Oxfordský profesor napsal knihu o přistěhovalcích a uprchlících. Stojí za to

19.01.2017 10:40

Sir Michael Dummett se v knize srozumitelnou formou vyrovnává s typickými argumenty odpůrců imigrace (uprchlíci jako kulturní a ekonomická hrozba, přelidnění atd.) a nabízí přístup založený na povinnosti státu pomáhat druhým v nouzi, právu na útočiště a zachování lidské důstojnosti potřebných.

Oxfordský profesor napsal knihu o přistěhovalcích a uprchlících. Stojí za to
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

„Celý svůj dospělý život jsem měl mimořádný odpor k rasovým předsudkům a jejich společenským projevům. Zažil jsem je už při svých návštěvách Spojených států amerických - v roce 1956 jsem byl v alabamském městě Montgomery v době bojkotu autobusové dopravy, jímž na sebe poprvé upozornil Dr. Martin Luther King, a při svém pobytu v Kalifornii jsem působil jako řadový člen Kongresu pro rasovou rovnost," stojí v úvodu útlého, avšak obsahově bohatého titulu, který vydalo a připravilo nakladatelství FILOSOFIA.

Byť Dummett v knize neupírá státům právo odmítat cizince, ukazuje na konkrétních příkladech, že uplatnění tohoto práva je často motivováno rasismem a xenofobií a že mnohdy porušuje Ženevskou úmluvu o uprchlících. Ukazuje též, jak se v Británii heslo „tvrdé politiky vůči přistěhovalcům“ odpoutalo od reality a stalo se prostředkem, jímž se politické strany snaží získat hlasy voličů.

Podle Dummetta je řešení přistěhovaleckých a uprchlických vln nakonec možné jen na mezinárodní úrovni a předpokládá omezení sobectví zejména ze strany rozvinutých států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…