Ozvěny sestřelu: Zloba na bojovníky, kteří rozstříleli ruského pilota na padáku. Ale také poznámečka Jana Zahradila

25.11.2015 11:04

Po sestřelení ruského letadla tureckými vojáky propukla kromě mezinárodní roztržky také zuřivá polemika na sociálních sítích. Čeští politici to vidí různě, jak dokazují Michal Hašek a Jan Zahradil. Komentátor Ondřej Neff k tomu dodává prognózu, která podle něj není pro Turecko moc optimistická.

Ozvěny sestřelu: Zloba na bojovníky, kteří rozstříleli ruského pilota na padáku. Ale také poznámečka Jana Zahradila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Jihomoravský hejtman Michal Hašek připomněl, že střelba do pilota na padáku, který se nemůže nijak bránit, je zřejmým porušením mezinárodního práva. „Ale hlavně prasárna nejhrubšího zrna,“ dodává Hašek. „Povstalci, kteří ho zabili, se tím v mých očích totálně zdiskreditovali, a je mi fuk jestli patří k ISIL, či ne,“ píše dále. Rodině zavražděného ruského pilota je podle něj nezbytné vyjádřit soustrast. „Na syrsko-turecké hranici padnul totiž i za nás, za Evropu,“ dodává.

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna po tomto incidentu ještě více věří, že terorismus bude zničen. A hrdinům tohoto boje proti terorismu provolává věčnou slávu. „Zemřel i za nás. Hluboce se skláním před těmi, již jako jejich dědové zachraňují svět,“ uzavírá Foldyna.

Naopak europoslanec Jan Zahradil z ODS připomíná, že v minulém roce byl Facebook plný obhajoby angažmá Ruska na Ukrajině, přičemž tito lidé argumentovali: „Rusko nemůže připustit oslabení svého vlivu ve svém nejbližším okolí a nemůže nechat Západ, aby mu tam přestavěl geopolitickou rovnováhu.“

Zahradil těmto lidem nyní doporučuje: „Utřete si pěnu u úst ohledně sestřelu ruské stíhačky.“ Měli by si prý zopakovat tehdejší argumentaci, jen si místo „Rusko“ dosadit „Turecko“ a místo tehdejšího „Západ“ dnes „Rusko“. Pokud chtějí být konzistentní, měli by to tak prý udělat.

Komentátor Ondřej Neff ve svém tradičním úvodníku na webu Neviditelný pes hovoří o nepříjemném incidentu, který ukazuje problematičnost členství Turecka v NATO. To je členem dlouholetým a zaslouženým, ovšem v poslední době o něm prý lze pochybovat.

„Bohužel to s jeho členstvím začíná tak trochu být jako s členstvím Řecka v eurozóně,“ píše Neff. Turecko na své hranici umožňuje vyzbrojování Islámského státu, nechává volně projít statisíce imigrantů a celkově dělá věci, které Evropě komplikují situaci. Důsledky jsou podle Neffa nyní již zřejmé. „Bude to zvýšení sympatií k Rusku a s ním spojený větší tlak na oslabení sankcí. A Krym? Ukrajina? Kdopak by se tím zabýval, tím spíš, když se ukrajinští extremisté chovají jako kreténi a odřízli Krym od elektřiny.

Facebook Michala Haška:

Střelba do zachraňujícího se pilota na padáku je nejen porušení mezinárodních úmluv,ale hlavně prasárna nejhrubšího zrna... Povstalci,kteří ho zabili,se tím v mých očích totálně zdiskreditovali,a je mi fuk jestli patří k ISIL či ne... Upřímnou soustrast rodině zavražděného ruského pilota... Na syrsko-turecké hranici padnul totiž i za nás,za Evropu...

Facebook Jaroslava Foldyny

Věřím, že terorismus bude zničen. Věčná sláva hrdinům boje proti terorizmu! Zemřel i za nás. Hluboce se skláním před pře těmi jež jako jejich dědové zachraňují svět.

Facebook Jana Zahradila:

Před rokem byl fb plný obhájců postupu Ruska na Ukrajině a Krymu zhruba s touto argumentací: "Rusko nemůže připustit oslabení svého vlivu ve svém nejbližším okolí a nemůže nechat Západ, aby mu tam přestavěl geopolitickou rovnováhu." Doporučil bych dnes týmž lidem: utřete si pěnu u úst ohledně sestřelu ruské stíhačky, zopakujte si svou tehdejší argumentaci (viz výše), přičemž místo "Rusko" použijte "Turecko" a místo "Západ" použijte "Rusko". Budete aspoň konzistentní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…