Ovčáček: Nalezený článek není tím, na který odkazoval Zeman

01.10.2016 12:55

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odmítl, že by článek „Hitler – gentleman“ z roku 1937, o jehož nálezu dnes informovalo Právo, byl tím článkem, na který prezident Miloš Zeman odkazoval. Uvedl to na dotaz ČTK. Zeman loni tvrdil, že novinář Ferdinand Peroutka uveřejnil v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Článek se od té doby hledá a prezidentská kancelář se kvůli Zemanově výroku soudí s vnučkou Peroutky Terezií Kaslovou. Podle rozhodnutí soudu se měl Hrad za výroky omluvit, hradní kancelář ale chystá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ovčáček: Nalezený článek není tím, na který odkazoval Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hradní mluvčí Jiří Ovčáček a prezident Miloš Zeman

„Nález je zajímavou indicií pro mé další pátrání. Právě politiku agrárníků za druhé republiky a v počátcích protektorátu Ferdinand Peroutka podporoval,“ sdělil ČTK Ovčáček. Na dotaz, zda si tedy nemyslí, že by mohlo jít o článek, na který Zeman odkazoval, dodal: „Přesně tak.“ Následně pak na twitteru uvedl, že čeští novináři nerozumějí historii.

Deník Právo dnes informoval o článku, který velmi připomíná text zmiňovaný Zemanem. Vyšel ale o rok později, než hlava státu uváděla, a v tehdejším komunistickém Rudém právu, nikoliv v časopise Přítomnost. Navíc autorem nebyl Peroutka a článek Hitlera neoceňoval, naopak odsuzoval útok pravicového agrárního deníku Venkov proti národním socialistům, k nimž měl Peroutka blízko.

Prezident Zeman loni na fóru k holokaustu mluvil o selhání intelektuálů v krizové situaci a v této souvislosti řekl: „Jeden z největších českých novinářů, Ferdinand Peroutka, uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘.“ Historici následně upozornili na to, že Peroutka článek nenapsal. Prezident ale trvá na tom, že text o Hitlerovi četl. Peroutkova vnučka kvůli výrokům Zemana podala žalobu.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …