PES je stále funkční, ujišťoval jeho spoluautor v rozhlase. Stupeň tři je možná příliš rozsáhlý

14.12.2020 20:47 | Zprávy

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Luděk Berec, jeden z autorů protiepidemického systému PES. Respektuje vláda výsledky poskytované systémem PES? Nesnaží se jeho fungování obcházet zaváděním nejrůznějších výjimek? Mají autoři systému možnost s vládou konzultovat průběh a vývoj epidemie koronaviru u nás?

PES je stále funkční, ujišťoval jeho spoluautor v rozhlase. Stupeň tři je možná příliš rozsáhlý
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

„Dívám se na to tak, že ten systém měl tři zásadní charakteristiky: transparentnost, predikovatelnost a akceschopnost. Ale bohužel v průběhu měsíce se ukázalo, že došlo k určitému zpochybnění každé z těchto tří charakteristik. A vidíme to koneckonců, jak vláda s výsledky PSA pracuje, jak se jimi řídí, jak ten systém za běhu upravuje. Ona se něčemu zavázala, měla by se toho držet, přesto porušila svoji metodiku, když to máme pořád ve třetím stupni, a měli bychom být přitom dál. Nakonec se může stát, že ve chvíli, kdy schválí přechod do 4. stupně, už budeme fakticky ve stupni pátém. Přitom ten index rizika, který vlastně řídí přechod mezi jednotlivými stupni, je velmi dobře zdůvodněný, má svoji logiku a je za tím velmi hezký příběh,“ poznamenal úvodem Berec. 

Kde se to podle něj zlomilo? Kdo a kdy udělal něco špatně? „Přes všechny kotrmelce si myslím, že je systém dobře nastavený. Než systém PES byl, tak nebylo nic. Tím, že vznikl, odvíjí se debata od něčeho, co je hmatatelné. A ten zlom? Těžko říct. Zatím fakticky došlo pouze k jedné změně, faktické, když jsme se dostali ze stupně 4 na stupeň 3, teď řešíme druhou změnu a začínáme trošku cukat. Takže já si myslím, že nikdo z nás včetně vlády nečekal, že tak rychle se to zhorší po tom rozvolnění,“ míní Berec.

„PES je stále funkční, je to dobrý systém, má své opodstatnění,“ odmítá Berec, že by byl PES mrtvý. „Samozřejmě se můžeme na to dívat různě, ale pořád je to něco, co má nějakou kvantitativní výpovědní hodnotu. Je to něco, co není založeno na nějakých pocitech a nějakých dalších podobných věcech. Takže za mě je to dobrý systém, přechod do stupně 4 měl přijít dřív. Kdyby PES nebyl, dneska vůbec neřešíme možná nějaké rozvolňování, tak jenom z tohoto pohledu vidím ten systém dobře,“ sdělil Berec. 

Poslední kontakt s vládou však měl ve chvíli, kdy se systém vytvořil a byl zveřejněn. „V podstatě nebyl důvod, abychom byli v kontaktu,“ míní Berec, který se podílel na indexu rizika. Do opatření nemluvili, podle něj jsou politickou záležitostí. 

„Jednak my jsme vlastně nevytvořili matici, ale dali jsme jakýsi rámec pro vytvoření matice. Doporučili jsme každý stupeň nastavit tak, aby došlo k redukci sociálních kontaktů. Řekněme, aby se ve stupni 5 snížilo o 80 procent kontaktů a tak dál. Modely mohou dát mantinely, co do kterého stupně můžete dát. Lidsky chápu, že si politici vybrali to, co si vybrali. Dá se ale říct, že stupeň 3 je příliš rozsáhlý. Z mého pohledu by ve stupni 3 mohlo být trochu víc omezení. Vybalancovat možná víc stupeň 4,“ poznamenal Berec. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bažíte po krvi.“ U Pirátů začaly padat hlavy. Veřejně

9:59 „Bažíte po krvi.“ U Pirátů začaly padat hlavy. Veřejně

Piráti řeší velké fiasko ve volbách do Evropského parlamentu, v nichž získali pouze jeden mandát. Čá…