Otřesné! Proč to podepisujete? Nadával Okamura vládě za migrační dohodu OSN. A nařídil...

19.09.2018 16:45

Na půdě Poslanecké sněmovny se ve středu odpoledne jednalo mimo jiné i o globálním paktu OSN o migraci. Úvodní slovo si vzal ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD), který zdůraznil, že pakt o migraci není pro Českou republiku ani pro žádnou jinou zemi závazný. Pak se k řečnickému pultíku postavili komunista Zdeněk Ondráček spolu s předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomiem Okamurou a nastala mela...

Otřesné! Proč to podepisujete? Nadával Okamura vládě za migrační dohodu OSN. A nařídil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura ve sněmovně

Ministr zahraničí Jan Hamáček ve Sněmovně prozradil, že globální pakt o migraci pro Česko není závazný. V první řadě poukázal na to, že existují dva oddělené pakty.

Anketa

Přijměte 50 sirotků ze Sýrie, předloží ve Sněmovně TOP 09. Jak byste hlasovali vy?

3%
96%
hlasovalo: 14059 lidí
Jedním je globální pakt o uprchlících a druhým je globální pakt o bezpečné, řízené a legální migraci. Každému je podle ministra jasné, že globální migrace, jakou zažíváme dnes, je nad síly jednotlivých států. Země nedokážou situaci vyřešit jednotlivě. „Chtěl bych také jednoznačně vyvrátit, že migrační kompakt definuje migraci jako základní lidské právo. To prostě není pravda,“ zdůraznil Hamáček. Jedním dechem dodal, že tyto úmluvy také neberou jednotlivým státům z rukou nástroje uplatňované vůči migrantům z pozice suverénního státu. I nadále si budou moct suverénní státy rozhodovat o tom, koho vpustí na své území. Pokud někdo tvrdí, že pakty oslabují suverenitu jednotlivých zemí, pak podle Hamáčka tento dokument buď nečetl, nebo ho zkresluje.

Po Hamáčkovi se k pultíku postavil Zdeněk Ondráček a zeptal se, proč se vlastně těmito dohodami zabýváme, když jsou nezávazné. Tyto pakty přirovnal k pokusu prosadit novou azylovou politiku EU známou pod označením Dublin IV. Dublin IV. sice spadl pod stůl, ale podle Ondráčka se řada jeho ustanovení objevila i ve zmíněných deklaracích. Rád by prý slyšel nejen od Hamáčka, ale také od právních expertů, zda jsou globální pakty tak nezávazné, jak tvrdí Hamáček, nebo z nich pro nás vyplývají nějaké povinnosti.

Podle Ondráčka tyto globální pakty migraci přiživují a nezastavují ji, jak by bylo záhodno. A to byl teprve začátek jeho projevu. „Přijetím globálního paktu o migraci bude signatářům znemožněno tzv. kolektivní vyhošťování. Lidé budou moc být vyhošťováni jen na základě individuálního posuzování,“ uvedl Vondráček. „Jakou úlohu v tom sehrávají neziskové organizace?“ ptal se dál. „Můžeme říci, že globální pakty jsou neziskovkám šity přímo na míru. Neziskové organizace budou migrantům a uprchlíkům beztrestně pomáhat, protože díky paktu získají v podstatě imunitu. Tento krok dosud nelegální migraci zlegalizuje,“ pokračoval v kanonádě Ondráček. Dnešní aktivity pašeráků se oficiálně přesunou na bedra neziskových organizací, které na to dostanou prostředky.

Podle Ondráčka je globální pakt namířen také proti médiím, která by si dovolila migraci kritizovat. Ondráček má za to, že EU by neměla podobné pakty přijímat a po vzoru Spojených států a Maďarska odstoupit od deklarace o migrantech. Podle Ondráčka jde v podstatě o cenzuru informací, které by ukazovaly na rizika s migrací spojené.

Proč to tu vůbec řešíme? Proč? Proč? Proč? ptal se dokola Okamura

Po Ondráčkovi dostal prostor Okamura, který zdůraznil, že debatu otevřeli společnými silami komunisté a hnutí Svoboda a přímá demokracie. A stejně jako Ondráček vyzval Okamura českou vládu, aby odstoupila z jednání o paktu o migraci. Babiš se k tomu však podle Okamury nechystá, což znamená, že se k migraci staví vlažně. OSN považuje migraci za dobrý a přínosný proces, ale Okamura má za to, že se tak děje jen proto, že OSN překrucuje fakta. Okamura má za to, že každý má právo opustit svou zemi. To je jistě pravda. Jenže už nelze tvrdit, že je povinností dalších zemí přijímat lidi, kteří dobrovolně opustili své domovy. Toto podle Okamury nelze nikomu nařídit.

Anketa

Stojíte za předsedou vlády Andrejem Babišem? (Anketa probíhá od 18.9.2018)

92%
8%
hlasovalo: 12412 lidí

„Filozofií OSN a zjevně také europarlamentu a poslanců jiných stran tady v Poslanecké sněmovně je legalizovat globální sqatting. A nejen legalizovat, plánují ho finančně i legislativně podporovat,“ hřímal Okamura s tím, že pakt počítá s péčí o deset procent uprchlíků ve světě.

„Pan ministr tady říkal, že takovéto jednání není závazné. Tak já tedy vůbec nechápu, proč u takovýchto jednání jsme,“ kroutil hlavou Okamura. „Vy mi tady, pane ministře, za mými zády říkáte, že je to politická deklarace, kterou je potřeba podepisovat, ale mi říkáme, že to není potřeba podepisovat. Proč, proč, proč to podepisovat,“ ptal se.  Nic z toho, co v paktech stojí, podle Okamury není v zájmu České republiky a jejích občanů.

„Tato země je dědictvím našeho národa a není žádnou administrativní jednotkou Evropské unie nebo OSN. Česká republika je naším dědictvím,“ hřímal Okamra,

Předseda SPD nevidí důvod, proč takovýto pakt přijímat. Americký prezident Donald Trump dal od tohoto paktu ruce pryč a podle Okamury bychom měli udělat totéž. Stejně jako Ondráček i Okamura zdůraznil, že od dohody odstoupilo i Maďarsko. Příklad Maďarska Okamura rozebral podrobněji. Státní orgány v Budapešti došly k názoru, že ustanovení paktu o migraci nejsou v souladu se zájmy Maďarska. „Maďarsko to zdůvodnilo tak, že na rozdíl od vlády pana (Andreje) Babiše (ANO) považuje tyto dokumenty za přímé nebezpečí pro Evropu a Maďarsko, OSN se domnívá, že migrace by měla být podporována, ale podle nás by měla být zastavena, zaznělo z úst maďarského ministra zahraničí.

Okamura chtěl od Hamáčka slyšet, proč takovéto věci sám nepředkládá v Parlamentu a čeká, až něco takového udělají jiné strany. „Abych to shrnul, hnutí SPD se zcela ztotožňuje s postojem Maďarska,“ shrnul postoj hnutí Okamura. A zopakoval, že vláda České republiky musí od tohoto paktu odstoupit.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

České vládě vyčetl, že nevystupuje jednotně v otázkách zahraniční politiky. „Čeští europoslanci minulý týden potopili Maďarsko, ale premiér Babiš se od nich distancoval a předseda Sněmovny Radek Vondráček se za toto hlasování omluvil. Tak jaká je tedy česká zahraniční politika? Každý říká něco jiného... Já vím, že vaše vláda je slepenec, že máte každý úplně jiné zájmy, ale alespoň neobtěžujte těmito rozpory své občany,“ žádal Okamura Hamáčka. „Jak můžete, vážení kolegové, věřit vládě, kde každý dělá něco jiného. To je přece otřesné,“ kroutil hlavou Okamura. Sněmovna by podle jeho názoru měla vydat jasné stanovisko, aby to nezůstalo „napospas Hamáčkovi“. Toto sousloví použil Okamura doslova.

Ve stejném duchu vystoupil také první místopředseda SPD Radim Fiala. „Naše země není územím, které hledá nové občany a novou kulturu. Jsme zemí s tisíciletou tradicí,“ zdůraznil Fiala. Každý národ může postupovat, jak je mu libo, a naší povinností podle poslance je uchránit svou zemi. „Nad suverenitou této země nestojí žádné právo se sem přistěhovat. Jen mocichtiví globalisté a neomarxisté si myslí, že mohou hrát s národy své hry,“ rozčiloval se Fiala. EU je v tom prý podporuje.   

Když se k řečnickému pultíku znovu postavil Hamáček, zdůraznil, že jako ministr zahraničí nemůže skrze europoslance prosazovat zahraniční politiku České republiky. Člena vlády také zaujalo, že Okamura projevuje více důvěry maďarské vládě než vládě české, když z maďarské vlády slyšíme také věty o tom, že Benešovy dekrety jsou ďábelské a je potřeba je zrušit.

Nakonec znovu podotkl, že uprchlický pakt a pakt o migraci jsou dva různé dokumenty. USA ani Maďarsko ale neodstoupily od paktu o uprchlících. Kdyby to udělalo Česko, tak budeme první stát na světě.

Dále znovu zdůraznil, že tyto deklarace jsou nezávazné a český Parlament je nemusí odsouhlasit. Pokud někdo tvrdí opak, tak to jsou prý nesmysly. „Kdyby to nebylo tak závažné, tak by mi to přišlo úsměvné, protože moji předřečníci se nám tady snaží vsugerovat, že se všechny státy světa spikly proti USA, Maďarsku a možná České republice. To je nesmysl,“ řekl jasně Hamáček s tím, že právě proto nevidí důvod přijímat ke zmíněným deklaracím nějaká usnesení Sněmovny.

Další vývoj sledujeme ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…