Ozbrojenci z IS zaútočili na jihokorejskou ambasádu v Libyi

12.04.2015 16:45

Při dnešním útoku skupiny ozbrojenců na jihokorejskou ambasádu v libyjském Tripolisu byli zabiti dva místní bezpečnostní strážci a nejméně jeden další zraněn. K útoku se později přihlásila radikální skupina Islámský stát, oznámila agentura AFP. Jihokorejské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že obětí se nestal žádný jihokorejský občan. O osudu útočníků zatím nejsou informace.

Ozbrojenci z IS zaútočili na jihokorejskou ambasádu v Libyi
Foto: ČTK/AP AP
Popisek: Libyjský povstalec po dobytí sídla Muammara Kaddáfího v centru Tripolisu

Mluvčí jihokorejského ministerstva upřesnil, že v době útoku pracovali v objektu tři Jihokorejci, z toho dva diplomaté. "Nevíme, jestli měla být terčem ambasáda, nebo libyjští strážci," dodal mluvčí. Úřady podle něj zvažují možnost evakuovat všechny jihokorejské občany pobývající v Libyi a případné přemístění ambasády z Tripolisu.

Libye se propadla do chaosu po svržení Muammara Kaddáfího

Podle zdrojů agentury AFP začali útočníci střílet na ambasádu z auta nacházejícího se v areálu zastupitelského úřadu. Budova podle jednoho z dalších strážců i zpravodaje na místě nebyla zasažena, několik střel ale zasáhlo auto ochranky.

Americké středisko SITE, které monitoruje webové stránky islámských extremistů, v krátkém prohlášení uvedlo, že k útoku na jihokorejskou ambasádu v Tripolisu se přihlásila libyjská odnož skupiny IS. "Dva vojáci chalífátu zabili dva členy ochranky jihokorejské ambasády v Tripolisu," citovalo SITE z prohlášení džihádistů.

Libye se propadla do chaosu po svržení Muammara Kaddáfího během osmiměsíčního konfliktu v roce 2011. Země je vydána na pospas různým milicím a útoky proti cizincům v metropoli Tripolisu jsou časté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…