P. Sobotka kriticky v televizi: Vzniká vláda přátel Miloše Zemana

02.07.2013 19:29

Ústavní soud dnes zrušil klíčové části vládní zdravotnické reformy - nadstandardy ve zdravotnictví, zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den i pokuty od pojišťoven za nevybírání regulačních poplatků. „Myslím si, že v této chvíli to není dramatická prohra, protože na tom zdravotnictví zase tolik nestojí,“ uvedl v pořadu Interview na ČT 24 Přemysl Sobotka, místopředseda Senátu (ODS).

P. Sobotka kriticky v televizi: Vzniká vláda přátel Miloše Zemana
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Sobotka také popřel, že by dnešní rozhodnutí Ústavního soudu znamenalo velký neúspěch vládní koalice, označil to spíše jako prohru ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). „Je to krok, který je třeba vysvětlovat a říci, jaký dopad to bude mít na nemocnice a pacienty,“ uvedl.  Přesto se snažil vysvětlit, proč Heger usiloval o takovou podobu zdravotnické reformy. „Regulační poplatky tu byly kvůli tomu, aby nebyla zneužívána lékařské péče. Těch 60 korun ztratilo regulační efekt, proto se Heger rozhodl poplatek zvýšit,“ upřesnil.

Své opodstatnění by podle jeho názoru měl i poplatek v nemocnici ve výši sto korun. „Za dobu pobytu v nemocnici pacient dostává jídlo a celkově je o něj postaráno. Nechci srovnávat se zvířaty, ale jestliže někdo má psa nebo kočku a zaplatí za to tisíc korun, také je to otázka výdaje té domácnosti,“ prohlásil. Všude ve světě je prý navíc spoluúčast pacientů na financování zdravotnické péče mnohem vyšší než u nás.

Předčasných voleb se ODS nebojí

"Chce moc, ale většinu nemá.“ Tak Sobotka hodnotí počínání předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky, který před týdnem odmítal jakékoliv jiné řešení vládní krize než předčasné volby, avšak nyní už nehovoří tak jednoznačně. „Seriózní prezident měl dát šanci na to, aby se vytvořila většinová vláda s podporou většiny, která existuje,“ podotkl místopředseda Senátu.

Průzkumy nevěští občanským demokratům ve volbách žádný úspěch, podle posledního by získali pouhých osm procent hlasů. „Nepředvedli jsme právě tu nejlepší formu komunikace s občany a doplatili jsme na to. Potřebujeme přesvědčit občany, že náš program je pro pravicové občany to pravé,“ zdůraznil a dodal, že vláda podle něj nekonala tak špatně, jaký je její mediální obraz. Možnost, že by se ODS bála předčasných voleb, odmítl.

Nečas by se měl omluvit

Občanští demokraté také v rámci příští předvolební kampaně uvažují, zda nepředstoupit před voliče s pokorou a neomluvit se za chyby a přešlapy, jichž se za dobu trvání vládní koalice dopustili. Podle Sobotky by se měl omluvit zejména premiér v demisi Petr Nečas. „Jeho osobní problémy vygradovaly do takové míry, že podal demisi a padla vláda. Pád vlády se stává, ale ty důvody jsou pro nás jako ODS personifikovatelné,“ řekl na jeho adresu.

Jestli se ale skutečně Nečas svým voličům omluví, zatím netuší.  „Dnes se omluvil nám, klubu senátorů, ten prvek omluvy tedy v sobě má, je to jen na něm.  Můj názor je jasný,“ nechal se slyšet.

Současnou formující se vládu Jiřího Rusnoka označil bez zaváhání jako vládu přátel současného prezidenta Miloše Zemana. Jinak se prý ani nezvat nedá. „Někteří budoucí ministři byli členy jeho vlastní politické strany, někteří jsou bývalí nebo současní členové ČSSD. V každém případě tato vláda bude levicovou a o tom nelze pochybovat,“ nešetřil kritikou. Z jeho pohledu se tak odehrává boj mezi parlamentní a poloprezidentskou demokracií a jen čas ukáže, který systém zvítězí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…