Otrava Navalného a velký rozruch v Německu. Je v tom plynovod, připouští Luboš Palata

12.09.2020 7:39

Novinář Luboš Palata pro server finmag.penize.cz píše, že „údajná otrava Alexeje Navalného jako by byla ta poslední kapka, kterou přetéká pohár trpělivosti Německa s putinovským Ruskem“. Možná otrava vůdce ruské opozice podle něj zásadně ohrožuje budoucnost plynovodu Nord Stream 2, který měl vést i přes naše území. „Tahle partie se pravděpodobně bude hrát bez nás,“ komentuje s poukazem, že si tak možná o „zajímavých penězích“ z poplatků za tranzit plynu budeme muset jen nechat zdát.

Otrava Navalného a velký rozruch v Německu. Je v tom plynovod, připouští Luboš Palata
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Nord Stream

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37222 lidí
Novinář tvrdí, že pozornost věnovanou kolapsu Alexeje Navalného především v Německu nelze srovnat „s čímkoli podobným, co se v posledních letech odehrálo“. Shrnuje německé podezření na to, že byla k otravě ruského opozičního lídra použita nervově paralytická látka spadající mezi novičoky.

„Pokud je to pravda, znamená to pro Kreml další nepříjemnost. Podle západních expertů se totiž novičok nedá získat jinak než od Ruska a jeho tajných služeb. A to by ukazovalo, že nešlo o žádnou soukromou, partyzánskou akci,“ píše Palata.

V Německu se po oznámení příčiny otravy Navalného novičokem začaly stále silněji ozývat hlasy po zastavení dostavby plynovodu Nord Stream 2, jenž má plyn z Ruska do Evropy dopravovat přes dno Baltského moře.

„Kdyby měl být teď plynovod Nord Stream 2 dokončen, bylo by to pro Vladimira Putina jen naprosté potvrzení, že v takovéto politice může pokračovat, dokonce by se mu to ještě vyplatilo,“ citoval žurnalista šéfa zahraničního výboru Spolkového sněmu Norberta Röttgena, který se proti významné stavbě ohradil.

A s varováním adresovaným Kremlu přišel i německý ministr zahraničí Heiko Maas (SPD) či kancléřka Angela Merkelová.
 
„Zdá se, že hra nervů mezi Moskvou a Berlínem, potažmo Bruselem, jen tak neskončí,“ hodnotí novinář odmítání Kremlu za napětí, které kromě otravy Navalného vyvolává i situace v Bělorusku.

„Poker o osud Nord Streamu 2 a 110 miliard kubíků ruského zemního plynu, který ročně dokáže přepravit do Německa, bude ještě pokračovat. Pár týdnů? Měsíců?“ ptá se Palata.

To, jak vše dopadne, silně sleduje i Česko. „Na jednu stranu se nechtělo rozkmotřit s ostatními východoevropskými členy Unie, kteří plynovod vždycky brali jako podrývání své bezpečnosti. Na druhou stranu chtělo být zadobře i s Německem,“ podotýká novinář. Poplatky za tranzit by dle něj pro naši zemi znamenaly „zajímavé peníze“. Ale... uzavírá: „Tahle partie se ale pravděpodobně bude hrát bez nás.“

Zatímco se z Berlína ozývá tvrzení, že na otravu ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného byla použita nervově paralytická látka skupiny novičok, ruští vědci, kteří látku vyvinuli, toto tvrzení odmítli. „Kdyby byl Alexej Navalnyj otráven novičokem, už by byl mrtvý,“ zaznělo od tvůrců chemikálie.

Navalnyj byl hospitalizován 20. srpna, poté, co se mu udělalo zle na palubě letadla do Moskvy. Letoun nouzově přistál v Omsku, kde jej v kómatu převezli do nemocnice. 22. srpna byl letecky převezen do Německa. Podle lékařů byl již politik probuzen z umělého spánku a komunikuje.

Látka novičok údajně byla v březnu 2018 použita při pokusu o otravu dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury.

Německé bezpečnostní úřady nyní vycházejí z předpokladu, že Navalného otrávila ruská tajná služba buďto na letišti v sibiřském Tomsku, nebo na cestě k němu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…