Otřesení odpůrci Zemana: Jindřich Šídlo, Marek Wollner, Jakub Janda, Apolena Rychlíková...

27.10.2016 9:22

Rozhodnutí TV Prima neodvysílat díl pořadu Show Jana Krause, v němž vystoupil ministr kultury Daniel Herman a jeho strýc Jiří Brady, který vstoupil do povědomí široké české veřejnosti kauzou neudělení státního vyznamenání, a místo toho pustit reprízu s odůvodněním, že tvůrci pořadu nedodali díl včas, spustilo na sociálních sítích lavinu reakcí.

Otřesení odpůrci Zemana: Jindřich Šídlo, Marek Wollner, Jakub Janda, Apolena Rychlíková...
Foto: Nejvic.info
Popisek: Moderátor a herec Jan Kraus

„Totalitní, komunistické manýry čínské kliky. TV Prima dnes neodvysílala pořad s Bradym a Hermanem,“ čílil se na Twitteru novinář Jaroslav Kmenta. „Cenzura jako prase. To je konečná Zemana,“ myslí si.

V podobném duchu se vyjádřil i ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský: „Televize Prima neodvysílala premiéru Show Jana Krause s Jiřím Bradym a Danielem Hermanem. Cenzura na čínský povel?“

„Buď chtějí Číňani či Rusové koupit k Barrandovu i Primu, nebo jen Show Jana Krause porušila smlouvu,“ spekuluje František Lutonský, zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT.

Jeho kolega z České televize Marek Wollner pohoršeně poukazuje na to, že „Číně nestačí ponižující dopis čtyř ústavních činitelů, ale chce vidět činy. Prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang. Tak to je hustý. Já se tedy proti takovému poručnickému tónu důrazně ohrazuju, posílám protestní nótu a hned zítra si povolám čínskou velvyslankyni na kobereček. Vím, že nepřijde, ale využívám toho, že Černín už to napsat nemůže, zatímco já ještě ano. Musíme si pomáhat. ... Na Primě už cenzurují Krause... (to jsou ty činy)“.

Podle analytika think-tanku Evropské hodnoty Jakuba Jandy evidentně TV Prima uposlechla výzvu čínských komunistů „chceme vidět činy“, když neodvysílala díl Show Jana Krause, který by se „prezidentu“ Zemanovi nelíbil. „Možná je pan Brady moc velkej uprchlík, možná ne. Prima asi začala stabilizovat společnost,“ míní Janda.

Novinář Jindřich Šídlo začíná věřit, že se hraje hodně vysoká hra. „To si sem najednou přifrčí 88letý penzista z Kanady a země je rázem na pokraji úplnýho rozkladu,“ upozorňuje.

„Čeho se v tomhle státě ještě dožijem? Jak dlouho ze sebe necháme dělat blbce? Tohle už je vážně vrchol. Svazáci na Primě, tohle jste vážně přepískli...,“ nelíbilo se ani Adamu Komersovi. 

„Máme tu pěknou aférku s Show Jana Krause na Primě, která se rozhodla z podivných a bezprecedentních důvodů odložit o týden dnes natočený díl s Jiřím Bradym. Už zítra ve vašich novinách. Je to ta samá televize, kterou zemanovci tak milují, protože prokazatelně lhala v reportážích o uprchlících. Tam budou na klíčových postech jistě sympatičtí lidé,“ zveřejnil aktivista Jan Vrobel.

Podobný komentář sepsala i dokumentaristka Apolena Rychlíková: „Já chcu jen říct, že s Primou jsem skončila už tehdy, když se provalila ta enonuno nahrávka o tom, jak se má reportovat o uprchlících. Jsme tehdy s Pavlem Šplíchalem napsali, že ‚pravda začíná tam, kde končí vysílací signál TV prima‘, a kauza s Mlhošem to jen potvrzuje. Ale zas je fajn vidět, co všechno si lajznou soukromý telky a že třeba ta veřejnoprávnost má nějakej smysl.“

Novinář Petr Honzejk si rýpl do televize stran předávání státního vyznamenání. „No tak medaile Za zásluhy o stát v oblasti stabilizace společnosti pro vedení TV PRIMA by se ještě dala stihnout, ne? Forejt zítra zaindikuje a v pátek se to sfoukne. Volných fleků je letos v sále docela dost,“ navrhnul hradnímu osazenstvu.

Někteří posměšně parafrázovali název tohoto komerčního média. „Prima normalizace,“ podotkl Daniel Kroupa. „Prima Tragedy Central,“ uvedl také divadelník z Hradce Králové David Drábek.

Pozadu nezůstal ani filmový a hudební kritik Jan Rejžek. „Začínám forejtovsky indikovat určité domněnky, že programový ředitel FTV Prima Roman Mrázek je v případu zákazu Krausova pořadu zemanovský přizdifekalista,“ nebral si servítky.

Našli se i tací, kteří se tak trochu vyjádřili proti účastníkům show. „Jen tak na okraj, jestli to Děkujeme, odejděte budou v pátek dělat Ruml s Kocábem, co taky byli u Krause, tak to nebude fungovat,“ myslí si publicista Ján Simkanič. „Kdyby to byl býval Honza Ruml věděl, byl by si býval vzal s sebou spacák,“ nedalo ani Petru Paulczyňskému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…