Otřesné! Právník nachytal redaktora ČT „se spuštěnýma kalhotama"

26.10.2017 9:38

Exhejtman Jihomoravského kraje a nyní právník Michal Hašek (ČSSD) se pozastavil nad neznalostí Ústavy, kterou dle jeho slov předváděl redaktor Vašek na ČT24. „Plete si svoji roli se zkoušejícím ústavního práva vůči Andreji Babišovi,“ podotkl s tím, že je to otřesné.

Otřesné! Právník nachytal redaktora ČT „se spuštěnýma kalhotama"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Redaktor si podle Haška pletl pověření k sestavení, mluvil o jmenování po důvěře. „Nedůstojné média veřejné služby,“ zkritizoval a jal se věc uvést na pravou míru. 

„Teprve po ustavení orgánů Poslanecké sněmovny na ustavující schůzi může podat demisi stávající ‚stará‘ vláda a prezident ji pověří výkonem funkce do jmenovaní vlády nové. Poté prezident jmenuje nového premiéra a ten sestaví novou vládu tak, že navrhne prezidentovi republiky jednotlivé členy a jejich resorty. Od jmenování vlády jako celku potom běží 30denní lhůta pro žádost vlády Sněmovně o vyjádření důvěry. Pokud ji vláda získá, vládne. Pokud nikoliv, je povinna podat demisi a vládne v demisi, bez pevně dané lhůty (připomínám první Topolánkovu vládu bez důvěry září 2006 až leden 2007),“ poznamenal Hašek.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš úspěšně sestavil vládu, která dostane důvěru?

82%
hlasovalo: 25405 lidí

„Procedura u druhé vlády je v zásadě stejná – premiéra vybírá a jmenuje prezident dle svého uvážení. Opět důvěra – nedůvěra. Pokud však nevyjde ani druhý pokus, ve třetím jmenuje premiéra prezident (povinně) na návrh předsedy Poslanecké sněmovny, důvěra a vláda vládne nebo bez důvěry prezident republiky může rozpustit Poslaneckou sněmovnu a vypsat nové volby... Šedivá je teorie, zelený strom života,“ uzavřel Hašek.

Celý příspěvek Michala Haška:

To,jakou neznalost Ústavy předvádí redaktor Vašek nyní na ČT24 a plete si svoji roli se zkoušejícím ústavního práva vůči Andreji Babišovi,je otřesné. Redaktor si plete pověření k sestavení,mluví o jmenování PO důvěře, nedůstojné média veřejné služby. Jak je to tedy? Teprve po ustavení orgánů Poslanecké sněmovny na ustavující schůzi může podat demisi stávající “stará” vláda a prezident ji pověří výkonem funkce do jmenovaní vlády nové. Poté prezident jmenuje nového premiéra a ten sestaví novou vládu tak,že navrhne prezidentovi republiky jednotlivé členy a jejich resorty. Od jmenovaní vlády jako celku potom běží 30denní lhůta pro žádost vlády Sněmovně o vyjádření důvěry. Pokud ji vláda získá,vládne. Pokud nikoliv,je povinna podat demisi a vládne v demisi, bez pevně dané lhůty(připomínám první Topolánkovu vládu bez důvěry září 2006 až leden 2007). Procedura u druhé vlády v zásadě stejná – premiéra vybírá a jmenuje prezident dle svého uvážení. Opět důvěra – nedůvěra. Pokud však nevyjde ani druhý pokus, ve třetím jmenuje premiéra prezident (povinně) na návrh předsedy Poslanecké sněmovny, důvěra a vláda vládne nebo bez důvěry prezident republiky může rozpustit Poslaneckou sněmovnu a vypsat nové volby... Šedivá je teorie,zelený strom života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…