PL vyrazily do Českého Krumlova. Město duchů otevřelo svou náruč. A nabídlo oběd za 280 korun. Bez pití

23.05.2020 11:08

REPORTÁŽ „Ježiš, tady je to krásný! Jako v Krumlově!" pravil doktor Kája v dnes už legendárním bijáku Slunce, seno, erotika z roku 1991. ParlamentníListy.cz ovšem tuhle jihočeskou pýchu navštívily před několika dny. Chtěli jsme zažít pocit, kdy se úzkými uličkami neprodírají čínští turisté se zdviženými deštníky. Ačkoli jsme v Krumlově nebyli poprvé, poslední návštěva byla i přesto v mnoha ohledech premiérová.

PL vyrazily do Českého Krumlova. Město duchů otevřelo svou náruč. A nabídlo oběd za 280 korun. Bez pití
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Český Krumlov

Anketa

Schvalujete práci Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 19920 lidí
Zámek Český Krumlov je po Pražském hradě druhý nejrozsáhlejší zámecký areál v České republice. Původně gotický hrad byl přestavěn zejména v období renesance za vlády Viléma z Rožmberka a zná ho zjevně každý. Alespoň ho tedy každý pozná. Prohlídky se nekonaly, davy také ne. Expozici zastavil koronavirus, s ním i vlaky nebo letadla. Prošli jsme po nádvoří, podívali se na partu dělníků, kteří kopali cosi v zemi, a vydali se do takzvaného vnitřního města.

Spojení s ostatními městskými částmi zajišťují mosty – Lazebnický, Dr. Edvarda Beneše, Na Horní bráně a Jelení lávka. Ani zde se nekonaly průvody zahraničních turistů. Poskromnu bylo také těch českých. Chyběli vodáci. Ještě před obědem zela řada zahrádek prázdnotou. Navzdory tomu zůstaly místní ceny v realitě roku 2019. Svíčková pomalu za 300 korun, ryba o něco míň. Televizí proslulá Pizzeria Latrán se drží zlatého středu. Pivo pořídíte za 50 korun, stejně jako přeslazenou Fantu nebo Coca-Colu. Litr vody, který se v teplém dni hodí, vyjde na 60 korun.

Neopakovatelný pohled na Krumlov

Srdce Českého Krumlova i přesto není pro běžnou rodinu dostupné. Uvědomili si to také místní. ParlamentníListy.cz s jedním obyvatelem hovořily. Sdělil, že řada Krumlováků odešla mimo město, zejména z jeho centra. Během sezóny, pakliže vynecháme nynější specifické období, se tam prý žít nedá.

„Není to na procházku. Je tu mnoho vodáků, davy lidí, kteří se nemají kam rozptýlit, alkoholové výpary. Hospodští, když viděli před lety Čechy, tak rovnou řekli, že je obsazeno, aby mohli kasírovat lidi ze západu. Odstěhovali jsme se, hodně dalších lidí to udělalo také," uvedl pro naši redakci.

Obsluha restaurace, s níž jsme měli možnost hovořit, zůstává současným stavem zaskočená. „Nevíme, kdy se to obnoví, ale přicházíme o stovky tisíc v tržbách, což je špatné, protože nájmy jsou tu drahé a platíme zaměstnance, energie, propagaci. Je vidět, že lidi hledají v jídelních lístcích levnější jídla, je prostě špatná doba, šetří se," uvedl jeden zástupce českokrumlovského personálu. Není se čemu divit.

Turisté nejsou, za to čas oběda ano

Město s necelými třinácti tisíci obyvateli je na turismu postaveno. Jinak se tam prý nedá dělat nic, pravil další místní, kouřící elektronickou cigaretu během pohledu na huňaté medvědy pod zámeckým mostem. A pak odešel. Medvědi zůstali.

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí
ParlamentníListy.cz odešly taky. Zaplatit příslušnou sazbu dvacet korun za jednu hodinu parkování a vydat se směr sever, tedy do metropole. Ačkoli jsme už jednou řekli, že Český Krumlov je rájem pro řadu turistů, musíme uznat, že bez nich je mnohem přívětivější.

Tak pravila encyklopedie:

Jméno Krumlov pochází z německého Krumme Aue (křivý luh), což odkazuje na polohu města mezi esovitými zákruty Vltavy. Z podobného keltského základu kamb je mimo jiné odvozen i název rakouské řeky Kamp, na které leží město Krumau am Kamp, jehož název taktéž pochází z obdobného starohornoněmeckého krump. V první dochované zmínce z roku 1253 je Krumlov označován jako Chrumbenowe, na latinských listinách pak nese jméno Crumlovia nebo Crumlovium. Také býval používán název Krumlov nad Vltavou. Přídomek Český se začal ke jménu města připojovat již v roce 1439, aby se jasně odlišil od Moravského Krumlova. V německém jazyce se název Böhmisch Krumau v minulosti příliš nepoužíval, jelikož nemohlo dojít k záměně s Krumlovem na Moravě (německy Kromau). Oficiálně se však název Český Krumlov používá až výnosem Ministerstva vnitra z 30. dubna 1920. Během německé okupace v letech 1938–1945 bylo slovo Český z názvu odstraněno a město se po onu dobu oficiálně jmenovalo Krummau an der Moldau (Krumlov nad Vltavou).

Starostou Českého Krumlova je Dalibor Carda (Sdružení nezávislých – Město pro všechny). V zastupitelstvu sedí i lidovci Josef Hermann, Jiří Olšan a Roman Kneifl a několik zástupců uvadající TOPky a nezávislých: Martin Hák, Milan Kotlár a Martin Fürst. Babišovo ANO hájí trojlístek Barbora Šiftová, Rudolf Blahovec a Milan Hodboď. Krumlov nabídl politickou židli rovněž komunistům Petru Šanderovi a Miroslavu Máčemu. Že by kdokoli z nich přišel s myšlenkou, co nyní dělat, se naší redakci vyhledat nepodařilo. Aktuální názory nebo ideje místních zastupitelů jaksi neexistují.

Tak třeba místostarosta a lidovecký politik Hermann má poslední články zhruba rok staré. Koronavirus zjevně dopadl i na aktivitu místní politické šlechty.

Foto: Tomáš A. Nový

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…