Ozval se strýc Jiří Brady

15.11.2016 8:01

Pamětník holocaustu a strýc lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana Jiří Brady, jehož ne/vyznamenání prezidentem Zemanem jitřilo v Česku emoce, poslal vzkaz na výročí dalšího státního svátku. „Ať už nikdo nikde nemusí žít na kolenou,“ přeje Brady Čechům ke Dni boje za svobodu a demokracii.

Ozval se strýc Jiří Brady
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Brady s ministrem kultury Danielem Hermanem

„Když jsem navštívil Českou republiku, byl jsem opravdu mimořádně překvapen vřelým přijetím a velkým pochopením. Do lidského života patří samozřejmě těžkosti a nějaká hořkost, nemělo by to ale být něco, co lidský život ovládá,“ píše Brady v úvodu své statě, kterou na svých stránkách zveřejnil Institut pro křesťansko-demokratickou politiku.

Přeživší holocaustu na vlastní kůži zažil nacismus a další totalitní režim – komunismus – sledoval na dálku. Proto zdůrazňuje, že on ani mnozí další nechtějí žít ve světě, kde malá skupina lidí může prosazovat lež a nenávist, zatýkat, vraždit, lhát, mučit druhé lidi. „Je to něco, proti čemu jsem se snažil celý život stavět. Ne proto, že bych byl zvláštní hrdina, ne proto, že bych chtěl dosáhnout nějakých vyznamenání a poct, ale protože každý člověk, který myslí a cítí, chce spontánně dělat takovéto věci,“ objasnil Brady.

Celý text ZDE

Pro svou vlast, v níž desítky let nežije, považuje za správné chtít, aby v ní lidé žili svobodně a důstojně a aby si mohli vybrat, kdo jim bude vládnout a kdo jim vládnout nebude.

„Potkal jsem ve vlasti mnoho krásných lidí, mladých i starších. Pořád vidím, že když jde lidem o dobrý život a svobodu, je to vidět v jejich tvářích. Víte, svoboda je krásná a nesvoboda je ošklivá. Svoboda je život a nesvoboda je smrt. To je moje přání k 17. listopadu: Ať už nikdo nikdy nikde nemusí žít na kolenou,“ vzkazuje Brady z Kanady.

reklama

autor: luš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…