Otrokáři, dřeš nás z kůže! Maďaři povstali proti Viktoru Orbánovi

14.12.2018 11:12

V tomto týdnu bylo v Evropském parlamentu pořádně horko. Vláda Viktora Orbána se rozhodla přijmout zákon, podle kterého by Maďaři měli od nového roku odpracovat 400 hodin přesčasů ročně. Orbán si od tohoto opatření slibuje zvýšení konkurenceschopnosti své země. Levicová opozice nazvala předsedu vlády otrokářem a pořádně se do Orbána obula.

Otrokáři, dřeš nás z kůže! Maďaři povstali proti Viktoru Orbánovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán má se svou stranou Fidesz pohodlnou většinu. Nese tak plnou odpovědnost za to, co se v maďarském parlamentu stane. Nemůže se bránit tvrzením, že musel ustupovat koaličnímu partnerovi. Nemusel. Na bedra jeho samého a jeho kolegů proto padá zákon, který v úterý schválili maďarští poslanci. České čtenáře o novém maďarském zákoně informoval Český rozhlas.

Podle tohoto zákona by měli Maďaři od nového roku odpracovat 400 hodin přesčasů ročně, což znamená, že by měli odpracovat více než 200 hodin měsíčně. Namísto obvyklých 170 hodin měsíčně, na které se zaměstnanec dostane, když pracuje 8,5 hodiny 20 dní v měsíci.

Maďarská levicová opozice kvůli tomu Orbána označila za otrokáře. Úryvky z jednání parlamentu nahrávali na své mobilní telefony a videa sdíleli na internetu. Ze zveřejněných záběrů je patrné, že ani samotnému Orbánovi nebyl tlak opozice tak docela příjemný.

Velkou nelibost dávali Orbánovi najevo také lidí v ulicích. Ve středu a ve čtvrtek protestovali proti „otrockému zákonu“ v ulicích Budapešti tisíce lidí. Podle maďarského opozičního serveru 444.hu bylo při srážkách s policií zraněno několik lidi. Orbánův kabinet viní z rozpoutání demonstrací maďarského miliardáře George Sorose žijícího v USA.

Na straně demonstrantů stojí vedle levicové opozice i odbory, které tvrdí, že vládní strana Fidesz lže, pokud tvrdí, že se toho pro zaměstnance až tolik nezmění. Dosud bývalo v Maďarsku zvykem požadovat maximálně 250 hodin přesčasů ročně. Stejně tak odbory vládě vyčetly, že kabinet zastrašuje odboráře, kteří chtějí nahlas a jasně říci, že zákon skutečně považují za otrocký. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…