Ovčáček se vysmál Kalouskovi

05.04.2016 13:02

Návštěva čínského prezidenta v ČR, která proběhla minulý týden, byla úspěchem prezidenta Miloše Zemana. Na pravidelném setkání s novináři to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Vrátil se také k těm, kteří během návštěvy čínské hlavy státu mávali tibetskými vlajkami. Oznámil, že zítra prezident přijme svůj protějšek z Černé Hory a příští týden v pondělí pak rakouského prezidenta. Okomentoval také případ křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří odmítli český azyl a odešli do Německa.

Ovčáček se vysmál Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

Návštěva čínského prezidenta byla podle Ovčáčka mimořádně úspěšná. Je úspěchem zahraniční politiky Miloše Zemana, který restartoval vztahy s ČLR. Tento restart byl završen uzavřením strategického partnerství mezi oběma zeměmi. Tento dokument má prý zásadní ekonomický přínos pro naši zemi.

Čínské investice umožní rozvoj našeho leteckého průmyslu

„Jen v letošním roce nás čekají čínské investice ve výši 95 miliard korun. V plánu jsou přitom čínské investice přesahující 200 miliard korun. Zakázky se týkají například našeho leteckého průmyslu, kterému umožní rozvoj po předchozí stagnaci,“ uvedl mluvčí.

Poukázal také na to, že Škoda Auto bude v průběhu příštích pěti let investovat 60 miliard korun pro výstavbu svých závodů v ČLR.

To, že návštěvu čínského prezidenta přijala česká veřejnost pozitivně, prý prokázaly reakce lidí během návštěvy Miloše Zemana v Královéhradeckém kraji. „Akce nemnoha aktivistů v čele s Miroslavem Kalouskem, kteří jen vyměnili červené karty za tibetské vlajky, se prostě minuly účinkem,“ podotkl Ovčáček.

Přijedou prezidenti Černé Hory a Rakouska

Upozornil, že ve středu se uskuteční oficiální návštěva prezidenta Černé Hory Filipa Vujanoviče. „ČR dlouhodobě podporuje snahy Černé Hory o integraci do NATO a EU. Debatovat se bude také o ekonomické spolupráci, například v oblasti energetiky a dopravní infrastruktury,“ upřesnil mluvčí.

Příští týden v pondělí zavítá na státní návštěvu ČR rakouský prezident Heinz Fischer s manželkou. Prezident Fischer s manželkou přijedou do Prahy na hlavní nádraží vlakem. „Následně prezidentský manželský pár odjede do Stochova historickým salonním vozem prezidenta T. G. Masaryka. Na nádraží ve Stochově proběhne krátce před jednou hodinou slavnostní přivítání panem prezidentem a jeho manželkou Ivanou Zemanovou,“ popsal Ovčáček s tím, že jde v tomto případě o hlubokou symboliku. „Právě zde vítal T. G. Masaryk v roce 1921 tehdejšího rakouského prezidenta. První československá republika tehdy významně ekonomicky pomohla Rakousku, které se po roce 1918 potýkalo s velkými hospodářskými problémy,“ vysvětlil.

Rakouského prezidenta přijme Miloš Zeman také na zámku v Lánech.

ČR by měla kvóty jednoznačně odmítnout

Případ iráckých křesťanů, kteří odmítli český azyl a odjeli do Německa, podle Ovčáčka prokazuje nesmyslnost kvót, které byly schváleny v Bruselu. Nyní je třeba, aby ČR kvóty jednoznačně odmítla podobně, jak to učinilo Slovensko, Maďarsko a Polsko.

Prezident podle Ovčáčka také považuje za nutné, aby se tématu uprchlické krize zhostily tradiční politické strany. „Proto pan prezident toto téma akcentuje, proto o něm hovoří. Není možné, aby se toto téma stalo jakýmsi rukojmím extremistů. To je úloha pana prezidenta, je škoda, že to některá média nechápou,“ dodal Jiří Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…