Otroci a dojné krávy. Na ubytovnách s koupelnou pro sto lidí prý majitelé rovnou zakazují volný pohyb

10.06.2014 20:13

Jedna koupelna a záchod pro sto lidí. Zakázán je volný pohyb. Kdo stojí na chodbě, dostane 500 korun pokutu. O středověku hovoří aktivista Jiří Karen, když popisuje děsivé podmínky života v ostravských ubytovnách. Místní iniciativa vyzývá vládu, aby zajistila lidem v nouzi nárok na důstojné bydlení.

Otroci a dojné krávy. Na ubytovnách s koupelnou pro sto lidí prý majitelé rovnou zakazují volný pohyb
Foto: KsJr
Popisek: Fota vylepili aktivisté i na stromy

Hrůzné podmínky v ostravských ubytovnách popisuje Jiří Karen takto: „Je to skoro polovojenský tábor. Lidé nemají na výběr a jsou nuceni v ubytovnách žít, protože jinak by museli jít pod most. Situace je hrůzně nastavená. Majitelé ubytoven na občanech parazitují. Stává se, že s nimi chodí i na úřady práce. Dělají z lidí novodobé otroky. Některé ubytovny jsou na okraji společnosti a lidé si tam žijí sami pro sebe. Majitelé ubytoven, někteří i z řad Romů, využívají slabší občany jako dojné krávy a zneužívají jejich peníze. Situace už je tak hrůzná, že pokud nebude přijat nějaký zákon, který by umožnil lidem důstojné bydlení, tak to bude špatné,“ popsal.

Ústava by měla být víc než cár papíru

Aktivisté na situaci upozornili i výlepy fotografií, které životní situaci v ubytovnách ukazují. Fota umístili na stromy i lavičky v ostravském Husově sadu. „Umělecká akce se snaží napadnout rozšířený český mýtus, který vypráví o tom, že Romové jsou v naší zemi privilegováni. Mezi lidmi se šíří fámy, kterak Romové dostávají luxusní bydlení od státu nebo obcí, zatímco realita je drsně odlišná. Čeští občané jsou nuceni žít v podmínkách nehodných 21. století,“ říká Karen.

„Rádi bychom tímto vládu vyzvali, aby dostála svému programovému prohlášení. Vybízíme vládu, aby se vší vážností, a s přihlédnutím k zahraničním fungujícím systémům, připravila ve spolupráci s občanským sektorem zákon, který zajistí, že každý občan České republiky v hmotné nouzi bude mít reálný nárok na důstojné bydlení. Věříme, že Ústava by měla být víc než cár papíru,“ dodal.

Foto: KsJr

Je výhodnější pracovat načerno a brát dávky

Toho, že by situace přerostla v radikální násilné konflikty, se aktivisté zatím neobávají. „Lidé jsou na úplném sociálním dně, počítají každou korunu, mají problémy i s drogami a alkoholem. Agresivitu si spíš vybíjí někde jinde než na majitelích ubytovny. Lidé páchají různé kriminální činy, které zase vyvolávají u většinové společnosti nenávist vůči Romům ze sociálně vyčleněných komunit. Je to bludný kruh,“ uvedl Karen. Veškeré snahy města řešit situaci například za pomoci fondů z Evropské unie jsou podle aktivisty kontraproduktivní.

„Podmínky jsou nastavené natolik špatně, že se lidem nevyplatí nabídky Evropské unie využít. Existuje jakýsi systém, kdy sice lidem nabídnou byt, ale jeho získání je podmíněno tím, že lidé musí pracovat. Běžné zaměstnání jim ale nedá takový příjem jako kombinace práce na černo a sociálních dávek. Ve chvíli, kdy jsou lidé v exekuční pasti a dluží obrovské peníze, tak je pro ně samozřejmě výhodnější pracovat načerno a brát dávky. Je to způsobené tím, že je u nás minimální mzda strašně nízká a lidem se nevyplatí pracovat. Veškeré snahy jsou neúčinné,“ dodal.

Novela zákona se prý připravuje na koleně

Aktivista připouští, že připravovaná novela zákona o hmotné nouzi by mohla přinést zlepšení. „Mohlo by to být řešení. Vláda se ale zavázala v programovém prohlášení, že odstranění těchto problémů bude jejich prioritou. Zatím to tak nevypadá. Na přípravu zákona není kladen takový důraz, jak by měl být. V západní Evropě na řešení podobných problémů pracují týmy lidí deset let a u nás se vše připravuje na koleně a velmi rychle. Myslím si, že je důležité, aby vláda prohloubila spolupráci s občanským sektorem, aby byl zákon opravdu kvalitní a umožnil každému člověku v hmotné nouzi důstojné bydlení,“ uvedl Karen.

Situaci, kdy stát prostřednictvím příspěvků a doplatků na bydlení platí majitelům domů a ubytoven přemrštěné nájemné, by měla podle ministryně Marksové-Tominové vyřešit právě novela zákona o hmotné nouzi. Zákon by mohl platit od příštího roku a existuje i varianta, že by ho sněmovna projednala zrychleně. V Ostravě by od léta měla také působit Agentura pro sociální začleňování, která sestaví plán integrace i získá peníze pro jeho naplnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…