P*čusové, že jsem sem lezl... Babiše drbali v Bruselu, pak se debata zvrhla

16.01.2020 8:55

Europoslanci napříč státy ve středu na plenární schůzi mluvili o českém premiérovi. Tématem měl být údajný střet zájmů Andreje Babiše. Na českých sociálních sítích to rozjelo drsné debaty, do kterých se zapojil i expremiér Mirek Topolánek. Pro ostřejší slova nešel daleko.

P*čusové, že jsem sem lezl... Babiše drbali v Bruselu, pak se debata zvrhla
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Na půdě parlamentu EU ve Štrasburku sice byla řeč o možném střetu zájmů českého premiéra Babiše a čerpání dotací, nezapojili se do ní ale ani všichni představitelé tuzemské opozice. Jde o ODS, jejíž europoslanec Jan Zahradil vysvětlil proč.

Podle Zahradila, člena Evropského parlamentu za ODS, se „špinavé prádlo“ má prát doma, ne v Bruselu. Svůj názor zdůvodnil podrobněji na sociální síti Twitter, kde se rozeběhla mimořádně dlouhá a místy i značně vulgární diskuse. 

Anketa

Povede se Vladimiru Putinovi v příštích letech snížit obří chudobu a korupci v Rusku?

85%
15%
hlasovalo: 16477 lidí

Zapojil se do ní i expremiér Mirek Topolánek, který konstatoval, že se Zahradilem sice nesouhlasí, ale odmítá nadávky, které na něj směřovaly, a tento typ diskutérů označil za „stádo pičusů“ nebo „žumpu“.

„Dnes se na plénu Evropského parlamentu povede debata na téma Andrej Babiš. Za ODS v ní nevystoupíme. Špinavé prádlo si umíme vyprat doma, Babiše chceme porazit ve volbách, ne nějakou oklikou přes ‚Brusel‘. To ať si zkouší třeba Piráti, když to jinak neumí. Je to ale známka slabosti,“ napsal ve středu na Twitteru Zahradil a spustil lavinu útočných komentářů.

Topolánek nejprve Zahradila za takový přístup zkritizoval. „To je ale, Honzo, opravdu chlapské. Teď nevím, kdo mu před dalšími volbami leze víc do pr..le. Jestli VKML, nebo ODS. Blahopřeji. Přece to nenecháme těm Bukanýrům,“ vysmál se expremiér s odkazem na Piráty.

Komentář z pera někdejšího premiéra a šéfa ODS byl však jedním z prvních, až poté se pod Zahradilovým příspěvkem rozpoutala diskuse čítající přes tři stovky komentářů, vesměs hrubě negativních. 

Na to opět reagoval Topolánek, tentokrát se svému někdejšímu stranickému kolegovi Janu Zahradilovi omlouval. 

 

 

„Když čtu diskuzi pod Tvým tweetem, tak se Ti omlouvám, že jsem sem vlezl. Přestože jsem reakci myslel upřímně a myslím, že se mýlíš. Neuvěřitelné stádo pičusů,“ reagoval Topolánek.

Později ještě přisadil, když odpověděl na jeden z nejvulgárnějších komentářů. „Vždycky je super obhlédnout v cizím vlákně kandidáty na blok. Nenávistné, nefér a sprosté tweety. A to se Zahradilem nesouhlasím. Ale Vy jste fakt žumpa,“ vzkázal Topolánek anonymnímu uživateli, který na něj za to v reakci spustil kanonádu vulgarit.

„Postoj ODS v EP je sice chybný, ale legitimní. Je to na diskuzi, ne na odporné a sprosté reakce. To si pletete žánr i prostředek,“ dodal k tomu ještě později.

Mezi kritiky se objevil dokonce i bývalý europoslanec Pavel Telička, který se do Bruselu dostal v barvách hnutí ANO, které následně opustil a stal se Babišovým kritikem. Poté, co mu ale Zahradil připomněl, že ve své době z pozic ANO hájil právě Babiše a jeho vlastnictví médií, se už Telička dále neozval.

Středeční debata, která se odehrála na půdě europarlamentu ve Štrasburku, k jednotnému názoru nedospěla. Zatímco čeští europoslanci za hnutí ANO se za svého šéfa Babiše bili a diskusi označovali za zbytečnou a irelevantní, jiní poslanci včetně německých hovořili o tom, že pokud je na stole podezření ze zneužívání evropských dotací, neplatí, že by tato věc byla českou vnitrostátní záležitostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …