Ovládli školy a média, teď chtějí měnit společnost. Klausův muž vidí na obzoru problémy

15.08.2018 15:50

Výkonný ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl se postavil po bok exprezidenta Klause a nenechal nit suchou na liberální demokracii. Na vlnách Českého rozhlasu Weigl poznamenal, že pod souslovím liberální demokracie se ve skutečnosti skrývá snaha o zásadní a škodlivou proměnu společnosti.

Ovládli školy a média, teď chtějí měnit společnost. Klausův muž vidí na obzoru problémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl a Petr Hájek

„V dnešní západní společnosti je realizován velmi zásadní projekt přeměny společnosti. Probíhá velmi potichu a salámovou metodou a užívá se pro něj termín liberální demokracie. Ten zastírá podstatu změny, která je podle nás protiliberální a protidemokratická,“ předestřel Weigl svůj názor posluchačům s tím, že zastánci liberální demokracie pocházejí z levicových kruhů. V západní Evropě v 60. letech minulého století jako mladí demonstrovali za prosazení levicovějších principů ve fungování společnosti. A jak šel čas, prosadili se tito mladí demonstranti na vedoucí pozice na politické scéně a začali svou představu světa realizovat.  

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

Tito lidé ovládli i akademickou scénu, prosazují se v médiích a své myšlenky prý dokázali propašovat v podstatě napříč politickým spektrem. V praxi se to pak projevuje tím, že už v podstatě vidíme jen minimální rozdíly mezi německými pravicovými křesťanskými demokraty, sociální demokracií a Zelenými.

Podle Weigla navíc došlo k tomu, že se většina dnešních politiků zajímá jen o práva menšin, o manželství homosexuálů a tak podobně. Politici přestávají hledat celospolečenský konsenzus a to je podle Weigla problém.

„Začíná převládat pohled na společnost jako na společenství menšin. Nikoli jako na celek sobě rovných občanů, kteří demokratickými procedurami vytvářejí většinový názor a podle toho se vládne,“ pokračoval Weigl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…