protonovou léčbou a musel si ji sám uhradit. S touhou pomoci s osvětou ohledně protonové terapie se setkáváme poměrně často, a jak jistě chápete, tyto individuální aktivity pacientů nemůžeme ovlivnit.

Vážený pane prezidente,

K pseudo medicínským argumentům některých kolegů ve Výboru SROBF nám dovolte uvést následující:

Na základě reálného počtu nemocných indikovaných Komplexními onkologickými centry k protonové radioterapii a na základě publikovaných analýz počtu nemocných vhodných k protonové radioterapii jsme přesvědčeni, že značný počet onkologicky nemocných pacientů buď není informován o existenci protonové radioterapie, nebo k ní není správně indikován, nebo jsou kladeny překážky k jejímu indikování. K těmto závěrům nás vedou následující skutečnosti:

1.       Protonová radioterapie je moderní léčebnou metodou. Díky rychlému rozmachu technologií se protonová léčba celosvětově již před lety přesunula z experimentálních zařízení do klinického použití. Současně s tím roste velmi rychle i počet léčených pacientů a rovněž evidence úspěšnosti a bezpečnosti této modality léčby zářením. Dosavadní zkušenosti celosvětově potvrzují prvotní předpoklady spojené s použitím protonů jakožto léčebné částice. Prokazují se výsledky, a to na základě dozimetrických studií, že toxicita protonové radioterapie je zásadně nižší než v případě použití jiných ozařovacích modalit při zachování vysoké účinnosti léčby a odpovídajících léčebných výsledků.

Uvedené skutečnosti jsou podkladem pro publikované analýzy (1,2,3,4) uvádějící procento pacientů léčených radioterapií, u kterých by protonová radioterapie byla přínosem ve srovnání s jinými modalitami. Nejkonzervativnější odhady hovoří o 10% z tohoto objemu a tento odhad byl potvrzen též odbornou společností SROBF (10% v roce 2003 a následně písemně potvrdil zvýšení na 15%). Poslední doporučení společnosti ASTRO uvádí 20% nemocných, kteří mohou profitovat z protonové radioterapie.  Dle dat ÚZIS (publikace Novotvary 2011) bylo v ČR v roce 2011 hlášeno celkem 62 000 novotvarů mimo diagnózu C44. Dlouhodobě je ozařováno (v závislosti na konkrétní diagnóze) zhruba 40% z nich. V prostředí České republiky se tedy jedná o více než 25 000 (dle SROBF) nově ozařovaných pacientů každý rok a dalších více než 5 000 pacientů podstoupí ozáření kvůli relapsu onemocnění. Výše uvedené publikované údaje tak napovídají, že každý rok by se v České republice mělo protony ozářit nejméně 3000 pacientů, kteří by z této léčebné modality profitovali. Evropské státy podle takových analýz postupují a například Holandsko schválilo výstavbu 4 center pro léčbu až 9000 pacientů za rok a Švédsko minulý rok otevřelo centrum stejné kapacity jako má PTC a léčba je v něm doporučena pro 2000 onkologicky nemocných za rok.

2.       Pražské protonové centrum je v provozu již déle než 3 roky a léčí české pacienty, klienty všech českých zdravotních pojišťoven. Za tuto dobu PTC poskytlo léčbu více než 1000 pacientů z více jak 25 zemí celého světa.  Komplexní onkologická centra za tři roky klinického provozu PTC doporučila bez předchozí intervence PTC protonovou radioterapii 200 nemocným.  Oproti doporučením světových odborných společností i té české je to však méně než tři promile ozařovaných pacientů (cca 70 pacientů za rok). Je nepochopitelné, že metoda snižující radiační zátěž nemocných (viz zákon o lékařské ozáření), a zároveň zvyšující ve správných indikacích šanci na vyléčení, je ze strany odborné společnosti odpovědné za vývoj v oboru a zavádění nových metodik, takto opomíjena.

3.       Praktické zkušenosti s protonovou radioterapií jsou v komunitě českých radiačních onkologů pracujících mimo PTC pravděpodobně minimální. V tomto kontextu považujeme za politováníhodnou skutečnost, že opakované nabídky bezplatných stáží a edukačních seminářů v PTC, které jsou nabízeny odborníkům z Komplexních onkologických center, se setkaly s minimální odezvou. Trvalá, neopodstatněná a zároveň dehonestující kampaň cílená proti protonové radioterapii uvádí nemocné v nejistotu a poškozuje protonovou radioterapii jako takovou, ale v konečném důsledku i pacienty. Dovolujeme si upozornit, že protonová léčba je uznaná léčebná modalita, je zcela standardním způsobem zapracována do české zdravotnické legislativy a výkon „Protonová radioterapie“ je zařazen do Sazebníku zdravotních výkonů.

4.       Právem pacienta je být informován o všech alternativách, které je možno použít v léčbě jeho onemocnění. Z pohovorů s pacienty přicházejícími na konzultace do PTC je zřejmé, že nemocní o existenci protonové radioterapie informováni nebyli a v některých případech byli informováni chybně. Považujeme za možné, že není respektován kodex práv pacienta.

5.       Indikace k léčbě protony jsou jednak převzaty z renomovaných zahraničních center (MGH Boston, UPENN, MD Anderson), vycházejí z doporučení ASTRO, byly schváleny 1. LF UK a odbornou radou PTC (viz příloha). Seznam indikací byl předložen výboru SROBF v lednu 2013 a byl výborem vzat na vědomí bez připomínek. Za uplynulé tři roky celosvětově přibývá dat o účinnosti protonové radioterapie a seznam diagnos se výrazně rozšiřuje.

6.       S ohledem na problematiku karcinomu prostaty PTC 7.1.2016 reagovalo na dřívější vyjádření výboru SROBF, ve kterém dokladovalo data publikovaná ze zahraničních center dokazující účinnost a bezpečnost protonové léčby, které PTC veřejně deklaruje. Dále PTC vyzvalo výbor SROBF k založení klinického registru zaměřeného na sběr dat o účinnosti a toxicitě jednotlivých modalit, aby bylo možno racionálně zhodnotit význam jednotlivých modalit. Tento postup je zcela ve shodě s doporučením ASTRO. Výbor SROBF na tuto výzvu dosud nereagoval.

Výše uvedená fakta naznačují, že je možné, že pacienti nejsou ze strany ošetřujících lékařů mimo PTC korektně informováni o možnostech protonové léčby v jejich konkrétním případě, nejsou jim podány kvalifikované informace o výhodách a nevýhodách tohoto způsobu ozáření a není jim nabídnuta optimální léčba. Za naprosto nekorektní považuje PTC rovněž zavádějícím způsobem prezentované informace o ceně ozáření, které neobsahují podstatnou informaci a to, že vyšší cena samotné léčby zářením je kompenzována mnohem nižšími náklady na následnou péči či léčbu nežádoucích účinků.

V řadě indikací je protonová radioterapie považována za nákladově efektivní (5) a díky těmto desinformacím je poškozován nejen nemocný, ale i plátce zdravotní péče.

Žádáme tedy ČLK o prověření praxe, jakým způsobem a v jaké šíři jsou pacienti seznamováni s možnostmi protonové léčby, a zda jim nejsou zkreslovány skutečné možnosti protonové radioterapie.

Odkazy:

1.       Glimelius B, Ask A, Bjelkengren G, Björk-Eriksson T, Blomquist E, Johansson B, Karlsson M, Zackrisson B ; Number of patients potentially eligible for proton therapy. Acta Oncol. 2005;44(8):836-49.

2.       https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/proton_radiotherapy200917E_0.pdf

3.       https://www.rm.dk/siteassets/om-os/a_udbud/dnu_partikelterapi/f7dfc70a9a5c43f2997e4145eeb447cd.pdf

4.       Patin S, Pommier P, Yi H, Baron MH, Balosso J. Epidemiological study of the incidence of cancers eligible for proton or carbon ions therapy: methodology and results of recruitment estimation. J Cancer Epidemiol. 2013;2013:107646. doi: 10.1155/2013/107646. Epub 2013 Jun 20.

5.       Verma V, Mishra MV, Mehta MP  A systematic review of the cost and cost-effectiveness studies of proton radiotherapy. Cancer. 2016 Feb 1. doi: 10.1002/cncr.29882. [Epub ahead of print]

 

S pozdravem

Václav Laštovka, jednatel

MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D., primář a zdravotní ředitel PTC

 

MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D., primář a zdravotní ředitel PTC

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…