Ovál pro Sáblíkovou a více tělocviku pro děti. Chládek sportu slibuje miliony

28.02.2014 8:01

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) slibuje českému sportu přidat 600 milionů korun. Peníze by měly jít především na sportování dětí a přípravu reprezentantů. A to včetně medailistů ze zimní olympiády v Soči Martiny Sáblíkové a Evy Samkové.

Ovál pro Sáblíkovou a více tělocviku pro děti. Chládek sportu slibuje miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

Český sport ve státním rozpočtu pro letošní rok počítá s 2,9 miliardami. Chládek k tomu přidává o 600 milionů více. Podle jeho slov na ministerstvu našli miliony navíc, provádí totiž akci s názvem Velký úklid. „Už jsme pár nepotřebných projektů zrušili, odtud by mohl i sport čerpat 300 milionů. A dalších 300 milionů budu chtít pro sport z rozpočtové rezervy,“ říká ministr pro Hospodářské noviny s tím, že má zálusk i na nevyčerpaných 200 milionů na povodně.

Snowboardcrossová dráha pro zlatou medailistku Evu Samkovou by mohla podle slov ministra fungovat již příští zimu. Je to prý levná záležitost. „Na to stačí jeden bagr,“ míní Chládek s tím, že by šlo asi o dva a půl milionu korun. „Když chcete medaile, musíte sportovcům vytvořit podmínky,“ dodává.

Podobně se zmínil i o rychlobruslařském oválu pro Martinu Sáblíkovou, o kterém se hovoří již delší čas a vyslovuje se pro něj značná část veřejnosti. „Tady jsou dvě varianty, otevřený a krytý ovál,“ popisuje HN Chládek. Uvažuje o umístění oválu v Novém Městě nebo Ostravě.

Vedle špičkových sportovců ministr uvažuje i o programu pro děti a veřejnost. „Nechceme jen vychovávat vrcholové sportovce. Potřebujeme, aby se děti zvedly od počítačů, aby neměly problém s držením těla a uměly udělat kotrmelec,“ říká pro HN. Chládek mluví o třetí hodině tělocviku na školách nebo profesionálních trenérech pro děti. Tady ministr zvažuje až miliardu korun navíc pro státní rozpočet v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…