Ožebračíte britské rodiny? Příznivci brexitu došli k výpočtu

20.06.2016 9:36

Příznivci brexitu tvrdí, že pokud Velká Británie zůstane v Evropské unii, může země očekávat vyšší DPH. Podle jejich odhadů by nově mohla každá domácnost platit přes 2600 liber navíc.

Ožebračíte britské rodiny? Příznivci brexitu došli k výpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Velké Británie David Cameron

Britský deník Express cituje výpočty společnosti HM Revenue and Customs, podle které by ministerstvo financí mohlo po zvýšení sazby DPH získat v letošním roce až 71,3 miliard liber navíc. To by znamenalo 2649 liber od každé britské rodiny. „Brusel nepřestane tlačit na změnu sazby DPH. V hledáčku má potraviny, dětské oblečení, knihy, noviny, benzín, a dokonce i pohřbívání,“ uvádí Express s odkazem za tábor příznivců brexitu.

„DPH je klíčová daň Evropské unie a Brusel vždy usiloval o to, aby ji měl absolutně pod palcem. Je nepochybné, že v blízké budoucnosti nás budou chtít zdanit ještě více. A stejně tak je jisté, že k tomu využijí DPH. Nově přijaté zákony a nařízení Evropské unie nás chtějí přinutit, abychom uvalili DPH na další oblasti našich životů,“ tvrdí například konzervativní poslanec a bývalý člen Cameronovy vlády John Redwood.

Táboru příznivců brexitu se v prvé řadě nezamlouvá, že by si neměla Velká Británie i nadále určovat sazby DPH sama. „Měli bychom mít pravomoci k tomu, abychom si určovali výši DPH bez toho, aby nám do toho mluvil Brusel. Je urážkou demokracie a ohrožením britských rodin, pokud by měla každá domácnost platit přes 2500 liber navíc. Byly by to další peníze ke 350 milionům liber, které posíláme každý týden do EU. Jediná možnost, jak to zastavit, je ve čtvrtek hlasovat pro brexit,“ tvrdí Matthew Elliot.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Jak britský deník připomíná, premiér Cameron a ministr financí George Osborne se po jednání s politickými špičkami EU v březnu chlubili, že by mohlo klesnout DPH na dámské hygienické vložky z pěti procent na nulu. Podle britského deníku ovšem není vůbec jisté, že se tak skutečně stane. „Brexit by umožnil, abychom si politiku v oblasti daní určovali sami. Je skutečně absurdní, že náš premiér musí žebrat u ostatních evropských ministrů financí, abychom tak mohli učinit,“ kritizuje také bývalý starosta Londýna a hlavní tvář kampaně pro brexit Boris Johnson.

„Zastánci brexitu upozorňují v souvislosti s možným zvyšováním DPH na četná prohlášení Junckera, Schulze a spol., podle kterých je snižování DPH v rozporu s jednotným trhem. Již letos v lednu vyzval komisař pro hospodářské záležitosti Pierre Moscovici k další harmonizaci daní, a to včetně zrušení nulových sazeb DPH ve Velké Británii. Jednotlivé členské státy mohou nastavit daň pod 15 % u zboží, které není uvedeno na seznamu, či snížit daň pod 5 % jedině v případě, že se na tom dohodnou s ostatními státy,“ připomíná Express.

Podle deníku Express navíc Brusel záměrně pozastavil přijetí nepopulárních rozhodnutí do té doby, než budou zveřejněny výsledky britského referenda. Konkrétně se to týká například zákazu neúsporných rychlovarných konvic a toustovačů. „Finální rozhodnutí bylo odloženo až na podzim. Příznivci brexitu navíc varují, že eurozóna směřuje k další krizi a na financování méně úspěšných států se bude muset podílet i Velká Británie. Vedle toho upozorňují na snahu Bruselu vytvořit evropskou armádu a uvalit nové daně na oblast umění, což by dle jejich názoru zničilo londýnský trh.“

„Odpověď eurokratů na každý problém je, že potřebujeme více Evropy. Jen pár dní před referendem však víme mnohé o jejich dalších šílených plánech. Chtějí vytvořit evropskou armádu a navíc usilují o vytvoření jednotného daňového systému,“ obává se poslanec britského parlamentu za euroskeptickou UKIP Steven Woolfe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…