Ovčáček opět vyřídil pochvaly a facky od Miloše Zemana. ČSSD se to líbit nebude

11.10.2016 12:41

K výsledkům voleb i k povolebním vyjednáváním se dnes na pravidelné tiskové konferenci vyjádřil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Informoval také o nejbližším programu hlavy státu.

Ovčáček opět vyřídil pochvaly a facky od Miloše Zemana. ČSSD se to líbit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hradní mluvčí Jiří Ovčáček a prezident Miloš Zeman

Prezident blahopřál hnutí ANO a Andreji Babišovi k volebnímu výsledku. Zeman se domnívá, že si volební výsledek Andrej Babiš zaslouží i za práci, kterou odvádí jako ministr financí.

„Pokud jde o výsledek ČSSD, pan prezident je soucitný a rozhodně nechce tančit na hrobě této politické strany,“ uvedl Ovčáček s tím, že je vždy důležité zamyslet se nad důvody porážky, netvářit se, že není, a netvářit se, že se nic nestalo ve stylu „jedeme dál“.

Dva úspěšní hejtmani mají distancovaný postoj k vedení ČSSD

Prezident nevidí příčinu výsledku ČSSD ve špatné práci krajů. „A není-li důvod ve špatné práci krajů, a tedy i hejtmanů ČSSD, pak musí být podle prezidenta na celostátní úrovni,“ podotkl mluvčí.

Prezident podle něj zaznamenal, že u dvou úspěšných hejtmanů kandidujících za sociální demokracii „existuje distancovaný postoj vůči současnému vedení ČSSD“.

Pokud jde o povolební vyjednávání, v některých krajích dochází podle prezidenta k nesportovnímu a někdy až politicky bizarnímu spojování nesourodých stran do koalic s jediným cílem – vyšachovat vítěze. „Taková spojení mohou být chápána jako určitá zrada voličů,“ poznamenal Ovčáček. Prezident podle něj naopak ocenil jako velkorysou nabídku hnutí ANO, že by po vzniku koaliční spolupráce mohl zůstat hejtmanem Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Stejně tak vzal prezident na vědomí informaci z Kraje Vysočina, kde se rýsuje koalice ČSSD a hnutí ANO. „Taková koalice by byla založena na reálných volebních výsledcích, a nikoliv na pokusu neúspěšných stran spojit se proti úspěšným. Taková řešení by pan prezident velice uvítal,“ poznamenal Ovčáček.

Spolupráci Visegrádské čtyřky je třeba upevnit

Ve čtvrtek se prezident zúčastní státního pohřbu bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče. V pátek a sobotu se bude Zeman účastnit summitu Visegrádské čtyřky, který hostí Polsko. „Prezident zastává názor, že je třeba upevnit spolupráci Visegrádské čtyřky a nepokoušet se ji rozklížit, což navrhují někteří komentátoři. Visegrádská čtyřka má sílu vytvořit opozici vůči nesmyslnému systému kvót, které prosazuje Evropská komise,“ uvedl Ovčáček.

Příští týden přijme Zeman svého přítele, bývalého rakouského prezidenta Heinze Fischera. Setká se také s delegací Rady seniorů ČR.

V sobotu 22. října se v Lánech sejde prezidentův expertní tým. Tématem bude zrychlení procesu dopravních investic. Setkání se zúčastní ministr financí Babiš, ministr dopravy Dan Ťok, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr životního prostředí Richard Brabec. Tato schůzka se koná z iniciativy ministra financí Andreje Babiše.

Dnes prezident přijme jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, a to na jeho vlastní žádost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…